snjezana zdraveski 1

Crkva časti Blaženu Djevicu Mariju kao Kraljicu, želeći tako naglasiti ne samo da ju njezini štovatelji slave kao posebnu zagovornicu i posrednicu, onu koja ne odbija molbu nikoga tko ju iskreno zazove, nego i potvrđuje vjeru Crkve da je Marija u svojoj nebeskoj proslavi uistinu uzdignuta iznad svih drugih ljudi i u tom smislu stvarno Kraljica nad kraljicama.

Božja je moć blagost i poniznost, pravednost i ljubav. Njegova je moć u službi života. Njegovo kraljevanje ima neiscrpnu važnost. Njegovo kraljevanje je konkretno i pokazuje svima ljepotu istinskog postojanja. Marija je doista pravi pokazatelj takvog načina postojanja. Ona sebe naziva službenicom jer je potpuno raspoloživa poslušati. Dopušta Božjoj riječi da u njoj živi i raste. Ta ista riječ joj ispunja cijeli život. U Mariji, službenici Božjoj, zapravo se pokazuje Bog. Božje srce pronalazi ljudsko srce koje izgovara "da". Zato u Mariji ne postoji ni najmanji tračak oholosti. Ona je zahvalna ponizna službenica Gospodnja. Ona je stvorena i oblikovana Riječju koja sve čini novo i dobro. Ona je više Majka nego Kraljica. Ona je Majka koja rađa Boga. Ona je Kraljica jer živi i djeluje kao Bog. U Mariji se podudaraju božanska kraljevska moć i majčinski ljubav. Način božanskog kraljevanja je majčinski: služenje, nježnost, briga, prihvaćanje, ljubav. Njezino dostojanstvo proizlazi iz Bogomajčinskoga dostojanstva. No, ako liturgija kaže "da Bogu služiti znači kraljevati", onda je Marija najponiznija Gospodinova službenica i iz tog razloga prava kraljica.

Zato štovanje Blažene Djevice Marije i čini bitan dio katoličke duhovnosti, kako u osobnim životima vjernika, tako i u službenim crkvenim slavljima, a marijanska su svetišta uvijek, a posebno na blagdane posvećene Djevici Mariji, puna onih koji joj se ponizno obraćaju s povjerenjem, moleći ju zagovor kod Boga. Kako Marija vrši to kraljevstvo služenja i ljubavi? Tako da bdije nad nama, svojom djecom: djecom koja joj se obraćaju u molitvi, da joj zahvale ili da je zamole za njezinu majčinsku zaštitu i njezinu nebesku pomoć, nakon što su možda odlutali s pravoga puta, pritisnuti bolom ili tjeskobom zbog žalosti i nevolja što ih život nosi. U radosti i tami života, obraćamo se Mariji uzdajući se u njezin stalni zagovor, jer nam od Sina može izmoliti svaku milost i milosrđe koji su nam potrebni za naše putovanje putovima svijeta. Onome koji upravlja svijetom i ima u rukama sudbinu svijeta po Djevici se Mariji obraćamo s pouzdanjem. Nju se stoljećima zaziva kao nebesku Kraljicu neba; nakon molitve svete krunice, u lauretanskim litanijama ju se zaziva kao Kraljicu anđela, patrijarha, proroka, apostola, mučenika, ispovijedalaca, djevica, svih svetih i obitelji. Ti drevni zazivi i svakodnevne molitve poput Kraljice neba pomažu nam shvatiti da je Sveta Djevica, kao Majka naša koja je uz Sina Isusa u nebeskoj slavi, uvijek s nama, u svakodnevnom tijeku našega života. Naslov kraljica je dakle naslov pouzdanja, radosti, ljubavi, mira, istinske slobode. I znamo da je Ona koja ima dijelom u ruci sudbinu svijeta dobra, ljubi nas i pomaže nam u našim teškoćama.

Pobožnost prema Mariji uvijek nas potiče ići dublje za Kristovim otajstvom. Mi zaista ne možemo ništa drugo doli učiti od Marije kako nasljedovati Krista. Nikada ne možemo odvojiti Mariju od Krista jer je ona kao mjesec, odsijeva slavom koja dolazi od Krista, jednako kao što mjesec svijetli zahvaljujući suncu. Promatrajući Mariju, uvijek ćemo doći Kristu jer je On izvor Marijine veličine. S krunicom u ruci, stanimo svi uz Kraljicu neba i zemlje, uzdajmo se u Njen majčinski zagovor. Najsigurniji put prema Nebu jest put malenosti, poslušnosti vjere, put zajedništva slavljenja svetih sakramenata, te djelotvorna ljubav. Dok smo na tom putu, čvrsto držimo Mariju za ruku, jer uz sve naše nedostatke i posrtanja, u Majčinoj školi ljubavi svi smo ljubljena djeca Božja.

 

 

Radio Marija

07:55 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Abraham, pustinjak
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.