DSC 0104 scaled

„U službi Svete Stolice po čitavom je svijetu svjedočio evanđelje, a živio je skroman i ponizan život. Ovaj veliki sin našega kraja dao nam je tako primjer kojega trebamo nasljedovati“, rekao je župnik Brseča Petar Belanić predvodeći 20. srpnja misu spomena na 100. obljetnicu rođenja nadbiskupa Josipa Uhača. Mještani Sv. Jelene kod Brseča okupili su se ispred male kapelice u Uhačevom rodnom mjestu i tako se prisjetili svog sumještana, vatikanskog diplomata i jedne od najzaslužnijih osoba za međunarodno priznanje Hrvatske 1992. godine. Iako su ga vatikanske službe selile po cijelom svijetu, uvijek je rado navraćao u rodno mjesto, potvrdili u to svi koji ga se sjećaju i koji su ga zvali „barba Pepi“.

Župnik Belanić podsjetio je na ta svjedočanstva i pozvao mještane da nasljeduju njegov primjer širenja evanđelja, domoljublja, skromnosti i poniznosti. „Nama, koji smo ponosni na njega to je poticaj i obaveza da ga slijedimo i učimo od njega. Da i mi svjedočimo evanđelje u našim obiteljima, našem mjestu, svugdje gdje se nalazimo.“

Da je on jedan od velikana ovog kraja podno Učke potvrdio je i načelnik općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj te istaknu da su okupljanja na ovakvim mjestima posebna.

Jedan od najzaslužnijih za to je Bernard Franković, sada umirovljeni profesor, koji je s Uhačem u rodu i često je imao priliku s njim pričati o njegovoj službi i zadaćama, posebno u vrijeme Domovinskog rata kada se svim snagama zalagao za međunarodno priznanje Hrvatske. Franković je na kraju mise podsjetio da je prije godinu dana obilježena 25. obljetnica Uhačeve smrti te postavljeno spomen-obilježje ispred crkve sv. Jelene, a ove se jeseni priprema i znanstveni skup na kojemu bi trebali sudjelovati i diplomati s kojima je radio. Josip Uhač u siječnju 1998. godine pokopan je u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču.

Ri.ječki nadbiskup Mate Uzinić ove je zime prilikom otkrivanja spomen-obilježja Uhaču potvrdio da nadbiskup Uhač može biti primjer svakome vjerniku. “Uhačeva veličina ne proizlazi prvenstveno iz visokih službi koje je obnašao, nego iz načina na koji ih je obnašao. Bio je jednostavan, skroman, pobožan i vjeran svećenik i biskup. Uhačeva vjernost Crkvi svakome od nas danas može biti nadahnuće u ostvarenju poziva.“

U povodu 100. obljetnice rođenja Josipa Uhača, središnji vatikanski informativni portal Vatican News, objavio je dan ranije, 19. srpnja tekst o njegovom životu i djelovanju na temelju razgovora novinara Alessandra Di Bussola s povjesničarem Markom Medvedom.

Uhač je bio nuncij u Njemačkoj od 1984. godine do 1991, a u lipnju 1991. Ivan Pavao II. imenovao ga je tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Tu je bio do svoje smrti. Nadležnost Kongregacije tada se proširila na gotovo cijelu Afriku, Aziju, Oceaniju isključujući Australiju, dio Latinske Amerike, kao i Bosnu i Hercegovine. “Danas znamo – kaže Medved za Vatican News – da je Uhač iz palače na Piazzi di Spagna odigrao važnu i nedovoljno dokumentiranu ulogu u diplomatskom priznanju Slovenije i Hrvatske, kada su na čelu vatikanske diplomacije bili Jean Luis Touran i kardinal Angelo Sodano kao državni tajnik.”

Zahvaljujući i njegovom diplomatskom radu, u siječnju 1992. nakon nekoliko mjeseci rata u Hrvatskoj postignut je prekid vatre. Kada je 1993. godine, nakon početka diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, otvorena Apostolska nuncijatura u Zagrebu, Uhaču je pripala čast da je svečano otvori, kao predstavnik pape Ivana Pavla II.

Rat se u međuvremenu proširio i po susjednoj Bosni i Hercegovini, državi za čiju je Crkvu tada bila nadležna Kongregacija za evangelizaciju naroda s Uhačem na čelu. Sveta Stolica je bila je tako u mogućnosti preko nadbiskupa Uhača vršiti intenzivan rad materijalne i duhovne pomoći žrtvama sukoba i mjesnoj Crkvi, kao i zauzeti se za zaštitu jedinstva zemlje pred prijetnjama raspada i podjele njezina teritorija.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.