Untitled design 60

U listopadskom broju Kršćanske obiteljske revije Kana autori promišljaju o crkvenoj i društvenoj stvarnosti današnjice, ali i s pogledom u prošlost, na zanimljive povijesne teme.

Josip Grbac u Pitanju sadašnjega trenutka piše o nasilju pod naslovom Exempla trahunt (Primjeri privlače), osvrćući se, među ostalim, na nasilje i dostojanstvo žene, maloljetničko nasilje, problem autoriteta. Kolumna Stjepana Balobana ovoga se puta dotiče socijalnoga nauka Crkve na Vjeronaučnoj olimpijadi. Tema je proširena na socijalni nauk Crkve u školi i u župi, kao i na pitanje evangelizacije u vremenu velikih izazova u vjerskom životu, osobito mladih ljudi i djece.

Jedemo tuđi kruh

Zanimljivu temu u listopadskom broju Kane donosi Đurica Pardon pod naslovom Svoj kruh u svoje ruke! Zaborav se skupo plaća! Uvriježeni je običaj, ističe autor, da sredinom listopada izrazimo i zahvalnost Bogu za kruh i sve plodove zemlje. Kupujući kruh, valja promisliti i što kupnjom kruha dobivamo, a što gubimo. U Hrvatskoj se, naime, prema službenim podatcima 2023. uvezlo kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda u vrijednosti od 308,3 milijuna eura, dvostruko više nego što izvozimo. Kako smo izgubili povezanost između vlastitih ruku i svojega kruha doznaje se u ovom zanimljivom tekstu.

Smisao sinodalnog hoda

Aktualnom temom Sinode bavila se ovoga puta Anđela Jeličić-Krajcar u članku Sinoda – put traženja oproštenja. „Smisao sinodalnog hoda je u novom otvaranju Duhu Svetom, konkretno u nadvladavanju mentaliteta podjela – kako bi doista postala mjesto otvoreno za sve ljude – jer samo ako je otvorena, Crkva će moći navijestiti evanđelje svakom čovjeku“, piše autorica.

Dva vrijedna razgovora

U novom broju Kane može se pročitati i razgovor koji je Trpimir Alajbeg vodio s biskupom Philippeom Jourdanom iz Estonije. U Estoniji je katolika samo 0,7 posto, a što znači biti biskupom u Estoniji, koji je smjer djelovanja Katoličke Crkve ondje s obzirom na vrlo malenu manjinsku zajednicu, kakva je opća vjerska slika Estonije  otkriva biskup Jourdan u ovom zanimljivom razgovoru, pozivajući mlade na skorašnji Taize susret mladih u estonskom Tallinu.

Drugi razgovor za listopadsku Kanu vodila je Iva Knežević sa sestrom Finkom Tomas (Milosrdne sestre Svetog Križa, Vrhovec). Osim o službi sestara sa zagrebačkog Vrhovca, razgovarale su o vrijednom projektu koji su sestre pokrenule, a to je izgradnja prihvatilišta za bolesnike „Križ“ na Vrhovcu. S pouzdanjem u Božju providnost, sestra Finka otkriva s kakvim se izazovima susreću i koliki je još put pred njima u ovoj plemenitoj namjeri. Pravi posao uskoro počinje, a dobro je došla i pomoć svakoga tko je u prilici.

U novom broju Kane čitatelja očekuju još brojne zanimljive teme, od zdravlja (Jeste li hipohondar? Ivo Belan), psihologije (Više je načina kako nekome možemo reći 'volim te', Josip Bošnjaković), duhovnosti (Jasnoća, s. Veronika Mila Popić, Pastir, Nikola Kuzmičić, Razmišljanja, Josip Sanko Rabar) do niza drugih vjerskih i društveno zanimljivih tema (Paradoks emocionalnog blagostanja starenja, Slavica Dodig, Bistro oko savjesti, Ivan Šarčević, Mojsije i leadership, Krešimir Šimić, Jeremijina slabost i Božja jakost, Stipo Kljajić…).

Kanu potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, kao i u svojim župama među ostalim tiskom, a želite li da Kana stiže na Vašu adresu, javite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Izvor: KS

Radio Marija

08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja u 16h - homilija p. Stjepana Fridla

Subotom u 16h pratite emisiju Riječ Gospodnja u kojoj donosimo tumačenja liturgijskih čitanja. Današnju homiliju za Vas je pripremio p. Stjepan...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2026
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.