Nagy 50 godina svecenistva

Zlatnu misu  - 50 godina svećeništva - pod geslom „I bit ćete mi svjedoci“ i 60 godina redovništva isusovac o. Božidar Nagy proslavio je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu u nedjelju 5. rujna. Predvodeći svečano slavlje u zajedništvu s domaćim gvardijanom fra Klaudijom Milohanovićem o. Božidar u homiliji iskazao je zahvalnost Gospodinu za tolike primljene milosti tijekom svojih 50 godina svećeništva.

„Proslave jubileja pozivaju nas da dublje promišljamo što slavimo i na čemu bi trebalo biti glavni naglasak na slavljenju. Kao prvo trebamo biti Bogu zahvalni na otajstvu postojanja Kristove Katoličke Crkve u povijesti ljudskoga roda, potom sakramenta svećeničkog reda, koji je Krist utemeljio na posljednjoj večeri zajedno sa sakramentom Presvete  Euharistije a sve u svrhu spasenja i posvećenja ljudskoga roda“, istaknuo je na početku homilije isusovac Nagy, poručivši kako smo Gospodinu na tim milosnim darovima pozvani svaki dan zahvaljivati.

Kako je od svoje 10. godine odrastao uz brodske franjevce, u 17 godini života osjetio je duhovni poziv i 1961. stupio u Družbu Isusovu te svoju mladu misu slavio u brodskoj franjevačkoj crkvi, o. Božidar posebno je zahvalio Gospodinu za sve franjevce koji u tom samostanu djeluju još od 16. stoljeća.

„Ova crkva i samostan u ono teško vrijeme komunizma bili su prava duhovna oaza u kojoj su mnogi nalazili utjehu, okrepu, utočište i snagu, a nastavljaju i dalje to divno isijavanje Božje milosti iz ovoga samostana i crkve. Za mene kao i za tolike druge bila je to prava oaza gdje sam ja najdublje doživljavao svoju katoličku vjeru. Sve je iz njega zračilo, a i sada zrači nekom nadnaravnom atmosferom. Tu sam osjećao gotovo eksperimentalno onaj drugi nadnaravni Božji svijet vjere, tako realnim i bliskim, gotovo da stojite na vratima raja. No, ono što je najvažnije to su oci franjevci koji su davali dušu ovim prostorima i ovoj krasnoj sakralnoj građevini koji su u njoj neumorno pastoralno djelovali“, rekao je Nagy.

Prisjećajući se dječačkih dana kada je ministrirao u crkvi, svih doživljaja na proslavama katoličkih blagdana, posebno je spomenuo dvojicu franjevaca iz toga vremena – o. Ruperta Rozmarića koji mu je bio tri godine vjeroučitelj te je, kako je rekao, svojim apostolskim žarom i širenjem pobožnosti Srcu Isusovu puno pridonio razvoju njegova zvanja; te o. Kamila Kolba u čijem je zboru pjevao. Zaključio je kako su mu ta crkva i  samostan bili svojevrsno sjemenište. Homiliju je završio znakovitom pričom u kojoj je naglašeno kako je ono najdragocjenije na svijetu svećenička ruka, jer nas ona jedino odrješuje od grijeha i pruža Isusa.

Zahvalu uz prigodan dar uime franjevaca o. Božidaru Nagyju izrekao je na kraju gvardijan Milohanović. Slavlje je završeno pjevanjem pjesme Tebe Boga hvalimo.

O. Božidar Nagy rođen je u Bedekovčini 1941. godine. Gimnaziju je završio u Slavonskom Brodu, a 1961. stupio u Isusovački red. Za svećenika je u Zagrebu zaređen 1971. godine. U Rimu je doktorirao radnjom „Ivan Merz čovjek vjere i odgojitelj za vjeru“. Obnašao je razne službe; bio je vjeroučitelj srednjoškolaca i studenata u bazilici Srca Isusova, urednik Hrvatskog programa Radio Vatikana, dušobrižnik za Hrvate u Parizu, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, postulator kauze bl. Ivana Merza i vicepostulator kauze Petra Barbarića. Osim raznih knjiga koje je objavio pokrenuo je izdavanje Sabranih djela bl. Ivana Merza od kojih je do sada izašlo već šest svezaka.

Radio Marija

20:15 Krunica - Slavna otajstva
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Odgoj za ideale – emisija zagrebačkih bogoslova – tema: Bratstvo i prijateljstvo; gosti: Krešimir Haramija, bogoslov V. godine i Mato Zirdum, bogoslov IV. Godine; ur. i vod.: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.