20240722 114337

Župa sv. Marije Magdalene u Selima proslavila je u ponedjeljak, 22. srpnja blagdan svoje nebeske zaštitnice. Svečanu misu poldanicu u privremenom bogoslužnom prostoru predvodio je dekan sisačko-pešćeničkog dekanata i župnik u Odri Saša Jozić. U koncelebraciji su bili domaći župnik Dragutin Papić i mladomisnik Ivan Sandrin, dok je tijekom mise ispovijedao župnik iz Žažine Ilija Piličić.

U homiliji Jozić je istaknuo kako se često uz ime Marije Magdalene veže pomisao o teškoj grešnici, međutim kada čujemo kako biblijska čitanja otkrivaju suprotnost toj predodžbi. „Jedino što je sigurno o njoj je to da je bila žena poput zaručnice iz Pjesme nad pjesmama koja je tražila Boga, žena koja je neumorno tražila smisao života, tražila sreću. I kad je napokon našla tu sreću u Isusu iz Nazareta, proroku, čudotvorcu, učitelju, taj učitelj je odjednom završio na križu. Umro je i bio pokopan. I Mariji nije ništa jasno i misli da nije moguće da Onoga koga je cijeli život tražila i kada ga napokon našla, više nema. I za razliku od svih onih hrabrih apostola, koji su u svoj svojoj hrabrosti ostali zatvoreni u Dvorani Posljednje večere, da ih ne bi tko šta pitao, da im ne bi tko šta prigovorio, jedna žena izlazi van i ide na grob. Traži smisao. Žena koja vjeruje da Onaj koji je bio toliko moćan, koji je liječio bolesne i mrtve dizao iz groba, ne može ostati zatvoren u grobu, ne može tek tako završiti ovozemaljski život“, rekao je propovjednik.

20240722 111903

Jozić je dalje naglasio kako je Marija Magdalena živjela neuredno i bila je zbog toga vrlo nezadovoljna, nesretna te je iskreno tražila da joj Bog podari smisao i ispuni praznine života. „Bog je uslišao njezinu želju i došao joj po Isusu u susret, a nakon Isusove smrti ona nije prestala tražiti Isusa, čak ni mrtvoga. „U Bibliji nalazimo puno poziva čovjeku da traži Boga. To nisu samo pozivi ljudima koji ne vjeruju nego, iznad svega, pozivi vjernicima. Bog želi da ga njegovi vjernici sve bolje upoznaju, da otkriju što im sve Bog nudi i na što ih poziva. Boga se ne može naći jednom zauvijek i ostati trajno u njegovoj blizini, bez obzira misli li se na njega ili ne misli. Mnogo puta smo čuli da je Boga važno tražiti i k njemu dolaziti. I sami često osjećamo da to trebamo i želimo, ali čini se da u ta traženja, u odnos s Bogom, ne ulazimo uvijek na ispravan način. Često slabo razumijemo i sebe i Boga, često tako lako skrenemo s puta i zadovoljimo se polovičnim odgovorima i rješenjima. Važno je da poput Marije Magdalene osjetimo koliko je važno cijelim svojim bićem iskreno i uvijek tražiti Boga. Važno je da shvatimo kako čežnja kojom je Marija Magdalena na uskrsno jutro tražila Isusa nije samo pobožna priča, nego se i nas osobno tiče. U svojim redovitim traženjima Boga, možda najviše propuštamo ono što je u izvještaju o susretu Marije Magdalene s uskrslim Isusom toliko jasno, a to je da se Bog uvijek daje pronaći kada ga iskreno tražimo“, ustvrdio je propovjednik te zaključio kako nas sve ova svetica uči i potiče da tko iskreno voli i traži Boga imat će ga uvijek blizu, napose u teškim trenutcima svog života te kako Bog tu osobu neće nikada ostaviti samu u suzama.

Na kraju mise sve okupljene, a posebno predvoditelja slavlja, srdačno je pozdravio župnik Papić. Svojim toplim riječima izrazio je zahvalnost i radost zbog ovog slavlja. Uz to, župnik Papić je uputio posebne riječi zahvale svima koji su pomogli pri organizaciji ove proslave, istaknuvši njihovu predanost i trud.

Večernje misno slavlje predvodio je župnik iz Martinske Vesi Ivica Šimunović.

Izvor: Biskupija Sisak

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.