jakov 24 028 1

Šibenski biskup u miru Ante Ivas na svetkovinu svetog Jakova 25. srpnja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, proslavio je šezdesetu obljetnicu svećeništva. Na misnom slavlju uz biskupa Ivasa koncelebriralo je više nadbiskupa i biskupa: riječki nadbiskup Mate Uzinić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, šibenski biskup Tomislav Rogić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, dubrovački biskup Roko Glasnović, hvarski biskup Ranko Vidović, mostarsko – duvanjski i trebinjsko – mrkanjski Petar Palić, splitsko – makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, porečko – pulski biskup u miru Ivan Milovan i požeški biskup u miru Anton Škvorčević. Među svećenicima koji su koncelebrirali bio je generalni tajnik HBK –a vlč. Krunoslav Novak.

Na misnom slavlju bili su i bogoslovi đakovačko – osječke nadbiskupije sa svojim odgojiteljima. Preko misnog slavlja pjevao je mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem voditeljice prof. Jelene Mikulandre uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Misno slavlje započelo je uvodnim pozdravom šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Kazao je kako je trebalo gledati unaprijed u vremenu kad je biskup Ivas preuzeo vodstvo Šibenske biskupije. Trebalo je obnoviti pastoral u ratom poharani župama. Trebalo je predvidjeti u budućnosti nove župne zajednice i graditi nove crkve. Hrabro pred šesnaest godina iskoračiti u nepoznato i pokrenuti projekt Katoličke osnovne škole sa željom duhovnog rasta i vjerskog odgoja novih generacija. Pa do izgradnje Dječjeg vrtića blažena Hosana i projekta izgradnje Interpretacijskog centra šibenske katedrale. U isto vrijeme kroz više od deset godina biti u ime svih biskupa, biskup za mlade pokrećući tako jedan novi pastoral na razini Domovine koji svoj vrhunac doživljava u Susretima hrvatske katoličke mladeži od kojih je nezaboravan 2004. godine organizirao kao domaćin, u Šibeniku. Za sve to večeras kažimo Bogu hvala, kazao je biskup Rogić.

jakov 24 003 scaled

O šezdesetoj obljetnici moga svećeništva ovim zahvalnim misnim slavljem u ovoj našoj katedrali sv. Jakova na poseban način se zahvalno spominjem svojih roditelja i rodbine i vjernika moje rodne župe sv. Križa u Vodicama, koji su me svojim hrabrim svjedočenjem vjere i odanosti Bogu, Crkvi i domovini uvijek podržavali i molitvom pratili, kazao je biskup Ante Ivas uvodeći vjernike u misno slavlje.

Prigodnu homiliju imao je splitsko – makarski nadbiskup u miru Marin Barišić. Kazao je kako ovogodišnje slavlje svetog Jakova apostola, naslovnika Šibenske katedrale obogaćuje i svečani događaj umirovljenog biskupa mons. Ante lvasa: njegov dijamantni jubilej! Šezdeseta obljetnica dara svećeničkog ređenja. Dragi don Ante, zajedno s Tobom želimo danas zahvaliti Gospodinu na milosti koju Ti je povjerio, da već šezdeset godina, među braćom i sestrama naviještaš i svjedočiš Radosnu vijest Života, od kojih 33 u svećeničkoj a 27 godina biskupskoj službi. Jedan si u nizu apostolskih nasljednika Šibenske biskupije, koja je duhovno, povijesno i kulturno povezana sa svetim Jakovom, kazao je nadbiskup Barišić.

Dragi don Ante, sveti Jakov je navratio u Šibenik. Njemu u čast je podignuta ova čudesna kamena Katedrala. Pred 60 godina zaređen si za svećenika u svojim Vodicama , a pred 27 godina za apostolskog nasljednika Šibenske biskupije u ovoj katedrali. Poput svetog Jakova i tebe je Gospodin pozvao da napustiš lađu i mreže i da ga slijediš. Nisi odmah znao kuda i kamo te vodi put njegova poziva, ali ispravno si shvatio one Isusove riječi, bolje od majke Zebedejevih sinova, te si ih izabrao za svoje svećeničko i biskupsko geslo: ,, Da imaju Život u izobilju!“ Ne jedanput već više puta, je tvoja majka pokojna Iva, išla je intervenirati kod Isusa, moleći ga da ti pomogne piti iz ,njegove čase“, da budeš svećenik koji će služiti u ljubavi. I ti si, ovdje u Jakovljevoj Katedrali, bio pitan: ,, Možeš li piti iz njegove čaše“? Pred zajednicom vjernika rekao si: , Mogu, s milošću Božjom”. Prostrt pred oltarom u katedrali apostola Jakova, nakon litanija svih svetih, u dubokoj šutnji, po polaganju biskupovih ruku, snagom Duha svetoga, Gospodin ti je povjerio dar punine svetog reda. Povjerio ti je da budeš suradnik, radosni navjestitelj njegova poslanja. Povjerio ti je samoga sebe, da djeluješ ne samo u njegovo ime, već ,, in persona Christi“ – u osobi Isusa Krista, posuđujući mu svoj glas, lice i srce, naročito u slavlju Euharistije i dijeljenju svetih sakramenata, kazao je nadbiskup Barišić.

