web bela gospa

Više tisuća hodočasnika hodočastilo je 15. kolovoza Trsatsko svetište. Blagdan Velike Gospe uobičajeno je na hodočašće potaknuo brojne vjernike u brojna Marijina svetišta, pa su tako i na Trsat dolazili hodočasnici ne samo iz Rijeke nego iz svih krajeva Hrvatske. Ove godine ipak ih je bilo znatno manje nego prošlih, u vrijeme prije pandemije COVID-19. Na snazi su bile uobičajene mjere zaštite od zaraze, a maska obavezna prilikom kretanja čak i na otvorenom. U jutarnjim satima u svetište je hodočastio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te sudjelovao na misi koju je predvodio franjevački provincijal fra Milan Krišto.

Središnje misno slavlje u večernjim je satima predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Gvardijan fra Krunoslav Kocijan, zahvalio je svim hodočasnicima koji su tijekom dana, od 6 ujutro na čak 6 jutarnjih misa, dolazili na Marijin perivoj i u svetište zahvaliti Majci Božjoj i uputiti joj svoje molitve. Pozdravio je i nadbiskupa i predstavnike Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je podsjetio zbog čega kršćani štuju Mariju i njoj se utječu, te zašto je papa Pio XII. 1950. proglasio dogmu o njezinom uznesenju. „Naziv ,Velika Gospa potiče nas na pitanje i razmišljanje o Marijinoj veličini. U čemu je ta njezina veličina? Marijina veličina nije u nekim izvanrednim djelima i pothvatima, nego u služenju Bogu savjesnim izvršavanjem redovnih dnevnih dužnosti.“

Nadbiskup je objasnio kako Marija, iako svjesna da će je svi naraštaji zvati blaženom, sebe i nadalje vidi na strani malenih i skromnih, a ne na strani moćnika ovoga svijeta. „Njezina je veličina u tome što sve sto jest ne pripisuje sebi nego Bogu, kojemu želi biti samo ponizna i neznatna službenica. Budući da je svjesna kako je sve od Boga primila, strane su joj umišljenost i oholost.“

web vg1

Biti uznesen u nebo prvenstveno znači ući u potpuno zajedništvo s Bogom i njegovim svetima. „Ali da bismo na kraju bili dostojni tog zajedništva, moramo ga već ovdje uspostavljati slijedeći primjer Božjih ugodnika, među kojima ona zauzima najizvrsnije mjesto. Zbog toga joj se ne prestajmo utjecati za njezinu pomoć i zagovor, slijedeći ujedno njezin primjer poniznosti i poslušnosti Božjoj volji.“

Nadbiskup Devčić je završavajući propovijed pozvao vjernike da predokus neba ostvaruju već u ovozemaljskom životu. „Marija je uznesenjem u nebo nastavila živjeti u onom intimnom zajedništvu ljubavi s Bogom koje svoj početak ima već za njezina zemaljskog života, samo sada na još intenzivniji i neposredniji način. Slično i mi, slijedeći nju i učeći od nje, možemo također već ovdje po poslušnosti Bogu i njegovoj svetoj volji imati predokus neba u koje ćemo, ako toga budemo dostojni, u potpunosti ući na kraju ovog zemaljskog života“, zaključio je nadbiskup.

 

Tekst i foto: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Odrastanje u doba pandemije; gošća: prim. dr. sc. Vanja Saftić, spec. pedijatar; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
11:35 Vijesti iz Riječke nadbiskupije – ur. i vod.: Helena Anušić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.