schonstatt 09 2024 1

Schönstattsko svetište Majke Novog Saveza u Ivanovcima svečano je proslavilo 6. obljetnicu posvete te 25 godina Akcije Gospe Hodočasnice i svečano krunjenje Gospe Hodočasnice Kraljicom naše budućnosti. Tim je povodom središnje misno slavlje u subotu 21. rujna u svetištu predslavio vlč. Tomislav Ćorluka, predsjednik Hrvatske schönstattske obitelji. U zajedništvu s vlč. Ćorlukom bilo je vlč Robert Almaši, župnik Župe Harkanovci i domaćin pater Christoph Horn, upravitelj schönstattskog svetišta u Ivanovcima, koji je predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu uoči današnje proslave. Svetu misu predivnim pjevanjem animirao je Zbor sv.Josipa iz Osijeka. Vlč. Tomislav Ćorluka u svojoj homiliji spomenuo se svih razloga našeg slavlja i želje da budemo jedna obitelj sa zdravim odnosima. Slavimo Žalosnu Gospu, blagdan gdje je u središtu Majčina ljubav. Stajati uz križ kad je netko raspet , biti potpora onom koji trpi. Najveća ljubav ostaje do kraja. Spremna je uzeti teret i nositi ga. Ivan u svom evanđelju opisuje Isusovu oporuku: "Majko, evo ti sina" i "Sine, evo ti Majke".Isus tako stavlja svakog čovjeka pod Marijinu zaštitu. Nikom nije uskraćena njena zaštita. Pristala je već kad je rekla "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi . U ovom i svakom Svetištu stoji Marija i učenici. To smo mi. Isus Mariji kaže: "Evo ti sinova."

schonstatt 09 2024 2

Prije 6 godina, na Žalosnu Gospu (15. rujna 2018.) posvećeno je ovo Svetište. Marija je često puta žalosna što smo nemarni i nikako da se riješimo nekih grijeha. Ponosna je kad nas vidi da se okupimo i kad želimo pjevati, moliti...Neka među nama budu zdravi odnosi. Tako želi Marija. Ali prvo treba ozdraviti odnos s našom zemaljskom majkom. Ovdje nije uvijek najzdraviji odnos jer su mnogi doživjeli ostavljenost od svoje majke ili zbog razvoda roditelja. Zato prvo moramo oprostiti svojoj majci. To je prvi uvjet da štujemo Mariju. Tek tada se može graditi zdrav odnos s Majkom Marijom. Ona to danas želi, da ozdrave naši odnosi u obitelji". Nadalje u homiliji, spomenuo je zlo koje hara svijetom i Europom gdje se slavi Sotonu i njegova djela. Obrušili su se na naše najveće vrijednosti - Euharistiju i Mariju. Rekao je: "Kada nam ukinu sakramente, neće nam moći oduzeti Isusa. Isus je rekao: "Ja sam s vama do svršetka svijeta". Marija će đavlu satrti glavu".

schonstatt 09 2024 3

Svi događaji su razlog da se opredijelimo kome pripadamo. Ne možemo biti neopredijeljeni. Više nećemo moći sjediti na dvije stolice, već stajati na Marijinoj strani. Svi ti događaji služe da se probudimo. Bog u svojoj providnosti ne može dopustiti trijumf zla. I kroz nevolje i nesreće Bog želi tako pripremiti naše duše da pobijedi dobro, a ne zlo. Nadalje je govorio o jednom od razloga našega slavlja 25. obljetnice Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj. Začetnik kampanje je Joao Luiz Pozzobon iz Brazila. Sa svojih 46 godina odlučio je biti Marijin apostol noseći sliku 11 kg tešku od kuće do kuće, od grada do grada moleći u obiteljima. Marija je djelovala i pomirivala obitelji. Pozobon je odlučio da svaki dan po 2 sata provede u tom apostolatu, ali nije zapuštao svoju obitelj i poslove. Danas se sjećamo i 56 g. smrti našega osnivača o.Kentenicha, a prije godinu dana blagoslovili smo na Svetištu križni put. On ne smije biti samo ukras, već da molimo. Na 4.postaji Isus susreće svoju Majku, zamislimo se. Zatim je podsjetio da je danas Matejevo i kako je carinik Matej bio bogat, ali duša mu je bila prazna. Na Isusov poziv pošao je za njim. Sve je ostavio za Isusa. I mi se trebamo opredijeliti i predati sve svoje muke Majci da ona to sve izvede na dobro."

schonstatt 09 2024 4

Šest bračnih parova molili su molitvu vjerniku uz prinošenje predmeta za što se moli, a darove su prinosili članovi Šenštatske obitelji obučeni u narodne nošnje raznih dijelova Slavonije. Hvala vlč.Tomislavu na tako poticajnoj propovijedi, kao i svim sudionicima ovoga slavlja jer su svojim učešćem pridonijeli snažnijem doživljaju. Skupila se Hrvatska Šenštatska obitelj istočnog područja regije: Đakovo, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vojvodina, Bosna i Hercegovina kao i pojedinaca iz Mostara i M.Subotice. Hvala im što su nam učinili radost i što su nam ulili nadu u budućnost istočnoga područja HŠO, te što su poticaj da se isplati služiti Nebeskoj Majci - MTD. U popodnevnom dijelu slavlja obilježeno je i 25 godina Akcije Gospe Hodočasnice programom krunjenja Gospe Hodočasnice Kraljicom naše budućnosti koje je pripremila s. Ramona Schneider, pjesmom je prati KUD „Josipovac“.

schonstatt 09 2024 5

Blagoslovom Hodočasničkih svetišta, nagovorom i euharistijskim klanjanjem koji je predvodio pater Christoph Horn završilo je predivno slavlje u Ivanovcima. Radosni smo Apostoli Kraljice budućnosti.


Tekst: Marija Ivanković i Jozefina Varžić
Foto: Nada Pribanić

Radio Marija

08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja u 16h - homilija p. Stjepana Fridla

Subotom u 16h pratite emisiju Riječ Gospodnja u kojoj donosimo tumačenja liturgijskih čitanja. Današnju homiliju za Vas je pripremio p. Stjepan...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2026
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.