jakov 24 018

Dragi dijamantni misnice, pred šezdese godina, tvoja mlada misa bila je velika radost za sve Vodicama. Na svoj način, voda Vodičkih bunara, pretvorila se u vino radosnog euharistijskog slavlja u crkvi, te zajedničkog slavlja za obiteljskim stolom. Euharistijska ,,časa“, Isusova križa i uskrsnuća, naše je zdravije i spasenje. „ Na spasenje!“, tako predsjedatelj na svršetku misnog slavlja, pozdravlja koncelebrante i poslužitelje oltara. Ovu svetu, božansku nazdravicu našega spasenja, imao si radost slaviti i nazdravljati, kao svećenik, medu braćom i sestrama, u više župa, a kao pastir Šibenske biskupije, u katedrali svetoga Jakova i u svim mjestima biskupije i šire. Bez euharistijske ,,čaše“ bez pashalnog dinamizma ljubavi, Krista Gospodina, naši križevi i smrt završavali bi s porazom Velikog petka, a nas život, u grobnoj zarobljenosti trajne Velike subote. Isus Krist je naš ,, Plus ultra,,!

Poštovani jubilarče, Božanskoj ljubavi, kojoj si se odazvao, posvetio si svoj život i povjerene ti brojne talente. Godine nisu kriterij ni za starost ni za mladost. Duh pomlađuje i preporađa, kako reče Isus u razgovoru s Nikodemom. Nikakvo čudo da si dugi niz godina bio predsjednik Vijeća HBK za mlade, koji su te rado slušali i dobro razumjeli. S njima si planirao, veslao i izvozio na pučinu. Istina, malo te sada štap odaje, ali poezija, koju i danas pišeš, govori o tvojoj mladosti, novosti i zagledanosti u budućnost. Brate Ante, osobno Ti želim zahvaliti na prijateljstvu, suradnji i zajedničkim organiziranim ljetnim odmorima. Nadam se da smo mi biskupi Splitske metropolije ostavili dobar primjer zajedništva i suradnje našim nasljednicima, rekao je nadbiskup Barišić.

Draga braćo i sestre, slaveći dijamantni jubilej, šezdeset godina misništva biskupa Ante, ne zaboravljamo da je na današnji dan, pred osam godina, 25. srpnja 2016. ovdje u katedrali svetog Jakova, zaređen za biskupa Šibenske biskupije, don Tomislav Rogić. Biskupe Tomislave, dok biskupu Anti čestitamo jubilej, tebi čestitamo osmu godišnjicu pastirske službe.

Vjernike je pozvao da mole za svećenike i biskupe. Molite i za nova duhovna zvanja u našoj Crkvi. Zajedno smo na istom putu. Dok vas na putu vjere tješimo i ohrabrujemo i sami smo potrebni Božanske i ljudske pomoći. Neka nam Sveti Jakov, pomogne da Sto bolje shvatimo i slijedimo Kristov put služenja u ljubavi, da znamo i možemo piti iz „Gospodnje čaše“, kazao je nadbiskup Marin Barišić u homiliji.

jakov 24 007 1

Na kraju misnog slavlja uslijedili su pozdravni govori i čestitke. U ime hrvatskih biskupa čestitku je izrekao zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić. Čestitam, dragi subrate Ante, što si svećeničku i biskupsku službu vršio časno, odgovorno i dostojanstveno. Ponosni smo na Tebe kao i na Tvoga dijamantnog sudruga, nazočnoga mons. Milovana jer si u teškim vremenima komunizma, i još težem razdoblju Domovinskog rata, kao i u izazovnim okolnostima poraća, demokracije i pluralizma ostao na visini crkvenoga poslanja. Bio si ,,revan pastir“ i Božji pomazanik, te kao vidljivi garant jedinstva partikularne Crkve svojim vjernicima bio jasan »smjerokaz na njihovom životnom putu“.

Ova svečanost dijamantne mise osobita je prigoda zahvaliti Kristu na daru svetoga Reda, o čemu je lijepo i sadržajnog u svojoj homiliji zborio splitski nadbiskup emeritus Marin. Stoga, uz iskrenu čestitku i zahvalu upućujemo večeras i svoje molitve: Neka Gospodin blagoslovi i čuva dragog biskupa Antu! Neka svoj pogled svrati na nj, i u mirovini na njegovom ranču obilan mu mir donese! Živio naš dijamantni misnik, Ante, kazao je nadbiskup Puljić. Uručio je prigodni dar, biskupski križ i prsten u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije.

