25 godina Radio Marije


Papa Franjo je danas u podnevnom nagovoru potaknuo da obraćamo pozornost na riječi koje rabimo, a koje mogu pobuditi predrasude, podići prepreke, pa čak i uništiti našu braću; stoga valja govoriti blago. Također je potaknuo da razmišljamo o vlastitom pogledu. Gledajmo svoje jade. Uvijek pronalazimo razloge da okrivimo druge i opravdamo sebe. I često se žalimo na stvari koje nisu u redu u društvu, u Crkvi, u svijetu, a da prije ne ispitamo i promijenimo sebe
Govorimo li blago ili zagađujemo svijet šireći otrove: kritizirajući, prigovarajući, potičući raširenu agresiju? – upitao je papa Franjo u podnevnom nagovoru, potičući na mir koji se – kako je rekao – gradi počevši od govora. Osvrćući se na odlomak Ivanova Evanđelja iz današnje liturgije, u kojemu nas Isus poziva da razmislimo o svojem pogledu i o svojem govoru, Papa je u nagovoru upozorio na posljedice nepravilne i površne uporabe jezika koji može raniti poput oružja. Jezikom možemo također poticati predrasude, podizati prepreke, napadati, čak i uništavati braću: ogovaranje ranjava, a kleveta može biti oštrija od noža!

Agresivnost u digitalnom svijetu
Danas, posebno u digitalnom svijetu riječi brzo lete, ali previše njih prenosi bijes i agresivnost, potiče lažne vijesti i iskorištava kolektivne strahove kako bi širile iskrivljene ideje – napomenuo je Papa te spomenuo Daga Hammarskjölda, švedskog diplomata i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je bio glavni tajnik Ujedinjenih naroda od 1953. do 1961. godine, a koji je rekao: „Zlorabiti riječi znači prezirati ljudsko biće“.

Površna uporaba riječi
Doista, iz onoga kako netko govori, možeš shvatiti što mu je u srcu. Riječi koje rabimo govore tko smo. Katkada, međutim, posvećujemo malo pozornosti svojim riječima i rabimo ih površno. Ali, riječi imaju težinu: omogućuju nam izraziti misli i osjećaje, dati glas strahovima koje imamo i projektima koje namjeravamo ostvariti, blagoslivljati Boga i druge. Upitajmo se stoga kakve riječi rabimo – potaknuo je Papa – riječi koje izražavaju pozornost, poštovanje, razumijevanje, blizinu, suosjećanje, ili riječi kojima je glavni cilj učiniti nas lijepima pred drugima?

Uz riječi važan je i pogled
Jednako tako valja razmišljati i o vlastitom pogledu. Odnosno, jesmo li usredotočeni na to da vidimo trun u oku svojega brata ne primjećujući brvno u vlastitom. Drugim riječima – objasnio je Papa – to znači biti vrlo pozorni prema nedostatcima drugih, čak i prema onima malim kao slamčica, mirno zanemarujući svoje, dajući im malo težine. Uvijek nađemo razloge za okrivljavanje drugih i opravdavanje sebe. I često se žalimo zbog stvari koje nisu dobre u društvu, u Crkvi, u svijetu, a da prije ne preispitamo sebe i ne potrudimo se prije svega promijeniti sebe.

Ali, čineći tako, naš je pogled slijep – objasnio je Papa. I ako smo slijepi ne možemo očekivati da možemo biti vodiči i učitelji drugima; naime, slijepac ne može voditi drugog slijepca. Stoga najprije trebamo pogledati u sebe kako bismo prepoznali svoju bijedu, jer ako nismo u stanju vidjeti svoje nedostatke, uvijek ćemo biti skloni uvećavati nedostatke drugih. Ako, naprotiv, prepoznamo svoje pogrješke i svoje bijede, otvaraju nam se vrata milosrđa.

Vidjeti u drugima dobro
Nakon toga, Isus nas poziva da druge gledamo onako kako to čini On koji prije svega ne vidi zlo nego dobro. Bog nas tako gleda: ne vidi u nama nepopravljive pogrješke, nego djecu koja griješe. Bog uvijek razlikuje osobu od njezinih pogrješaka. Uvijek vjeruje u osobu i uvijek je spreman oprostiti pogrješke. I poziva nas da i mi činimo isto: da ne tražimo u drugima zlo nego dobro – istaknuo je papa Franjo.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Kuzma i Damjan
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.