p1560183

Tradicionalno 39. hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 7. i 8. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika.

Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca krenuli do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje u bazilici Svete Obitelji predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnim vikarom Župe Gospe od Otoka don Ivanom Odrljinom.

p1560108

„U prvom čitanju iz knjige Ponovljenog zakona čuli smo pisca koji Izraelce upozorava da je Bog jedan te da ga treba ljubiti potpuno – svim srcem i svom dušom. I Isus Krist, odgovarajući pismoznancu na pitanje o najvećoj zapovijedi, ponavlja riječi Ponovljenog zakona te dodaje kako je potrebno ljubiti i bližnjega svoga kao samoga sebe. Upravo su ove dvije zapovijedi ljubavi razlog zbog kojeg idemo na hodočašće. Želimo ući u svoje srce kako bismo mogli preispitati svoj odnos prema Bogu i bližnjemu“, kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Podsjetivši nazočne vjernike kako je život Božji dar čovjeku, Nadbiskup je naglasio da u užurbanom svijetu punom obaveza uvijek postoji opasnost od zaboravljanja Gospodina. „Večeras će mnoge od vas opteretiti ruksak sa stvarima koje ste ponijeli na hodočašće. Kao što pretrpan ruksak može fizički umoriti tijelo, tako i duhovnost bez Krista može opteretiti dušu. Zbog toga, On je Onaj na koga se trebamo potpuno osloniti predajući mu svoje grijehe u sakramentu pomirenja“, nastavio je.

Kazavši kako je u bazilici Svete Obitelji prikazana povijest spasenja, mons. Barišić je istaknuo da za Božju milost i ljubav ne postoji bezizlazna situacija. „U našoj bazilici imamo prikaz bunara u kojeg su braća ubacila Josipa Egipatskog. Iz ljudske perspektive njegov život u tom trenutku postaje izgubljen, ali Bog ima drukčiju logiku. Svojim milosnim činom izvlači Josipa te on postaje blagoslov za Egipćane i svoju obitelj. Na isti način Bog svojim pogledom zahvaća život svakoga čovjeka. Bog nas nikad ne ostavlja. Prisutan je u svim našim križevima i patnjama“, konstatirao je.

Zaželjevši mladima pratnju Blažene Djevice Marije na njihovom hodočašću, mons. Barišić je naglasio kako je konačni cilj svakog ljudskog hodočašća susret s Uskrslim – kako u ovom životu tako i u vječnosti.

p1560150

Hodočasnicima se obratio i don Ivan Odrljin koji je zaželio da im ova noć molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe – naše najmoćnije zagovornice.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao župni zbor, brojni mladi vjernici krenuli su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje molitve.

p1560116

Zbog epidemioloških razloga hodočašće je održano po staroj stazi koja ide magistralnom cestom od Solina, preko Klisa i Dicma, do Sinja. Tijekom cijelog puta hodočasnici su imali pratnju službenika policije, hitne pomoći i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske vjernici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutarnju misu predvodio je gvardijan i upravitelj Svetišta fra Ante Čovo. Na misi je pjevao vokalno-instrumentali sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske.

p1560241

 

Tekst i foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

00:30 Taj beskrajni svemir – tema: Juraj Dragišić i reforma julijanskog kalendara; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.