001 Izlozba HSIB Karin Grenc skupna

Svjedočkim i molitvenim programom sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Karin Grenc, u Križevcima su u četvrtak 27. svibnja 2021. započeli 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.
Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izvele katoličke influencerice Emina Dabo Hunjak i Marijeta Martić, članice Molitvene zajednice mladih u Zagrebu „Sveti Marko Križevčanin“.
Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml.

005 Misa
„Nosim te slike s likovima hrvatskih svetaca i blaženika već tri godine po cijeloj Hrvatskoj. Ali sve je krenulo odavde, iz Križevaca, od ove manifestacije, od sv. Marka Križevčanina, ili, još preciznije, od križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića“ – istaknuo je u propovijedi mons. Sente koji u ime Nacionalnoga svetišta sv. Josipa već tri godine organizira izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koju izabrani slikar oblikuje za Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, a nakon toga izložba cijelu godinu putuje po Hrvatskoj i BiH. „Kolika je važnost te izložbe govori podatak da je prvu izložbu otvorilo 8 biskupa, 2 gradonačelnika, 1 župan, 2 provincijal i 1 rektor. I kamo god pođemo i dođemo, svugdje se spominju Križevci. Tako su Križevci postali predvodnici promicanja štovanja naših svetih ljudi u Hrvatskoj“ – zaključio je mons. Sente.

004 Zbor mladih Agape Karlovac
Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je „Agape“, zbor mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ splitske slikarice i kiparice Karin Grenc. U svečanosti su, pred brojnom publikom, sudjelovali križevački gradonačelnik Mario Rajn, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Tea Hatadi, mons. Sente ml. koji je i organizirao izložbu. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol programu dao je Zamak – zajednica mladih katolika Karlovac, a kroz program je uime organizatora 13. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Nakon svečanosti otvorenja u atriju, okupljeni su pogledali izložbu u samoj galeriji. Autorica je izložila dvadesetak radova različitih dimenzija uglavnom u drvu, reljefa, punih volumena, slika, portreta gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.

002 Izlozba HSIB Karin Grenc katalog
Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 5. lipnja, a koju je treći put organiziralo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati bogat katalog od oko 40 stranica. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani svi portreti naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, izložba će tijekom godine biti postavljena u Šibeniku, Svetom Križu Začretju, Sisku, Čapljini, Dubrovniku, u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i u župi bl. Augustina Kažotića, zatim u Splitu, Čakovcu, u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Puli, Đakovu te Karlovcu.
Program je održan uz pridržavanje epidemioloških mjera, a mons. Sente je okupljenima darovao upravo dizajniranu masku s logom Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

003 Eksponat
Svi sadržaji otvorenja 13. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima mogli su se pratiti na facebooku portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije te Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

007 Zahvala misniku mons. Antunu Senteu

 

008 Pretprogram katolicke influencerice

 

Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“
Župa sv. Ane Križevci
Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci

Radio Marija

21:01 Taj beskrajni svemir – tema: Jesen i povratak na sunčevo vrijeme; ur. i vod.: Tatjana Kren, prof.
22:00 Najava sutrašnjeg programa
22:05 Glazba
22:30 Hrvatski program Radio Vatikana

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Velika ljubav grješne duše u Lk 7,36-50

Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.