Čestitke u ime svećenika, redovnika i redovnica izrekao je župnik u Vodicama don Franjo Glasnović. Sve što ste primili i doživjeli u svom životu, svećeništvu j biskupskoj službi je dar Božje milosti i njegova milosrđa. Za sve doživljeno i proživljeno zajedno s vama Bogu smo zahvalni. U zajedništvu s vama slaveći ovaj veliki dan i vaš dijamantni jubilej najprije vam u ime svećenika i redovnika i redovnica naše Šibenske biskupije od srca čestitam. Zahvaljujemo Bogu za dar vašeg života, svećeništva i biskupske službe, za sve dobro i plemenito što ste u svojoj službi i služenju darivali i činili i za našu biskupiju, Domovinu i naš narod te cjelokupnu Katoličku crkvu. Neka vas Gospodin i dalje prati svojim blagoslovom i milošću da mu još i nadalje služite. Ad multos annos. Do Božje volje. Živjeli, kazao je don Franjo Glasnović.

Zauzeti vjernik Neven Skroza obratio se u ime vjernika laika koji je između ostalog biskupu Ivasu zahvalio za poseban osjećaj koji je imao i ima za baštinu materijalnu i nematerijalnu kao što je crkveno pučko pjevanje. Vaša sposobnost slušanja i ohrabrivanja, bila je izvor snage i utjehe za mnoge laike, a i posvećene osobe u ponekad zahtjevnim trenucima. Zahvalni smo vam na vašem duhovnom i konkretnom radu, na vašoj energiji, vašim pjesničkim darovima kojima ste obogatili ovu biskupiju i župe u kojima ste obnašali vaš pastorani rad, kazao je Neven Skroza.

U ime djelatnika Katoličke osnovne škole riječi pozdrava je uputila učiteljica Sanja Copić Bertić koja je biskup Ivasu i poklonila prigodnu sliku.

jakov 24 029

Čestitke je uputio i gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić koji je biskupu uručio prigodni poklon, sliku katedrale svetog Jakova. Ova slika prikazuje ono što vi jeste i ono što mi želimo s vama zajedno biti. Živjeli nam dugo. Čestitam, kazao je gradonačelnik Burić.

Na samom kraju misnog slavlja obratio se i biskup Ante Ivas. Trebalo je veslati, jedriti i ploviti niz vjetar i protiv vjetra.., i hodati i trčati, po kršu i polju… uspinjati se i silaziti s brda i planina… »Prijeđimo prijeko“, na drugu stranu pozivao je Rabi… A bilo je bonaca i oluja, dignutih i spuštenih jedara. Bilo je i plićaka i grebena podvodnih, i dubina i visina i hridina nedostižnih … Bilo je i punih i praznih mreža .., i razdrtih. I ribarskih razgovora, prigovaranja i nesuglasica. I straha, mrkline i vedrine… I tuge i radosti. Bilo je sumnja, malodušja i malovjernosti, kad je Učitelj morao koriti: „Zašto ste posumnjali i što se bojite, malovjerni! ?“

Bilo je i slavlja i ushita, suza i pjesme. A On.., On je uvijek bio na kormilu, na timunu. Njegova je ruka sigurno držala ,,jargolu i lantine, Idra i sidra… Rabi, Kapetan ! On je uvijek bio naš siguran ,,Put, Istina i Život.“ I siguran putokaz na svim raskrižjima. Gospa, ,,Žena s krunom od dvanaest zvijezda“ govorila je uvijek majčinski nježno: „Što vam On rekne, učinite!“ Bila je uvijek naša ,,Zvijezda mora“ Lanterna i sigurna luka… Mihovil je uvijek bdio nad ovom Crkvom. u svim neverama i nevjerama, kojih je bilo napretek, ponavljao nam je uvijek ustrajno: , Mi-ka-el. Tko je kao Bog!“

U toj Petrovoj lađi.., po moru, po livadama i brdima šibenske Crkve braćo i sestre vjernici, biskupi svećenici, redovnici i redovnice bio sam.., veslao sam i plovio.., penjao se i pješačio.., hodao i trčao i padao.., sijao, kopao i zalijevao.., i ja zajedno s vama, evo već 60 godina… vas svećenik i biskup. Zahvaljujem Bogu Trojedinom i Gospi našoj majci, našim svetima Nikoli, Anti i Klari, na svemu što sam primao, davao i darivao.

Za sve grijehe, propuste, slabosti i sablazni… Tebe Bože Oče, Sine i Duše Sveti i vas braćo i sestre molim oproštenje. I ponavljam sa sv. Jerom: »Parce mihi Domine quia Dalmata, quia Croata sum! Bogu neka je čast, slava i hvala… Dao gratias, kazao je biskup Ante Ivas.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.