klostar 1

Zapjevajmo pjesmu Djevi prečistoj,
Nek' se ori slava Gospi Kloštarskoj.
Kada zvono zazvoni, dolazimo mi,
Majci Božjoj Kloštarskoj da nas utješi.


Orila je 14. kolovoza, uoči blagdana Velike Gospe, pjesma u Kloštru, drevnom prošteništu kod Slav. Kobaša u Požeškoj biskupiji, jednom od najstarijih u ovoj biskupiji. Pretpostavlja se da su ovdje marijansku pobožnost uveli cisterciti. Prvi pisani trag o mjestu, župi i svećenicima u Kloštru nalazimo još 1 335.g, no, pobožnost u Kloštru na čast Majci Božjoj možemo sa sigurnošću pratiti od sredine 18. st, točnije od 1764.g. uz prizore na zavjetnoj slici Gospe Kloštarske koju vjernici i danas nose svake godine u svečanoj zavjetnoj procesiji.

klostar 3
Od osnivanja Požeške biskupije, 1997.g. proštenište Majke Božje u Kloštru, u župi Slav Kobaš, pripada Požeškoj biskupiji. Od tada požeški biskup msgr dr Antun Škvorčević svake godine uoči blagdana Velike Gospe slavi ovdje svetu misu.


Tako je bilo i ove godine. Uoči blagdana vjernici su se mogli ispovijedati i obavljati osobne pobožnosti i zavjete od 17.00 sati, a misu s procesijom i sa zavjetnom Gospinom slikom slavio je u 19.00 sati dijecezanski biskup.


Na početku misnog slavlja pozvao je hodočasnike da svoj pogled vjere usmjere na lik Majke Božje, i da se svojim pozdravom Isusovoj Majci u liku Gospe Kloštarske sjedine sa svim onim vjernicima koji su je ovdje štovali stoljećima prije njih i da se po njima poveže prošlost pobožnosti, vjere, nade i ljubavi s onim što danas nosimo u svojim srcima. Naglasio je da je ovo dragocjen trenutak, jer smo s onom koja nas nije napustila ni u jednoj našoj osobnoj obiteljskoj ili narodnoj nevolji, nego ih sjedinjuje s Isusovom patničkom ljubavlju na križu, i na taj način one nisu prepuštene besmislu. Kazao je da Marija preobražena i uznesena u Isusovu punu pobjedu neprestano svijetli na životnom putu kao znak nade u našim nevoljama. To je raspoloženje vjere, kojim je želimo slaviti, hvaliti, blagoslivljati i zahvaljivati joj, kazao je biskup.

klostar 2


U nadahnutoj propovijedi, biskup je, među ostalim, pozvao sudionike slavlja da Bogu na ovom hodočašću s Marijom, Isusovom Majkom kažu: „Bože, naše hrvatsko povijesno iskustvo govori nam da smo pobjeđivali kadgod smo bili s tobom. Kad god smo se odrekli tebe, bili smo prepušteni zlu u nama, u našim obiteljima i šire. Zato želimo u savezništvu s tobom ustrajati osobno, obiteljski i narodno. U tom je naša čvrstina i naša pobjeda, i to ne samo ona koja se može izvanjski postići, nego ona koja se događa u našim srcima i savjestima. Zamolio je Mariju da posreduje kako nikada u nama ne bi nestalo Božje prisutnosti, jer od nje istinski živimo.

klostar 5


Nakon popričesne molitve slijedila je zavjetna procesija s likom Gospe Kloštarske kojoj su hodočasnici s upaljenim svijećama u rukama uz pjesmu izricali hvalbene poklike i upućivali molitvene zazive za obitelji, oblikovane na temelju Pobudnice pape Franje Amoris laetitia. Na svršetku misnog slavlja biskup je rekao hodočasnicima da su upaljene svijeće u njihovim rukama znak kako je u srcima zasvijetlila Božja prisutnost, snaga Isusova životvornog Duha po kojoj je Marija bila preobražena i uznesena na nebo. Poželio je da se ta prisutnost u njima nikada ne ugasi, i da ih Isusova Majka svojom ljubavlju i zagovorom prati na povratku u domove i na putu prema vječnosti. Zahvalio im je za vjerom raspoloženo i ljubavlju ispunjeno srce prema Isusovoj Majci, koje su na ovom hodočašću očitovali. Uslijedilo je molitveno bdijenje koje su u svetišnoj crkvi u Kloštru predvodile „kruničarke“ iz Slavonskog Kobaša.


Na sam blagdan Velike Gospe misu je u kloštarskom prošteništu slavio Mario Sanić, župnik župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški.

klostar 3

 

Tekst i foto: Višnja Mikić

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Odrastanje u doba pandemije; gošća: prim. dr. sc. Vanja Saftić, spec. pedijatar; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.