Već tradicionalno po sedmi put Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu organiziralo je „Pepelnicu umjetnika“ – molitvu za i s umjetnicima. Izložba akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića "Ecce homo!" predstavljena je javnosti na Pepelnicu 2. ožujka 2022. godine u Galeriji Martin Borković. Na otvorenju izložbe umjetnički osvrt dao je likovni kritičar Stanko Špoljarić, o povezanosti vjere i umjetnosti govorio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, a izložbu je službeno otvorio ukrajinski svećenik o. Ivan Grinišin, župnik grkokatoličke župe u Stenjevcu.

220302 PepelicaUkrajina 7 


Izložba „Ecce homo!“ prikazuje postaje križnog puta. Prigodno je postavljena i predstavljena na početku korizmenog vremena, kako bi posjetitelje galerije Martin Borković potaknula na dodatno promišljanje o muci Kristovoj. O likovno stvaralačkom značaju likovni kritičar Stanko Špoljarić kazao je: „Hrvoje je napravio jedan poseban način likovnosti, jedne stilistike u impresivnom ekspresionizmu. On se u svojim djelima odmiče od idealizacija forme. Gradi svoj rukopis koji je s likovne strane, uz veliko značenje boja, bitno promišljen crtež. Bol izraziti na jedan način, kao što to Hrvoje čini, traži od umjetnika da svakom linijom postavlja preplet čvrstoga tkiva, koji su na jedan simboličan način podsjetnik na križ, trnovu krunu. Uistinu se osjeća križ patnje kroz slike. Slijedom prikazanih postaja križnoga puta rekao bih likovno-filmski gledano, radi se o jednom bogatom scenariju. Izložba je ovo koja nas potiče na razmišljanje. Umjetnik nas ne ostavlja ravnodušnim, traži od nas entuzijastičnu dimenziju prepoznavanja likovne snage kako bismo vidjeli o kojoj se umjetnosti radi.“

 220302 PepelicaUkrajina 6

Peruzović svoje likovno stvaralaštvo povezuje s meditativnim i mističnim doživljajem vjere. „Kada je riječ o sakralnoj umjetnosti, razmišljam da svatko tko promatra moje slike doživi tu sliku. Svatko promatra sliku na svoj jedinstven način, ali osnova ideja slike uvijek je očita. U transcendentalnom djelu, kao što su moje prikazane slike, važno je približiti i predstaviti mistične dimenzije“, rekao je o svom slikarstvu autor.

 220302 PepelicaUkrajina 8

Prigodno je postavljena i predstavljena na početku korizmenog vremena, kako bi posjetitelje galerije Martin Borković potaknula na dodatno promišljanje o muci Kristovoj. O poveznici slikarstva i vjere govorio je mons. Mlakić: „Umjetnost ima svrhu pomoći nama vjernicima vidjeti ono nevidljivo, kao što to čini korizma, odnosno korizmeno odricanje. Ne znam što bih bilo od naše liturgije, umjetničkog prenošenja vjere da nema glazbe, slikarstva i kiparstva. Umjetnici su ti koji nama svećenicama pomažu u lakšem prenošenu vjere. Slikar Peruzović s predstavljenim slikama na tragu toga“, zaključio je mons. Mlakić.

 220302 PepelicaUkrajina 9

Izložbu akademskog slikara Peruzovića službeno je otvorio o. Ivan Grinišin, Ukrajinac s hrvatskom adresom, koji u Zagrebu vrši svoju svećeničko poslanje. Prema odredbama pape Franje ovogodišnji se post i nemrs Čiste srijede prikazuju za ratna zbivanja u Ukrajini. Izložbu je otvorio uz nekoliko prigodnih riječi: „Umjetnici nas obogaćuju svojih duhom i stvaranjem. Umjetnost pomaže vjerniku da spozna i doživi transcendentalnost. Kod nas Grkokatolika cijeli je katekizam prikazan kroz umjetnost. U crkvama istočnog kršćanstva postoje pregrade koje se zovu ikonostas. One su ispunjene ikonama koje prikazuju sve događaje iz Isusova života. Tako čovjek gledajući ikone spoznaje biblijsku poruku i usvaja katekizam, odnosno istine naše vjere. Umjetnost je od velike pomoći u razumijevanju i življenju vjere“, kazao je otvarajući izložbu Hrvoja Marka Peruzovića "Ecce homo" o. Grinišin. Riječi dobrodošlice i zahvale svima je uputio mons. Antun Sente, ml., voditelj Galerije Martin Borković, dok su pjevanjem i sviranjem otvorenje izložbe obogatile sestre Lucija i Ana Peretin.

Marta Marinović - tiskovni ured Zagrebačke Nadbiskupije

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.