2 3


Ministranti u molitvi za nova duhovna zvanja i uspjeh susreta za Svjetski dan mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga.


Nakon stanke od gotovo godinu dana zbog pandemije korona virusa i razornih potresa koji su pogodili grad Zagreb i njegovu širu okolicu u ožujku i prosincu 2020. godine, Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije nastavilo je sa organiziranjem ministrantskih susreta, ali ovaj puta po župama Nadbiskupije. Nakon prošlomjesečnog susreta ministranata Dugoselskog dekanata, ovaj mjesec red je došao na Karlovačko-gorički arhiđakonat i po prvi puta za susret se prijavio Dugoreško-mrežnički dekanat.

Pod geslom “Vjerujem, Gospodine” (Iv 9,38) održan je tako na prvu subotu, 06. studenog ove godine, u župi Uznesenja BDM u Novigradu na Dobri, dekanatski susret ministranata u već spomenutom dekanatu. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Bosiljevo, Duga Resa I. i II. (bl. A. Stepinac; sv. Petar), Ladvenjak, Novigrad na Dobri, Prilišće i Skakavac.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorima pastoralnog centra župe Novigrad na Dobri pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bila su petorica sjemeništaraca te četvero animatora NaSveJak iz župe Karlovac-Dubovac.
Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali već spomenuti animatori. Na susretu je sudjelovalo 29 ministranata: 27 osnovnoškolaca i 2 ministranta srednjoškolca iz 10 župa Dugoreško-mrežničkog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj je bio ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka (Mt 25, 14-30) i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila upoznavanjem hrvatskih svetaca i blaženika te molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori nastavili sa igrama uokolo dvorišnog kompleksa, a sedmaši i osmaši, njih pet, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih “Vikenda u sjemeništu” nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.
Od 17.30 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili vlč. Josip Priselac, župnik Bosiljeva i Prilišća i p. Dario Grbac CM, župni vikar Novigrada na Dobri, trajalo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Pavlaković te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici sjemeništaraca u zajedništvu s povjerenikom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.
Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković, a liturgijsko pjevanje predvodili su sjemeništarci pjevajući a capella.
Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Susret je završio večerom i druženjem sudionika u prostorima župnog pastoralnog centra oko 20.15 sati.
Pozivamo gospodu dekane da prijave povjereni im dekanat za Susret, a raspored dekanatskih susreta ministranata u tekućoj pastoralnoj godini 2021./2022. možete pogledati na službenim internet portalima Zagrebačke nadbiskupije i Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

 

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Sisačke biskupije - ur. i vod.: Stjepan Vego
10:15 Glazba
10:30 Radio knjižara - nova izdanja Glasa Koncila predstavlja Ines Ćurković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.