Ndb Mate 2

U subotu 23. listopada u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje održan je u Dječjem vrtiću Nazaret na Drenovi Metropolitanski stručni skup za odgojitelje/ice u vjeri u predškolskim ustanovama. Tom se prilikom okupilo dvadesetak odgojiteljica i jedan odgojitelj u vjeri. Tema Skupa bila je „Kršćanska meditacija u vjerskom odgoju“. O temi je govorila predavačica dr. sc. s. Marijana Mohorić.

Na početku Skupa voditeljica stručnih vijeća i ravnateljica DV Nazaret s. Kristina Tunić pozdravila je sve okupljene, a na poseban način riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića, kojemu je zahvalila na ovogodišnjem pokretanju doškolovanja odgojiteljica u vjeri na Metropolitanskom pastoralnom institutu u Rijeci, potom vrhovnu poglavaricu Družbe ss. Presv. Srca Isusova s. Dobroslavu Mlakić, predstojnicu Katehetskog ureda gđu Kseniju Rukavina Kovačević, predstojnika Agencije za odgoj i obrazovanje Rijeka i višeg savjetnika za vjeronauk i vjerski odgoj Tomislava Tomasića te predavačicu s. Marijanu Mohorić. Svima je zahvalila na dolasku.

Nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić po prvi put obratio se odgojiteljima/icama u vjeri Riječke metropolije zahvalivši im na svemu do sada učinjenom. Uputio im je riječ ohrabrenja i poticaja da i dalje ustrajno, vjerno i s puno žara vrše svoju odgojiteljsku službu usprkos svim izazovima s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu. Osvrćući se na evanđeosku prispodobu o Sijaču i sjemenu (usp. Mt 13, 3-9; Mk 4, 4-9; Lk 8, 5-8) nadbiskup Mate usporedio je njihov vjersko-odgojni rad sa sijanjem Božje riječi, što pretpostavlja ustrajnost, požrtvovnost i povjerenje u Božje vodstvo. U tom smislu naglasio je da na svoju službu ne gledaju kao na posao, pa čak i kad je najteže, nego kao na poslanje u kojemu na prvom mjestu treba biti vidljiv osobni primjer i osobno svjedočanstvo.

Predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević pozdravila je sve okupljene, zahvalila im na dolasku i želji za stručnom i duhovnom formacijom i u tom smislu pozvala ih da se prijave na ovogodišnje duhovne vježbe koje svake godine Katehetski ured Riječke nadbiskupije organizira za sve vjeroučitelje laike i odgojitelje/ice u vjeri. S istom svrhom na kraju Skupa uručila im je u ime Riječke nadbiskupije dva dokumenta pape Franje: „Evangelii Gaudium – Radost evanđelja“ i “Fratelli tutti – Enciklika o bratstvu i socijalnom prijateljstvu“.

Predavačica dr. sc. s. Marijana Mohorić svoje je tematsko izlaganje koncipirala u tri dijela, pri čemu je prvi dio bio teorijske naravi dok su se preostala dva dijela realizirala u pedagoškim radionicama. Poseban naglasak stavljen je na Metodu sabranosti koja je najprihvatljivija metoda kršćanske meditacije u radu s djecom predškolske dobi, a sastavljena je od četiri glavna dijela: priprave, procesa sabiranja u nutrini, primjene istine o Božjoj inhabitaciji (nastanjenju) i izlaska iz meditacije.

Odgojiteljice u vjeri na području Riječke nadbiskupije zastupljene su primarno u katoličkim vrtićima (DV Nazaret, Jaslice Mima, DV Zvjezdica Mira). Vjerski odjeli u državnim vrtićima, nažalost, ugasili su se ili su u fazi gašenja. Sudionici Skupa složili su se da je potrebno među pastoralne prioritete mjesne Crkve (ponovno) postaviti vjerski odgoj djece predškolske dobi i suradnju s roditeljima djece toga uzrasta.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Trsatske

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja u 16h - homilija p. Stjepana Fridla

Subotom u 16h pratite emisiju Riječ Gospodnja u kojoj donosimo tumačenja liturgijskih čitanja. Današnju homiliju za Vas je pripremio p. Stjepan...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.