Bartolo Longo

Rođen je 1841. u bogatoj obitelji u gradu Latijanu u južnoj Italiji. Iako je bio odgajan u katoličkoj obitelji, nakon smrti roditelja sve više se priklanja ateizmu. Do studija prava u Napulju, priključio se neopoganističkoj sekti, u kojoj je obnašao dužnost vrhovnog svećenika. Osim što je sudjelovao u sotonističkim obredima, postao je snažan protivnik Katoličke Crkve, koju je javno "blatio" u javnosti.

Cijelo to vrijeme istodobno prolazi kroz psihičke krize koje obilježavaju teški napadi neuroze i depresije, paranoje i tjelesna oboljenja. Naposljetku je doživio živčani slom. Kasnije je izjavio kako je u sebi čuo glas svog preminulog oca koji mu je govorio “Vrati se Bogu”. Odlazi starom obiteljskom prijatelju koji ga nagovora da se odrekne sotone i vodi ga dominikanskom redovniku Albertu Radentu, koji ga ispovijeda i postaje njegov duhovnik.

Iako nije išao tako daleko da bi sve to u njemu potpuno utrnulo vjeru, opasno se tome bio približio. Svemu je tome pridonijelo čitanje života Kristova kojega je napisao Ernest Renan, francuski racionalist, koji nije priznavao Isusovo Božanstvo. Taj je tekst u njemu probudio neke dvojbe. Kako bi našao na njih odgovore, predao se spiritizmu, postavši njegov žarki pristaša. No ne da ga je spiritizam još više zbunio već i razbolio (na crijeva), poradi dugih gladovanja kojima se podvrgao, kako bi navodno unaprijedio vlastite sposobnosti kao medija. No Bog mu je pomogao u toj krizi.

Bog mu je na životni put doveo sveta čovjeka, profesora Vincenza Pepea koji je Bartola povratio Bogu 19. svibnja 1865. Svjetlom milosti su nestale vjerske dvojbe te ispovjedio svoje krivnje ocu dominikancu Albertu Radenteu. Tako je primio prvu Pričest 23. lipnja 1865. Hoteći drugima prenijeti radost tog ponovnog otkrića istine o Spasitelju i Njegovo djelu započeo je s nekadašnjim prijateljima. Oni su Bartola primili s uvredama i pogrdama. On je to ponizno prihvatio, želeći da zadovolji za svoje prošle grijehe i propuste.

Iz grada se Bartol preselio u maleno i siromašno mjesto Velle di Pompei, Gospodin je odlučio Bartolu pokazati koje će biti njegovo poslanje. Jednoga dana, dok se sa žaljenjem prisjećao svoje žalosne prošlosti, čuo je glas koji mu je rekao: "Ako se želiš spasiti, širi pobožnost Krunice. Ako budeš tako činio, bit ćeš spašen. Gospa ti to obećava." Bartol je odgovorio: "Neću otići iz ovog kraja (Pompeja) a da prije njime ne raširim Tvoju Krunicu."

Nebo mu je povjerilo ozbiljni zadatak. To se pokazalo u njegovom vladanju: postao je katehist, aktivan u svojoj župi, organizator građanskih vjerskih poslova te 1875. godine pokrenuo pučke misije za apostolat krunice. Uz pomoć prijatelja je počeo graditi crkvu posvećenu Gospi u Pompejima. Stao se brinuti za siročad. Čak je pokrenuo Djelo za djecu zatvorenika. Djeci je tako pružio obrazovanje i pozitivno djelovao na njihove roditelje. Glasinama i klevetama su pokušali uništiti sve pozitivno djelovanje Blaženoga Bartola.

Po savjetu svećenika oca Ljudevita da Casorija, Bartolomej je čitavo Djelo stavio pod papinsku upravu. Službenim dokumentom 12. rujna 1906., Djelo iz Pompeja je postalo papinsko.

Pompei duomo min

 

Kao osamdesetgodišnjak Bartol je na jednoj audijenciji upitao Svetog papu Pia: "Sveti Oče, mogu li sada počinuti u miru?" A Papa mu je odgovorio: "Ne, dragi naš Bartole, Vi ne smijete počinuti, već Vam valja raditi."

Dana 5. listopada 1926. pobožni je odvjetnik pošao primiti nagradu za život proživljen za Boga i bližnje. Prilikom hodočašća u Pompeje 26. listopada 1980. godine blaženi Ivan Pavao II. je proglasio blaženim odvjetnika Bartol Longa.

 

 

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2020
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.