IMG 20211221 WA0014

Putem aplikacije Zoom u organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri 21. prosinca 2021. sudjelovali su na božićnoj duhovnoj obnovi koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić. U susret je uvela predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić u ime organizatora. Sudjelovale su i viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje mr. sc. Gordana Barudžija i Ivanka Petrović, savjetnica u Uredu za vjeronauk. Na samom početku vjeroučitelji su se pomolili te je predstojnica predstavila predavača i tijek duhovne obnove, nakon koje je najavljena i kratka rasprava.

Profesor Matulić pozdravio je nazočne vjeroučiteje u pripravi za svetkovinu Božića. Svoje je izlaganje utemeljio na biblijskim čitanjima koja prate liturgiju došašća i samoga Božića, a posegnuo je i za teologijom prvih kršćanskih vremena. Naglasio je da je posrijedi riječ o događaju, a ne o osjećaju; o milosti Božjoj koja u Sinu čisti ljudski razum kako bi prihvatio svjetlo vjere koje otvara vrata u istiniti kult, u klanjanje Bogu u duhu i istini. Božja objava koja se u punini dogodila u utjelovljenju i rođenju njegova Sina posve je oslonjena na čovjekoljublje, na Boga koji čovjeku pokazuje svoje pravo lice – lice čovjekoljublja – i svoju dobrostivu volju.

U punini vremena Božja se vječna Riječ nastanila među nama, a otpočetka se nazire u prirodi i iz nje iščitava kao višeglasje jedinstvene simfonije Božje riječi. Sadržaj objave Božića govori o čudesnoj razmjeni božanstva i čovječanstva pred kojim se u čovjeku otkriva i čuđenje i zanos i strah pred božanskim licem. Čovjek je jedino biće u kojem se otkriva slika Božja na način da je svaki zadržao svoj identitet. Matulić poseže za teologijom sv. Leona koji govori da je Božji Sin preuzeo ljudsku narav kako bi je izmirio s Bogom. Uzvišenje ljudskog dostojanstva do razine Božjeg sinovstva svjedoči o poruci radosti jer Bog sam dolazi da nas spasi. Ali i stvoreni svijet kao liber naturae također govori o višeglasju Božje Riječi u vlastitom otkrivenju: i priroda i povijest spasenja govore o Bogu, a savršeni ton Božje objave vlastitoga lica odjekuje u utjelovljenju.

Sveti Bonaventura, ističe Matulić, govori da je svako stvorenje Božja Riječ jer naviješta Boga. Matulić to prenosi na sva stvorenja, pa i na koronavirus, ističući da „Boga kojemu se obraćamo molitvom trebamo prepoznati u prirodi, pa i u pandemiji.“ Naravno, najrječitije o Bogu govori čovjek koji je obdaren razumom i sposoban shvatiti opasnosti i odgovorno štititi sebe i druge jer je i sam dio prirode koja govori o Bogu. U Božiću, nastavlja Matulić, Bog pastire poziva najprije porukom: „Ne bojte se!“ U Svetom pismu i u prirodi nalazimo samo jednu istinu, razvija Matulić svoju misao, jer samo je jedan njihov autor, što znači da u njima nema proturječja. Pita se dalje odakle onda velika proturječja u shvaćanju poruke znanosti i vjere kad treba osluškivati višeglasje simfonije u navještaju Boga.

Autentičan odgovor vjere na Božju objavu koristi se stoga i doprinosom prirodnih znanosti boljem razumijevanju vjere, a jedna je od osnovnih zapovijedi upravo ljubiti jedni druge, ljubiti bližnje. Autentični početak vjere stoga je u ljubavi prema bližnjemu, a budući da Duh Sveti razlijeva tu ljubav u srca ljudi u njoj je i temelj vjernosti vlastitoj savjesti. Boljeg rješenja za pitanja koja pred nas stavlja pandemija nema, ističe Matulić. Priziv savjeti stoga ne ispušta iz vida da je temelj i izvor ljudskog dostojanstva u Bogu. Autentičnoj humanosti temelj je Bog, a Božje čovjekoljublje znači da smo otkupljeni cijenom neprocjenjivoga, zaključuje predavač.

Riječ je preuzela mr. Barudžija koja je moderirala kratkom raspravom u kojoj su vjeroučitelji svoje komentare ipisivali u chatu, a u ime Ureda za vjeronauk, naslanjajući se na božićnu nit vodilju, Ivanka Petrović zaželjela je svima svako dobro povodom nadolazećih blagdana.

Sanja Plevko,
Ured za vjeronauk u školi

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.