25 godina Radio Marije

 Pepelnica2022 3

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – 2. ožujka 2022., na Čistu srijedu ili Pepelnicu, u prvostolnici Srijemske biskupije, euharistijskim slavljima u 9.30 i 18.00 sati obilježen je početak svetog korizmenog vremena. Euharistijsko slavlje u 9.30 sati predslavio je msgr. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, u zajedništvu s vlč. Ivicom Zrno, župnikom iz Laćarka.

U prigodnoj homiliji, msgr. Fabijan Svalina je rekao:Pepelnica2022 1

Iako je radni dan, danas na Pepelnicu ili Čistu srijedu kršćanima je vrijeme drugačije nego inače. Počinje priprava za uskrs: korizma kao intenzivno vrijeme obnove na aktualan način, onako kako to zahtijeva povijesni trenutak. To su dani „milosni“, dani obraćenja, mijenjanja na bolje, dani obnove. „Sad je vrijeme spasa!“ Prihvatimo to vrijeme kao ponudu Božje naklonosti. Uđimo u tu budućnost spremni da Boga pozornije slušamo, da ga u Otajstvu predanije primamo i da ga u potrebnoj braći otkrivamo i štujemo.

Pepelnica2022 2Kad nas Crkva danas poziva na obred pepeljenja, ona to čini iz uvjerenja da je i sama postavljena u službu pepelu i prahu, dapače da je i sama pepeo i prah. Pred vječnim, svemogućim Bogom što je svijet nego zrno prašine što lebdi svemirom, putem gdje sebi ništa ne može pomoći. A čovječanstvo je na svijetu toliko maleno da bi se, ako postoje, druga razumna bića mučila da nas uopće uoče. Crkva, kao dio Isusovog zbora još je manje zamjetljiva. I ona je pepeo i prah. Pred tim razmišljanjem nije teško stati i posuti se pepelom te priznati stvarnost kakva jest. No priznavanje stvarnosti otvara nove horizonte, one religiozne i vjerničke: kada znamo da smo pepeo i prah, onda znamo i obratiti se Bogu da nas dahom svoga života pokrene i digne kao što je početno učinio s Adamom. To uvjerenje nam je poziv na otvaranje pred Bogom, a opomena da se ne zatvorimo u sebe, jer ćemo u tom slučaju vjekovima ostati samo pepeo i prah.Pepelnica2022 4

Uvjerenje o ovisnosti o Bogu, i to Bogu koji je Otac, pomaže nama vjernicima u određivanju našega ponašanja pred samima sobom i pred drugima. To nam je poziv na skromnost i poniznost, bratsko pomaganje i ljubav prema svima. Svi smo potrebni jedan drugome, svi maleni, svi djeca istoga Oca, svi kao udovi jednoga tijela, pozvani pomoći i služiti drugima. Gdje je tu mjesto oholosti i nadimanju, gdje su tu kraljevi i tirani, gdje su tu oholice ovoga svijeta i gospodari ljudskih života i njihovih sudbina? Evo kako vjera u Bogai u osobnu bijedu, evo kako uvjerenje da smo pepeo i prah doprinosi očovječenju naših međuljudskih odnosa.

Danas, dok svjedočimo teškim ratnim zbivanjima u Ukrajini, pozivam vas da ovaj dan i početak korizme bude dan posta i molitve sa nakanom za što skoriji prestanak ratnog stanja u toj zemlji, te da se mir vrati u sve domove i obitelji, poručio je msgr. Fabijan Svalina okupljenim vjernicima.

Slijedeći liturgijski obred Čiste srijede, nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela, te obred pepeljenja okupljenih vjernika.

Pepelnica2022 5 Pepelnica2022 6

Euharistijsko slavlje u 18.00 sati predslavio je mons. Eduard Španović, srijemskomitrovački župnik, u zajedništvu s vlč. Tomislavom Lasićem, kancelarom srijemske biskupije. U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je podsjetio okupljene vjernike na vrijenost svetog korizmenog vremena koje započinje na Čistu srijedu i potaknuo ih na plodonosnu korizmu koja će biti obilježena kršćanskim odricanjem. Također ih je pozvao da njihovo odricanje ima za nakanu prestanak ratnih sukoba u Ukrajini.

Nakon homilije je uslijedio blagoslov pepela i obred pepeljenja okupljenih vjernika.

Ivica Zrno - Tiskovni ured Srijemske Biskupije

Radio Marija

19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.