IMG 20211019 WA0019


U Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na zagrebačkom Trnju 20. listopada 2021. po prvi puta se okupila novoosnovana muška molitvena zajednica sv. Josipa, čije je djelovanje započelo sv. misom u 18.30 sati, nakon koje su članovi primili blagoslovljenu krunicu i Novi zavjet kao zalog za njihovo poslanje.

Zajednica je izrasla iz dugo iskazivane želje odraslih muških župljana za duhovnim rastom i duhovnom zaštitom svetoga Josipa, a koja je posebno sazrijevala tijekom još uvijek aktualne Godine sv. Josipa. Župa je ovom inicijativom nastojala produžiti i nastaviti poticaj koji je Papa dao proglašenjem ove Godine usmjeravajući naš pogled prema ovom vječnom kršćanskom uzoru, sv. Josipu, a kojega u svojem Apostolskom pismu Patris corde opisuje: "otac voljen, otac u nježnosti, poslušnosti i prihvatu, otac kreativne hrabrosti, radnik, uvijek u sjeni koji nas poučava vrijednosti, dostojanstvu i radosti vlastitoga rada."

U današnjem postmodernom sekulariziranom vremenu, obilježenom moralnim relativizmom, utilitarizmom i brojnim krizama, posebice krizom identiteta, kršćanska slika obitelji sve više gubi svoju vrijednost. Svjedočimo krizi indentiteta muškaraca u svojoj cjelini, muškosti, ulozi očinstva, supruga, zaštitnika obitelji. Potaknuti željom da nam sveti Josip bude sve veći uzor i slika naših kršćanskih muškaraca, muževa, očeva, ova zajednica se rađa u okrilju župe kao mjesta u kojem se slika obitelji treba čuvati i njegovati u svom punom ostvarenju te kako bi taj evanđeoski duh potom mogli ugrađivati u tkivo društva i svijeta.

Zajednica sv. Josipa poziva sve muške župljane starije od 18 godina na ovaj plodonosan duhovni put u pobožnosti sv. Josipu, koji će se okupljati u župskim prostorijama jednom mjesečno, uoči pojedinih blagdana, a u božićno i uskrsno vrijeme učestalije. U zajedničkoj molitvi, molitvi časoslova i angažiranom nastojanju u karitativnim djelatnostima, promišljanjima i produbljivanjima duhovnosti muškaraca - muževa, članovi započinju svoj duhovni hod u cilju osobne izgradnje, ali i na dobrobit naših obitelji i Domovine.

"Josip sreću nije pronašao u samopožrtvovnosti već u samodarivanju. U njemu nikada ne vidimo frustraciju, već samo povjerenje. Njegova strpljiva šutnja ne uključuje prigovore, već konkretne geste povjerenja. Svijet danas treba očeve, nema koristi od tirana koji žele dominirati nad drugim kako bi ispunili vlastite potrebe; odbacuje one koji miješaju autoritet s autoritarnošću, služenje sa servilnošću, sučeljavanje s ugnjetavanjem, dobročinstvo s dobrobiti, silu s uništenjem. Svako istinsko zvanje rođeno je iz dara samoga sebe, a to je plod žrtve. Ova vrsta zrelosti također je potrebna u svećeništvu i posvećenom životu. Bez obzira na poziv, bilo na brak, bilo celibat, bilo djevičanstvo, dar samoga sebe neće se ostvariti ako se zaustavi na žrtvi; tada umjesto da se učini znakom ljepote i radosti ljubavi, riskira da se iskaže nesreća, tuga i frustracija." (Patris corde, br. 7)

 

Župa sv. Terezije od Djeteta Isusa

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

 

 

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.