Papa Franjo

 

Nastavljajući ciklus kateheza posvećenih sv. Josipu, papa Franjo se na općoj audijenciji usredotočio na ulogu sveca kao prognanom i hrabrom migrantu.

 

Bježeći u Egipat kako bi izbjegla Herodov gnjev, Sveta Obitelj pretrpjela je poniženje te na vlastitoj koži iskusila nesigurnost, strah i bol zbog toga što je morala napustiti svoju domovinu. Mnogo je naših suvremenika koji su prisiljeni trpjeti istu nepravdu i patnju, kazao je Papa. Uzrok je gotovo uvijek arogancija i nasilje moćnih, rekao je.

Dvije suprotstavljene ličnosti
Kralj Herod naredio je pokolj jer je osjećao da mu prijeti moć od novorođenog „kralja Židova“, tumačio je Papa. Bijeg u Egipat – kako nazivamo taj događaj – spašava Isusa, no nažalost ne sprječava Heroda da učini pokolj. Papa je kazao kako taj događaj razotkriva dvije suprotstavljene ličnosti – s jedne strane, Herod sa svojom žestinom, s druge strane Josip svojom pažnjom i hrabrošću. Herod je simbol tiranina i despota svakog vremena – čak i našeg, naglasio je Papa – koji brane svoju moć nemilosrdnom okrutnošću i provodeći neljudska djela nasilja.

Sveti Otac upozorio je kako i mi možemo podleći takvom stavu kada pokušavamo arogancijom odagnati svoje strahove, čak i ako je to verbalno ili malenim zlodjelima s namjerom da štetimo našim bližnjima.

Sveti Josip, primijetio je Papa, bio je Herodova suprotnost: pravedan čovjek koji pokazuje svoju hrabrost slijedeći anđeosku zapovijed da bježi. Možemo tek zamisliti s kakvim se obratima morao suočiti tijekom dugog i opasnog putovanja i poteškoćama oko boravka u stranoj zemlji u kojoj se govori drugi jezik: toliko poteškoća, naglasio je Sveti Otac. Njegova se hrabrost javlja u trenutku povratka, kada umiren anđelovim riječima, pobjeđuje svoje razumljive strahove i nastani se s Marijom i Isusom u Nazaretu, rekao je Papa.

Hrabrost u svakodnevici
Međutim hrabrost se može živjeti u našem svakodnevnom životu, nije samo vrlina „junaka“, istaknuo je. Herod i Josip dva su suprotstavljena lika, odrazi dvaju sveprisutnih lica čovječanstva. Vidimo u svim vremenima i kulturama hrabre muškarce i žene koji su, kako bi bili dosljedni svojim uvjerenjima, nadišli svakakve teškoće, trpjeli nepravde, osude pa čak i smrt, rekao je Sveti Otac. Hrabrost je druga riječ za „jakost“, jedna od kardinalnih vrlina.

Migracijska kriza - skandal čovječanstva
Na kraju, Papa je podsjetio kako nas sveti Josip uči kako prevladati strahove i suočiti se s nedaćama koje nosi život. Pouka koju nam danas Josip ostavlja je sljedeća: život uvijek nosi sa sobom mnogo nedaća, to je istina, pred kojima se možemo isto tako osjećati ugroženo i uplašeno. Takve trenutke nećemo nadvladati izvlačeći ono najgore iz sebe poput Heroda, već ponašajući se poput Josipa koji odgovara na strah hrabrošću da se pouzdaje u Božju providnost, kazao je Papa.

Isto tako, papa Franjo pozvao je na molitvu za brojne migrante i izbjeglice našeg vremena koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove i za one koji ne mogu pobjeći ili koji umiru na putu. Nemojmo zaboraviti na mnoge ljude koji su postali žrtve rata i žele pobjeći iz svojih domova, ali nisu u mogućnosti. Razmislimo o onim migrantima koji su krenuli tim putem prema slobodi i završili na ulici ili u moru. Razmotrimo Isusa, u naručju Josipa i Marije, bježe, i neka u njemu vidimo svakog današnjeg migranta, pozvao je Papa. Migracijska kriza koja je u tijeku skandal je čovječanstva, istaknuo je, koji ne smijemo zanemariti.

Molitva za migrante
Sveti Otac je zaključio katehezu molitvom svetom Josipu za one kojima je potrebna hrabrost i u sličnim situacijama.

Sveti Josipe,
ti koji si iskusio patnju onih koji moraju bježati,
spašavanja života onih koji su ti najmiliji,
zaštiti sve koji bježe zbog rata,
mržnje, gladi.
Podrži ih u njihovim nedaćama,
Osnaži ih u nadi i neka pronađu prihvat i solidarnost.
Vodi njihove korake i otvori srca onih koji im mogu pomoći. Amen.

 

Izvor: (Vatican news - ps) 

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.