koordinatori 5

Varaždinska biskupija u korizmi započinje sinodska savjetovanja i susrete u župama diljem biskupije. Nakon otvaranja sinode za čitavu Crkvu u Vatikanu 10. listopada prošle godine, tjedan dana kasnije otvorenje sinodskog hoda bilo je u biskupijama diljem svijeta. Tako je mons. Bože Radoš u nedjelju, 17. listopada 2021. predslavio misu prigodom otvaranja biskupijske razine Biskupske sinode.

Tom prigodom u svojoj homiliji mons. Radoš je podsjetio kako je želja Svetog Oca da Crkva iznova posvijesti sebi da je ona Crkva na putu, da je obitelj koja zajedno putuje prema cilju. „I dok putuje ona i uči. Tema sinodalnog hoda je: Zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Želja je da se iskustvo iz cijele Crkve slije do listopada 2023. na jedno mjesto i da to bude baština Crkve. Ne da se pretoči u jedan dokument koji će izići, nego da bude bilo koje će teći dalje. Osvježiti Crkvu, izmijeniti iskustva, pokrenuti ono što je stalo i ići dalje. Naprijed. I mi to imamo potrebu ovdje u našoj mjesnoj Crkvi. 25 godina ova Crkva živi. I nakon 25 godina potrebno je baciti pogled unazad da zahvalimo Bogu na onome što je  učinio -  ta sve što je dobro, On je to učinio. Da vidimo koje nam puteve sada otvara, na što nas Bog "nanovo sili, prisiljava": da idemo, hodimo, naviještamo evanđelje.“

Nakon otvorenja, biskup Radoš osnovao je Biskupijsko povjerenstvo za sinodski hod u Varaždinskoj biskupiji, imenovao povjerenika i članove Povjerenstva, koje se sastalo na inicijalnom sastanku u petak, 12. studenoga u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Biskupijskim povjerenikom imenovan je preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler, a tajnikom Povjerenstva vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik. Zajedno s njima Povjerenstvo čine s. M. Emanuela Pečnik, SMI, Mirjana Dukić, Rahela Mikec i Luka Šopar.

Oni su nekoliko mjeseci marljivo radili pripremajući planove, programe i materijale pomoću kojih će se odvijati tzv. sinodska savjetovanja u župama, ali i određenim crkvenim zajednicama u korizmi ove godine. Provedbu tih savjetovanja organizirat će župnici sa svojim župnim koordinatorima. Oni su od 14. do 19. veljače imali susrete s članovima Biskupijskog povjerenstva kao pripremu za organizaciju i provedbu sinodskog hoda u svojim župama.

Susreti su bili u Župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici za Koprivnički i Ludbreški dekanat, u Župi sv. Jurja u Đurđevcu za Đurđevački i Virovski dekanat, u Župi sv. Jakoba u Prelogu za Preloški dekanat, u Župi sv. Marka u Vinici za Bednjanski i Ivanečki dekanat, u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Varaždinu za Istočnovaraždinski, Zapadnovaraždinski i Varaždinsko-toplički dekanat te u Župi sv. Nikole u Čakovcu za Čakovečki i Štrigovski dekanat.

U Varaždinu su se susretu Povjerenstva, župnika i župnih koordinatora odazvali i biskup Bože Radoš,  umirovljeni biskup Josip Mrzljak i generalni vikar Antun Perčić. Biskup Radoš je pozdravljajući na početku okupljene zahvalio svima na dolasku i angažmanu, a posebno Biskupijskom povjerenstvu koje  priprema i animira sinodski hod na području Varaždinske biskupije. Podsjećajući na evanđeoski odlomak prvog Isusovog čuda u kani Galilejskoj biskup Radoš je pozvao okupljene da dadnu od sebe kako bi „napunili posude vodom“, da se odazovu, uključe, služe svojim župnim zajednicama i potaknu ih na zajednički hod Crkve.

Biskupijski povjerenik za sinodu preč. Anđelko Košćak pozvao je okupljene župnike i koordinatore da se odazovu pozivu pape Franje, Petra naših dana, koji na Isusovu riječ baca mreže na drugu stranu lađe. Iznenađen velikim ulovom poziva svoju braću ribare, poziva sve nas da zagrabimo iz blaga Crkve ono najvrjednije za naš život, za život naših župnih zajednica za naše bratstvo i sestrinstvo u Kristu.

Nakon toga, tehničke aspekte, organizaciju i provedbu sinodskih susreta u Župama predstavili su vlč. Marko Domiter, Luka Šopar i Rahela Mikec, na susretu u Varaždinu, a na drugim susretima sudjelovale su i s. Emanuela Pečnik i Mirjana Dukić kao članice Povjerenstva.

Varaždinska biskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.