web bulesic1

Centar za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” proslavio je 24. kolovoza blagdan svog nebeskog zaštitnika. Tim povodom svečano liturgijsko slavlje predslavio je fra Tomislav Šanko uz koncelebraciju don Danijela Dragičevića i patera Ivana Dominika Iličića.

“Kada nas Gospodin zove da idemo za njim On ne obećava da ćemo uvijek uspjeti u svemu, ali obećava nam dvije stvari: da će nas naučiti što znači ljubiti i da će se preko nas, ako mu to dopustimo, proslaviti.”, riječi su kojima je fra Tomislav Šanko započeo homiliju. Osvrćući se na život bl. Miroslava Bulešića i dajući njega kao primjer, naglasio je da je svetost za ljude koji će se dati do kraja. Bl. Bulešić je vjernicima govorio: “Nemojte biti kršćani samo na pola.”, a i sam je to svojim životom i svojom mučeničkom smrću posvjedočio.

Pobožnost je jako vezana uz čistoću, dodao je propovjednik. “U jednom braku, muškarac može biti savršeno vjeran svojoj ženi, a da nije čist – ako ju ne ljubi do kraja, ako svaki dan ne pokušava produbiti taj odnos s njom. Isto tako i svećenici, redovnici ili redovnice, mogu biti savršeno moralno čisti, ali ne biti čisti u svome zvanju – ako ne ljube svog Boga, i kao što je Bulešić radio, ako se ne daju do kraja, ako ne pokušavaju svakim danom dati od sebe najviše što mogu.” To je prava čistoća srca. Svetost se u Bulešiću nije dogodila onog trenutka kada je on dao svoj život, nego puno prije. On je svakoga dana davao cijeloga sebe, svakoga dana je umirao sebi u malim stvarima. Upravo zbog toga mu je u trenutku odluke bilo normalno dati svoj život, dati se još jednom do kraja za svoga Boga.

Fra Tomislav je nastavio s nekoliko misli o otkrivanju vlastitog poslanja. “To nije nešto za što se treba jako truditi i promišljati. Poslanje je ona potreba koju ti u određenom času primijetiš.” Kao što evanđelje kaže: “Gdje sam ja, ondje će biti moj služitelj.” Gdje je za tebe mjesto služenja, to je tvoje poslanje; poručio je mladima. Jako je bitno naći svoje mjesto, tamo gdje te Bog poziva. U tome je tvoja ljepota. Ono na što te On poziva, samo ti možeš to tako napraviti i nitko drugi. Bog želi baš tebe. Ne mora biti sjajno, ali želi da je tvoje, da si ti u tom trenu dao cijeloga sebe, da si ti tada “umro” za to. Biti stvarno istinski pobožan znači upravo to, biti svoj do kraja. Propovijed je završio kazavši mladima: “To je moja želja za vas. Da nađete svoje mjesto umiranja, tamo gdje ćete se dati do kraja, u ljubavi. Neka vam zagovor vašeg nebeskog zaštitnika bl. Miroslava Bulešića u tome pomogne.”

Svečani blagoslov na kraju mise udijelio se s relikvijama budućeg sveca, pred kojima su se vjernici nakon sv. Mise mogli pokloniti i počastiti bl. Miroslava Bulešića. Na Svetoj Misi sudjelovali su brojni mladi kojima je ovaj Centar postao drugi dom. Oni u životu i mučeničkoj smrti bl. Bulešića pronalaze primjer i nadahnuće za vjerno življenje evanđelja, te svakim danom kroz zajedništvo i mnoštvo sadržaja koji im se ovdje nudi otkrivaju sami sebe i svoje poslanje.

 

Tekst i foto: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba
04:30 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.