Untitled design 11

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od Utjehe u Trošmariji, 6. srpnja 2024. u subotu nakon svetkovine sv. Petra i Pavla.

Proslava proštenja počela je pobožnošću križnog puta od župne crkve do špilje Majke Božje Lurdske. Na prostoru ispred špilje je potom mons. Rogić slavio misu.
Uz biskupa Rogića suslavila su 11 svećenika, čuvar svetišta i župnik u Trošmariji, Lešću na Dobri i Lipi na Dobri don Željko Kuten, ogulinski dekan i župnik u Generalskom Stolu i Brestu Mrežničkom Mario Kralj, župnik u Ogulinu Nikola Prša, župnik u Josipdolu i Cerovniku Željko Blagus, župnik u Plaškom i Saborskom Bruno Lovaković, župnik u Tounju i Kamenici Josip Štefančić, župnik u susjednom Bosiljevu Josip Priselac, župnik u Malom Lošinju Robert Zubović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu fra Mario Cifrak, fra Mirko Gregov iz ogulinskog samostana franjevaca trećoredaca i umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije Josip Vnučec.

„Zadovoljstvo je na jednom mjestu vidjeti četvoricu bivših župnika u Ogulinu“, istaknuo je na početku biskup Rogić, misleći na svoje sljednike Roberta Zubovića, Josipa Štefančića i Nikolu Pršu. Govorio je zatim o radosnom susretu dviju majki, Marije i Elizabete, kao i lijepoj tradiciji ustrajne molitve Gospi u Trošmariji koja se ondje čuva stoljećima.

Untitled design 13

„Molitva je ovdje stvorila nasljeđe koje treba čuvati i njegovati i činiti živom da od nje može živjeti naša vjera. Ljepota prirode koja nas okružuje svjedoči o veličini stvoritelja od kojega sve dolazi i koji nas izaziva na zahvalnost. Kad nas život pomazi srećom postajemo ushićeni i osjećamo puninu i radost života. Takav je bio susret Blažene Djevice Marije s Elizabetom. No svi znamo da kada častimo Gospu od Utjehe da postoje i situacije s mukama, nevoljama i problemima, tjeskobe i strahovi najrazličitijih vrsta. Tada zaboravljamo na ljepotu i radost života. Onda tražimo svjetlo i pomoć, nadom i vjerom želimo postići utjehu. Upravo u takvim kušnjama raste i naša vjera, bistri se pogled i stječe sigurnost cilja kojim idemo, vječnog života. Razmotrimo u Božjoj riječi koja nam je dana kako prihvatiti jedno i drugo. Tako je Bog imao plan i za Mariju i Elizabetu i traži njihovu suradnju i obje su se predale Bogu. Susret dviju majki evanđelje bilježi klicanjem. One postaju izvor blagostanja za sve majke i obitelji. Marija vjerom pokazuje kao se vjerom pronalazi utjeha. To je cilj života i izvor snage“, rekao je biskup Rogić.

„Čitav svijet treba Boga, treba povratak Božjim zapovijedima, jer današnji svijet želi razoriti obitelj i razobličiti čovjeka da mu duša ostane prazna i misli samo na imetak, ovisnosti, slavu i prava. U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, blagoslivljajte progonitelje, volite poniznost. Danas nam je više nego ikada potrebna ekologija duha. Birajmo sadržaje kojima hranimo dušu, koji će nas oplemeniti, tražimo istinske trenutke radosti u obitelji, koja se zajedno moli i slavi Boga i koja se čuva onoga što ju može ugroziti. Ne tražimo zamjenske obitelji“, zaključio je šibenski biskup.

Molitveni program zaključen je pjevanjem Lauretanskih litanija. Pjevanje je predvodio združeni zbor župa Trošmarija i Lešće na Dobri uz vodstvo i orguljsku pratnju Željka Marčeca.

Ovogodišnje proštenje okupilo je oko pet stotina hodočasnika od kojih su neki tradicionalno, kao i dvadesetak župljana iz Ogulina hodočastili do Trošmarije.

Proštenje je u Trošmariji prvi put proslavljeno 1793. godine kada je svetištu tadašnji papa Pio VI. dao bulu o oprostu grijeha.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.