25 godina Radio Marije

IMG 3620 001

„Prve rujanske nedjelje, godine Gospodnje 2009., kada se u Gornjoj Stubici slavio veliki jubilej – Osam stoljeća od prvog pisanog traga o Stubici i crkvi sv. Jurja, u vrijeme ondašnjeg načelnika općine Željka Lisaka i predsjednika Odbora za proslavu velikog jubileja, vlč. Dubravka Škrlina Hrena, u nazočnosti brojnih župljana, svećenika, predstavnika civilnih vlasti i gostiju, slavlje je predvodio i kip sv. Jurja na istoimenom gornjostubičkom trgu blagoslovio zagrebački nadbiskup, uzoriti gosp. Kardinal Josip Bozanić. Na molbu zauzetog i dugogodišnjeg gornjostubičkog župnika mons. Ivana Špoljara, tom je prigodom Zagrebački Nadbiskup velikodušno dopustio Župi da dio svog zemljišta daruje Općini Gornja Stubica za gradnju potrebnog dječjeg vrtića u našoj sredini. Ta je odluka ubrzo i pravno provedena.“, dio je ovo svečanog teksta iz Povelje stavljene u temeljni kamen za gornjostubički dječji vrtić položen i blagoslovljen 26. studenog 2019. godine.

 IMG 3744 001

U petak 5. studenog 2021. godine gornjostubički dječji vrtić nazvan imenom „Jurek“, koje je predložio dugogodišnji gornjostubički župnik mons. Ivan Špoljar, svečano je otvoren i blagoslovljen. Blagoslovio ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zahvalnom i radosnom ozračju zajedništva Gornjostubičanaca, onih najmanjih kao i starijih, te njihovih uzvanika.

Nakon pozdravnih govora ravnateljice DV „Jurek“ gospođe Božice Hrestak, načelnika općine Gornja Stubica g. Jasmina Krizmanića, zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije gospođe Jasne Petek, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede g. Šime Mršića, predsjednika Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskog sabora g. Predraga Štromara te izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministra vanjskih i europskih poslova g. Gordana Grlića Radmana, sve je okupljene na početku blagoslova pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić „našim dragim pozdravom koji je i hrvatski i općecrkveni: hvaljen Isus i Marija“

„Otvaranje vrtića otvara budućnost!“

U obraćanju Kardinal je rekao: „Drago mi je da sam danas ovdje. Pozdravljam sve, počevši od predstavnika Predsjednika Vlade gospodina ministra Gordana Grlića Radmana, sve predstavnike državnih, županijskih i općinskih vlasti na čelu s gospodinom načelnikom.

Drago mi je što sam ovdje zbog djece. Tu smo zbog jednog važnog događaja, a to je događaj blagoslova i otvaranja dječjeg vrtića. Otvaranje vrtića otvara budućnost. Djeca su naša budućnost. To je naše najveće bogatstvo. I tamo gdje su vrtići malenih, tamo je znak da će narod živjeti. I upravo mi je drago da je to u ovoj županiji, da se to događa ovdje ne sada prvi put, da je ova županija shvatila da je potrebno brinuti se za djecu da bismo se brinuli za svoju budućnost.

"O, kad bi bilo puno vrtića premalenih! O, kad bi bilo puno blagoslova novih vrtića!"

Mi često puta želimo govoriti samo o problemima, a ima puno dobrih stvari, dobrih nastojanja. Ima puno lijepih vijesti, tako da nam je potrebno otvarati se upravo tom pozitivnom, a pozitivan vid života daju djeca. Dječji smijeh, dječja radost, pa i dječji plač. Ovo je događaj koji otvara, kako rekoh, budućnost i molimo Boga upravo da shvatimo da djeca nisu nikad opterećenje, nego da su djeca najveće bogatstvo našega života.“

 IMG 3761 001

„Potrebno je i u našem društvu još i više pomagati roditeljima“

Uslijedila je blagoslovna molitva nakon koje se kardinal Bozanić još jednom obratio okupljenima ponovivši kako je radostan što je danas ovdje na ovom radosnom događaju: „Stavio sam na prvo mjesto ovaj prostor, jer sam time htio pokazati znak kako je to ne samo važno za Crkvu, nego i za društvo i za državu. Želim obilje blagoslova. Želim da što prije dođemo blagosloviti i onaj drugi dio vrtića koji je najavljen. I da to ne bude samo u ovoj župi nego i po drugim našim župama.“

Kardinal je ponovio važnost otvorenosti životu, brizi o djeci, ali i o roditeljima: „Potrebno je više misliti o djeci. Potrebno je i u našem društvu još i više misliti o roditeljima koji primaju djecu, potrebno je pomagati roditeljima. To nije pomoć njima, to je rad, to je nastojanje oko budućnosti. Zato se veselimo svakom novom rođenju. Drago mi je da u ovoj župi u Gornjoj Stubici često puta sa strane nadbiskupije dolazimo krstiti peto dijete. To je radostan događaj, ne samo za obitelj, ne samo župu, ne samo za nadbiskupiju, nego za čitav hrvatski narod.

Molimo Gospodina za tu otvorenost životu kod naših roditelja, kod mladića i djevojaka, kod mladih obitelji jer to je garancija budućnosti našeg hrvatskog naroda i to je garancija da ćemo mi kada budemo stariji imati one koji će se oko nas radovati i brinuti za svoje.“ 

Prije završnog blagoslova svima okupljenima se obratio župni upravitelj župe sv. Jurja u Gornjoj Stubici vlč. Nikola Jurković zahvalivši kardinalu Bozaniću na svesrdnoj pomoći i podršci koju je pružao projektu izgradnje DV „Jurek“, Zagrebačkoj nadbiskupiji i svima uključenima u taj projekt.

Kako su u pozdravnim govorima istaknuli ravnateljica vrtića gospođa Hrestak i načelnik Općine g. Krizmanić, vrtić je popunjen djecom, a posebno raduju naznake potrebe njegova skorog proširenja. Vrtić je izgrađen sredstvima Europske Unije iz Programa ruralnog razvoja (85%), sredstava Vlade RH te Općine Gornja Stubica i obuhvaća 3 vrtićke i 2 jasličke jedinice za ukupni predviđeni kapacitet 60 djece vrtićke i 24 djece jasličke dobi.

IMG 3588

 

Tekst i foto: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Prigodna emisija – tema: Nuklearno oružje; gost: dr. sc. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Slobodni za život u zajedništvu

Ove godine, tijekom Tjedna molitve za jedinstvo kršćana (18.-25. siječnja) odabran je odlomak koji se čita na svetkovinu Bogojavljenja, a istaknut...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.