Dakovo katedrala 1

 

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Požeška biskupija i Srijemska biskupija organiziraju u utorak i srijedu, 6. i 7. srpnja 2021. znanstveni skup na temu „Đakovačko-osječka crkvena pokrajina – Povijesno-pravno-pastoralni značaj njezinog osnutka“. Skup će se održati u prostorima Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu – u Dvorani biskupa A. Mandića (Petra Preradovića 17).

Utorak, 6. srpnja 2021.

Program u utorak, 6. srpnja započinje u 9 sati molitvom i pozdravnim govorima izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića, dekana đakovačkog KBF-a, mons. Đure Gašparovića, srijemskog biskupa, mons. Antuna Škvorčevića, požeškog biskupa te mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita. Uslijedit će uvodno predavanje mons. dr. sc. Marina Srakića „Tutto è andato bene – okolnosti i tijek osnutka Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Predavanja prvoga dana bit će na temu Povijesno-kulturne poveznice.

Prvo predavanje u 10 sati imat će izv. prof. dr. sc. Darko Vitek na temu „Slavonija i Srijem – povijest koja spaja“, a potom će dr. sc. Stanko Andrić, znanstveni savjetnik, izlagati na temu „Slavonija, Baranja i Srijem u srednjovjekovlju: katolicizam i pitanje jurisdikcije ovog razdoblja“. Prof. dr. sc. Fazileta Hafizović izlagat će na temu „’Osmanska’ Slavonija i Srijem“, dok će dr. sc. Robert Skenderović, znanstveni savjetnik, govoriti o temi „Doseljavanje i prisutnost pravoslavnog življa u Slavoniji i Srijemu“.

Poslijepodnevni dio skupa započinje predavanjem dr. sc. Dražena Kušena „Srijem u političkim i gospodarskim strukturama Hrvatske od sredine 18. do sredine 20. stoljeća“. Izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić govorit će na temu „Crkveno-političke i kulturno-obrazovne poveznice Slavonije, Baranje i Srijema“, a potom će dr. sc. Ivan Armanda izlagati o temi „Ženske redovničke zajednice – poveznica Slavonije i Srijema“; akademik Stjepan Damjanović imat će predavanje naslovljeno „Glagoljica i ćirilo-metodska baština Slavonije, Baranje i Srijema“, a prvi dan skupa, izlaganjem „Idiom vjerničkoga puka u Slavoniji, Baranji i Srijemu vs. lingua sacra“, zaključit će dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju.

Srijeda, 7. srpnja 2021.

Predavanja drugoga dana bit će održana na temu Crkveno-pravne i liturgijsko-pastoralne poveznice, a započinju u 9 sati.

Prvo izlaganje imat će doc. dr. sc. Grgo Grbešić na temu „Đakovačka ili Bosanska i Srijemska biskupija – povijesni pregled“, a potom će dr. sc. Edina Lovaš izlagati na temu „Razlozi i značenje sjedinjenja Đakovačke i Srijemske biskupije“. Sljedeći izlagač je dr. sc. Marko Jerković na temu „Povijest i značenje požeškog Kaptola“. Uslijedit će izlaganje mr. sc. Josipa Krpeljevića na temu „Požeška biskupija: povijesno-pastoralni razlozi njezinog osnutka“ te mr. sc. Ivana Rajkovića „Kanonsko-pravni status Srijemske biskupije  u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini“.

Popodnevni dio izlaganja otvorit će dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik, s temom „Prožimanja državno-pravne i crkvene jurisdikcije u Srijemu od polovice 19. stoljeća do danas i poimanje jurisdikcije u SPC: neka otvorenja pitanja“. Izv. prof. dr. sc. Zvonko Pažin izlagat će na temu „Kult svetog Dimitrija“, a zadnje izlaganje imat će Ivica Zrno, mag. theol. na temu „’Sinodalni put’ srijemske Crkve u dijaspori“.

Program u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.