trogir svecenicki jubilej

U utorak 17. kolovoza, u trogirskoj katedrali proslavljena su dva svećenička jubileja, zlatni i srebrni. Pedesetu obljetnicu misništva proslavio je don Dragan Rajković, umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Don Dragan je rođen u Otočcu 1944., a djetinjstvo je proveo u Zemunu. Sjemenišnu gimnaziju završio je u Đakovu, a teologiju na splitskoj bogosloviji 1971. kada je i zaređen za svećenika u Gospinu svetištu u Sinju. Mladu misu služio je u Zemunu 11. srpnja 1971. Službovao je kao svećenik u Desnama i Srijanima odakle odlazi među gradišćanske Hrvate u Austriju gdje je službovao punih 25 godina, od 1980. do 2005. kada je umirovljen. Od tada živi u svećeničkom domu u Splitu te je pomagao u župama Gospe od Otoka u Solinu (9 godina) te u katedralnoj župi u Trogiru (3 godine) tj. do 2017. kada je teže obolio.

Srebrni jubilej, zajedno sa zlatomisnikom, proslavio je don Dražen Balić koji je rođen 1969. u Splitu kao šesto od osmero djece, a djetinjstvo je proveo u Dugopolju. Sjemenišnu gimnaziju i bogoslovni studij završio je u Splitu, gdje je i zaređen 1996. Mladu misu služio je u rodnoj župi u Dugopolju 7. srpnja 1996. Kao svećenik je službovao u Dicmu Donjem, Bisku, Ravči, Jesenicama, a od 2002. je župnik Drvenika Trogirskog. Don Dražen također opslužuje i samostan sestara benediktinki te je stalno pri ruci katedralnom župniku u Trogiru.

Sa slavljenicima su koncelebrirali katedralni župnik i dekan don Vinko Sanader te don Vlado Đuderija, također zlatomisnik, koji je pedesetu obljetnicu misništva već proslavio u rodnoj župi u Dugopolju 4. srpnja ove godine. Uz oltar je posluživao franjevački bogoslov Marko Plejić.

trogir svecenicki jubilej 2

Prigodnu propovijed uputio je župnik don Vinko, koji je - nakon kratke biografije slavljenika - između ostaloga istaknuo: Ova zlatna i srebrna obljetnica misništva su događaj vjere, radosni događaj Crkve splitske i trogirske, ali i cijele Crkve u Hrvata i šire, ovo je radosni događaj za naš hrvatski narod.

Slavimo veliku 50. i 25. obljetnicu svećeništva don Dragana i don Dražena, ovih dragih svećenika baš kako i njihova imena kazuju. Svećeništvo je, ne smijemo zaboraviti, dar Božji. Svećenik je isključivo izabranik samoga Isusa. Isus je to i rekao svojim apostolima: 'Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane.'

Svećenik je, dakle, Božji čovjek koji je svjestan da sve čini u Božje ime, u Kristovo ime. Svećenik je onaj koji potiče ljude na obraćenje i privodi ih k Bogu. Svećenik je i onaj koji u ime Božje pomaže ljudima i spašava ljude.

Poštovani vjernici, zahvaljujemo danas dragome Bogu i velikome svećeniku Isusu Kristu što nam je podario ova dva divna svećenika. Zahvalni smo Bogu i Majci Božjoj za mnoge milosti udijeljene brojnim vjernicima kroz tolike godine njihova svećeničkog služenja. Kao svećenik- kolega i još više prijatelj, mogu posvjedočiti da su don Dragan i don Dražen bili predani u službi Bogu, Kristu i njegovoj Crkvi za spasenje duša, a to su i danas.

Obojici zahvaljujem na svećeničkoj suradnji, prijateljstvu kao i divnom svećeničkom primjeru, posebice u osjećaju i brizi za potrebite, bolesne i siromašne... Dragi svečari, zajedno nastavljamo i dalje raditi na slavu Božju i za dobro naših vjernika, naše Crkve i hrvatskog naroda, a dokle? - pa do Božje volje. Neka vas i nadalje Božja ljubav prati, a Gospa, duhovna majka svećenika - neka vas čuva i brani, zaključio je don Vinko.

Na kraju svete mise župnik je svečarima udijelio i čestitku s blagoslovom pape Franje. Svetoj misi nazočili su vjernici Trogira i prijatelji naših jubilaraca, a slavlje je svojim pjevanjem uveličao VIS Sv. Lovre.

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

23:35 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.