botteri 2024 split

Retrospektivnom izložbom ove godine obilježava se šezdeset godina umjetničkog stvaranja i osamdeset godina života velikog hrvatskog umjetnika Josipa Botterija Dinija.

Izložba je otvorena od 12. lipnja do 14. srpnja u Staroj gradskoj viječnici i Palači Milesi.

Autor izložbe i teksta u katalogu je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

Izložba Josip Botteri Dini - Retrospektiva prikazuje veličanstven opus slikara s izloženih više od 150 radova, počevši od vremena studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sve do najrecentnijih likovnih ostvarenja. Posjetitelji izložbe imaju priliku razgledati brojna djela koja hrvatska publika još nije imala priliku vidjeti, posebno radove kolorističkog konstruktivizma te akcijske figuracije iz američke faze, vitraje, mozaik U počast Marku Maruliću i monumentalni friz Panopticum Croatica iz predsjedničkih Dvora.

botteri 2024 sv duje naslovna 2

Stijeg svetog Duje (detalj), 1994., kombinirana tehnika na platnu
Foto: @josipbotteridini           

“Ponekada se doživljavam kao slikar grada (taj osjećaj me dovodi do Dantea, kojeg su neki označili kao pjesnika grada).

Grad, a posebno Split, u kojem sam proveo presudne dane djetinjstva i obiteljskog života, vraćao mu se nakon svih odlazaka i izbivanja, kraćih i dužih, stalno me oblikovao u svojoj geometriji oblika i vezivao za svoju bogatu i slojevitu prošlost. Njegova baština i njegova pojava stalno me privlači i nadahnjuje. I kada sam daleko, ja ga vidim u sebi.

Zavičaj je važan i nepresušni izvor svih naših sjećanja. Grad je pozornica naših života. Tamo su mjesta naših susreta i naših samoća, molitve i pjesme, procesija i bezbrišnih satova "šetnji pored mora", sjećajući se Ignjata Joba. Tu je pozornica mojih slikarskih viđenja."

— Josip Botteri Dini

Možda najznačajniji dio umjetnikova stvaralaštva upravo je onaj zastupljen u više od stotinu javnih prostora diljem domovine i svijeta, od kojih se ističu djela na lokacijama: crkva Sv. Križa - Siget u Zagrebu, hotel Zagreb u Splitu, crkva sv. Leopolda Mandića u Melbourneu (Australija), crkva Krista Kralja u Porto D’Ascoliju (Italija), Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Apostolska nuncijatura u Beču (Austrija). Na Retrospektivi će biti izloženi radovi oltarna pala Gospa od Milosti sa svecima iz dominikanskog samostana u Bolu i Križni put iz dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu o kojem Stanko Špoljarić piše:

“Djelo koje i po najstrožim likovnim kriterijima zaslužuje najviše ocijene. Osobno, niti u jednom zdanju nisam preko umjetničkog ostvarenja tako osjetio, razumio dar veličine žrtve Kristovog otkupiteljskog čina kao u ovom sakralnom prostoru.” Botteri predano sudjeluje u ostvarivanju umjetnosti svetoga i s ponosom stvara nova djela hrvatske kulturne baštine, sudjelujući u novoj evangelizaciji koja je umjetnička reinterpretacija Radosne vijesti za ovo naše vrijeme.

botteri 2024 split web

Moj grad, 1992., akril na platnu
Foto: Goran Vranić


Josip Botteri Dini, akademski slikar, rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943. godine. 1964. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje mu predaju znameniti profesori: Ivančić, Kulmer, Parać, Hegedušić, Kinert i Peić. Diplomira slikarstvo 1968. u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Meštrovića, Vidovića, Kljakovića i Dulčića. Botteri živi, stvara i likovno djeluje u Splitu, Bolu i Zagrebu, često putujući svijetom, izlaže u Parizu, Los Angelesu, Chicagu, Torontu, Milanu, Padovi, Aosti, Frankfurtu, Bonnu, Hamburgu, St. Gallen i brojnim drugim svjetskim gradovima. Neumornim umjetničkim djelovanjem, kroz svoje slikarstvo kontekstualizira i reagira na trenutni duh vremena. Svoj likovni zanos, od povijesne umjetničke baštine pa sve do moderne i suvremene likovne umjetnosti, započeo je davno diveći se bogatstvu kulturnog nasljeđa. Tako Botterijev opus, uvijek duhovan, ponajprije sakralan, zasniva se na bremenitosti hrvatske povijesti. Josip Botteri Dini od svojih slikarskih početaka pa sve do danas, neprekidno stvara predan svom dubokom duhovnom nadahnuću evanđeljem, ostvarivši jedinstven opus unutar suvremene sakralne umjetnosti Hrvatske i svijeta.

Poslušajte intervju s majstorom Josipom:


Foto: Instagram @josipbotteridini                              

Radio Marija

22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.