Svečano i radosno župljani Kozale proslavili su 19. lipnja župni blagdan sv. Romualda. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je generalni vikar Riječke nadbiskupije, Mario Tomljanović, a nakon mise blagoslovljen je zvonik župne crkve čija je obnova započela u studenom 2021., a dovršena početkom lipnja ove godine. Suslavili su župnik Luka Pranjić, prvostolni dekan Sanjin Francetić, nadbiskupijski vikar za pastoral Mario Gerić, župnik Gornje Drenove Ivan Friščić te pastoralni suradnik Župe Kozala, Nikola Vranješ.

Predvoditelj misnog slavlja zahvalio je župniku na trudu oko obnove, „na neumornosti, osobito danas na župni blagdan, kada smo otvorena i radosna srca došli ovdje u tvoju Župu, među drage ljude koji će uputiti pogled prema obnovljenu zvoniku. Hvala i župljanima jer bez njih ne bi ništa od ovoga bilo moguće, a hvala i predstavnicima civilnih vlasti, Grada Rijeke, Županije i Ministarstva kulture i medija, Konzervatorskoga zavoda.“

U propovijedi nadahnutoj pročitanim evanđeoskim ulomkom (Mt 6, 1-6. 16-18) istaknuo da na svetost ne trebamo gledati samo kao na ono što je bilo prije, već svetost treba svakoga dana tražiti. Svetost je duhovni i ljudski napor koji čovjeka vodi prema Bogu, prema Vječnoj Dobroti. I sv. Romuald je bio neumorni putnik na tom putu. Bio je veliki propovjednik, ali je više propovijedao djelima nego riječima, na što nas svećenike danas opominje i papa Franjo, kad nam kaže da budemo kratki u propovijedima, kazao je Tomljanović. Izdvojio je tri važne točke iz pročitanoga evanđelja, a koji se inače čita i na Pepelnicu: milostinja, molitva i post. „Ne budimo oni koji će o tome govoriti ili nekoga tjerati na to troje, već budimo primjeri u tome. Gospodin svakom od nas ulazi u srce. Mi nismo ti koji će drugoga ‘tući’ Svetim pismom. To nije evangelizacija i širenje Radosne vijesti. Širenje je Radosne vijesti po radosnim i svetim ljudima, kao što je bio sv. Romuald.“

2k scaled

Okupljene vjernike potaknuo je na autentično svjedočenje vjere, na smirivanje, jer iz mira dolazi zadovoljstvo, a iz zadovoljstva blagoslovljen život. „Zaboravili smo da prvo trebamo naći mir u nama samima, mir koji daje samo Bog. Onda se i milostinja daje od srca i moli iz srca. Onda se i posti od srca.“

Na kraju mise zahvalnu riječ svima koji su pomogli obnovi zvonika uputio je župnik Luka Pranjić. Istaknuo je kako je uz zvonik, dovršena obnova dijela krova crkve sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali. Obnova je započela u studenom 2021. godine na inicijativu Župa i župnika Pranjić, uz suradnju Ministarstva kulture i medija i Konzervatorskog odjela u Rijeci, kao i drugih suradnika i donatora. Obnovljen je vanjski dio tornja, fasada i vitraje. Obnovljeni su i leptiri na fasadi crkve, a idući korak je obnova pročelja crkve, saniranje kamena ispod križa na pročelju, restauracija vitraja te glavnih ulaznih vrata crkve. Nakon toga planira se izgradnja kolnoga puta za pristup crkvi osobama s invaliditetom, a čiji je elaborat bez naknade dao izraditi Sven Ćulum, rekao je župnik.

nasss rotated

Na kraju, zahvalio je svima koji su sudjelovali i pomogli u obnovi zvonika i krova: Ministarstvu kulture i medija, Konzervatorskom odjelu u rijeci, Ines Ambruš, višoj stručnoj savjetnici, Adriaprojektu i Marinu Štefanu koji je i napravio glavni projekt te preuzeo brigu stručnoga nadzora, prof. dr. sc. Juliji Lozzi Barković koja je napravila elaborat za obnovu crkve, Želja d.o.o. te Kristini Kelava i Željku Matanoviću, izvođačima radova, Robertiju Mijaliću iz Ateliera Mijalić koji je restaurirao vitraje, Deanu Mataiji iz Welding Designa koji je odradio bravarske poslove, Željku Iličiću iz Valevariuma koji je sanirao krov. Posebno je zahvalio donatorima: župljanima Župe Sv. Romualda i Svih Svetih i svima drugima koji su sudjelovali u pomoći, Ministarstvu kulture i medija, Riječkoj nadbiskupiji, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Župi BDM i župniku Sanjinu Francetiću, Nikoli Kurtiju (Foto Kurti), te medijima na pravovaljanom izvještavanju o provedenom projektu.

Nakon mise i blagoslova obnovljenog zvonika, župljani su sa svojim župnikom pripremili okrijepu za sve sudionike događaja.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.