Untitled design 49

U Segetu Donjem, u nedjelju 6. listopada 2024. godine, svečanom svetom misom, proslavljen je blagdan Gospe od Ružarija i Dan Općine Seget. Ove godine Seget proslavlja i svoju 460. obljetnicu od utemeljenja. Svečani ophod oko mjesta s Gospinim kipom i misno slavlje predvodio je mons. Franjo-Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije uz koncelebraciju segetskog župnika don Nikole Galova,

U svojoj je propovijedi generalni vikar naglasio da Marija neprekidno bdije nad nama, našim obiteljima, Segetom i čitavim svijetom. Ona ne gleda u daljinu nego u dubinu naših duša. Za razliku od Eve koja daje plod koji donosi smrt, Marija nam daje plod koji donosi život, samoga Isusa, pravog Boga i pravog Čovjeka. U krunici nam Marija daje školu vjere, daje nam snagu i pruža utjehu. O snazi krunice Hrvati su se uvjerili u Domovinskom ratu, kada su je branitelji nosili oko vrata. Utjehu u krunici nalazili su i kardinali, uznici komunističkih režima, naš blaženi Alojzije Stepinac i vijetnamski kardinal Van Thuan, koji je 13 godina proveo u zatvoru, a od toga 9 u samici.

Pri kraju propovijedi, pljusak je nakratko prekinuo sv. misu, koja je nastavljena u crkvi. Kako je crkva relativno mala, veliki broj vjernika je vani na kiši, strpljivo pratio misu preko razglasa. Na kraju svete mise, segetski župnik don Nikola Galov naglasio je potrebu gradnje nove crkve i pastoralnog centra u Segetu Donjem izrazivši nadu da će Nadbiskupa pomoći pri tome.

Untitled design 50

Blagdanu je prethodila trodnevica, kroz koju su se vjernici pripravljali za to slavlje. U sklopu proslave i priprave za blagdan u crkvi Gospe od Ružarija u Segetu Donjem održane su i Segetske kulturne večeri. Kroz četiri tematska koncerta segetskoj publici predstavili su se mladi akademski glazbenici.

Prvoga dana održana je večer gitare. Segetskoj publici se predstavio istaknuti gitarist Silvio Bilić. Publika je mogla premijerno poslušati program s kojim će Silvio Bilić u studenom nastupiti u maloj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Dana 29. rujna održana je večer orgulja. Nastupila je vrsna orguljašica Ursa Ljuban. Zajedno s njom nastupili su i njeni učenici: Anais Bjelobrk, Vid Dodig i Silvio Perić. Orguljaši su svirali na orguljama, koje je 1856. godine izradila ugledna radionica Giovanni Battista De Lorenzi iz Vicenze. Ursa Ljuban je naglasila, da Segećani mogu biti ponosni na svoje orgulje. Ove su orgulje ujedno i najstarije orgulje na prostoru od Segeta do Omiša na kojima se svira.

Untitled design 52

Dana 5. listopada održan je koncert saksofona. Nastupio je kvartet ENDeM kojeg čine Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pjanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) i Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), diplomanti Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora.

U nedjelju 6. listopada, na sam blagdan, održan je Završni koncert na kojem su nastupili Luka Jadrić (violina), Ivor Ivančić (viola) i Josip Tomasović (orgulje). Koncerte je organizirala Udruga Vrime je za Seget ispred koje je akademski violinist Luka Jadrić. Pokrovitelji festivala su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Seget i Župa Gospe od Ružarija.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba
09:00 Nadom nošeni - tema: Život nakon gubitka - tugovanje kao put; gošća: prof. dr. sc. Lidija Arambašić; ur. i vod.: dr. sc. Iva Tadić, psiholog

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja u 16h - homilija p. Stjepana Fridla

Subotom u 16h pratite emisiju Riječ Gospodnja u kojoj donosimo tumačenja liturgijskih čitanja. Današnju homiliju za Vas je pripremio p. Stjepan...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2026
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.