CMS 4002 Custom

Riječka nadbiskupija i grad Rijeka u subotu 15. lipnja proslavili su blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Vida. Svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Uz riječkog nadbiskupa i metropolita Matu Uzinića, na misi su suslavili apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, tajnik Apostolske nuncijature Alvaro Ernesto Izurieta Y Sea, krčki biskup Ivica Petnjak, porečki i pulski biskup Ivan Štironja, dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić, požeški biskup Ivo Martinović, koparski biskup Juraj Bizjak, pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, križevački vladika Milan Stipić i svećenici Riječke nadbiskupije. Na misi su prisustovali provincijali i provincijalke redovničkih zajednica, predstavnici drugih religijskih zajednica kao i predstanici gradske, županijske i općinskih vlasti, Sveučilišta u Rijeci i drugi uvaženi gosti. Nakon mise zadarski nadbiskup predvodio je procesija ulicama Starog grada, te predmolio molitvu Čudotvornom raspelu nakon završnog blagoslova.

„Liturgijsko slavlje, čin u kojega smo pozvani sudjelovati živom vjerom jest djelovanje Božje u našoj sredini.“, tim je riječima zadarski nadbiskup započeo propovijed dodajući da nam u liturgiji sam Bog progovara po svojoj Riječi. U njoj se ispunjamo onim istim duhom i bogatstvom života kojim je bio ispunjen sv. Vid. Po tom bogatstvu ulazimo u zajedništvo s Bogom. Podsjetio je na poruku Drugog vatikanskog sabora da ‘nevidljivi Bog u svojoj velikoj ljubavi govori ljudima, kao prijateljima, i ulazi u suodnos s njima kako bi ih pozvao da uđu u zajedništvo s njime’. Kroz Božju riječ možemo razumijeti svece. Oni su svoj život u potpunosti ugradili u Božju prisutnost, suobličili se Božjoj volji očitovanoj u Kristu i njegovoj riječi i zato u njoj možemo, kao u odsjaju, vidjeti blago duha svetaca i suočiti se neprolaznim vrijednostima za koje nam oni svjedoče, kazao je Zgrablić.

024 scaled

Osvrčući se na pročitani evanđeoski ulomak (Lk, 10,1-24) izdvojio je prve riječi evanđeoskog ulomka: „Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika….“, i zadržao se na pitanju: ‘nakon čega’? Promišljajući o kontekstu Isusovog slanja učenika, kazao da nam tekst upućuje na način kako možemo Isusa primiti u svoj život i kako ga slijediti. Sveti Luka evanđelista samo taj ulomak započinje riječima ‘nakon toga’, čime naglašava važnost poslanja kojega svaki Isusov učenik ima u životu, odnosno na koji način možemo biti s Isusom. Bog uvijek prvi djeluje. Bog je onaj koji poziva u život. Bog je onaj koji je prvi ljubio čovjeka i koji ima zadatak za svakog čovjeka. Na nama je to prepoznati i odgovoriti na njegovo djelovanje. Nije dovoljno naslađivati se njegovim naukom. Živjeti u ovom svijeti i ne računati na Božji plan u našem životu, imati samo svoje prioritete, onemogućuje nam susresti Isusa i po njemu upoznati Boga. Onemogućuje nam spoznati svijet kako ga Bog gleda i vidjeti sebe kakvi uistinu jesmo. U konačnici, to znači ne otkriti puni smisao našega života, istaknuo je propovjednik.

„Mi smo dio Božje ljubavi i dio Božjega plana koji je duboko utisnut u naše biće i odgovara svim čežnjama našega srca. Sudjelovanje u Božjem planu omogućuje nam ostvarenje života u punini, u svoj jedinstvenosti i neponovljivosti, u njegovom punom dostojanstvu i veličinu. Biti nevezan za Božji plan nosi veliki rizik koji često pogubno završava za pojedince i društvo.“ Kao primjer propovjednik je naveo prispodobu o izgubljenom sinu. Bez Boga i suradnje s Njegovim planom u velikoj smo opasnosti zloupotrijebiti svoje i tuđe dostojanstvo i to čak u ime tobožnjeg dobra, tolerancije, demokracije i tome slično, poručio je nadbiskup.

060 scaled

U nastavku je izdvojio je termin ‘odredi’ kojega evanđelista piše u prvoj rečenici. Ovaj broj ima biblijsku simboliku jer je izraelski narod imao 70 starješina kojima su se pridružili Mojsije i Aron. Starješine su imali najveći autoritet, rekao je propovjednik i kao drugu biblijsku simboliku naveo da broj 72 označava sve narode i sve osobe. „Nitko nije isključen iz Božjega plana spasenja. Nitko nije isključen iz Božje ljubavi. Nitko nije isključen iz Božjega poziva i poslanja. Nitko! Svatko u Božjim očima ima jedanko dostojanstvo Božjega povjerenja. Svaku osobu Bog po svojemu Sinu želi pohoditi i otkupiti.“

U nastavku je podsjetio na Deklaraciju Dikasterija za nauk vjere „Dignitas infinita“, o ljudskom dostojanstvu u kojoj se navodi da beskonačno dostojanstvo pripada svakoj ljudskoj osobi. Dostojanstvo osobe proizlazi iz Božjeg stvaranja i obnovlja se djelom Kristova poslanja u kojem se ostvaruje otkupljenje ljudske osobe i ljudskog dostojanstva. „Slavlje sv. Vida nam pomaže otkriti i njegovati beskonačno dostojanstvo ljubavi koje nam Bog poklanja. Sveti Vid i svi drugi mučenici i sveci autentični su svjedoci duhovnih vrijednosti koje nadaleko nadvisuju ljudski ovozemaljski život i ukazuju na cjelovitu veličinu ljudskog dostojanstva i njegove beskonačnosti. Gospodin i nas danas određuje da budemo dio sedamdesetdvojice i šalje u svijet da pripravimo put Kristu koji ima doći.“

Spominjući navedenu deklaraciju, nadbiskup je upozorio da ista nabraja teška nasilja nad ljudskim dostojanstvo današnjice: siromaštvo, ratovi, nevolje migranata, spolna zloupotreba, nasilje nas ženama, surogat majčinstvo, abortus, eutanazija, odbacivanje osoba s invaliditetom, promjena spola, rodna ideologija i digitalno nasilje. Sve to doprinosi nasilju nad ljudskim dostojanstvom, pa čak i izumiranjem ljudske civilizacije u kojoj živimo, poručio je propovjednik. „Nismo imuni na ovaj mentalitet u kojemu živimo i u takav svijet nas Isus šalje. Želi da mu pripravimo put kako bi mogao doći i vratio narušeno ljudsko dostojanstvo.“ Šalje po dvojicu kako bi bili na pomoći jedan drugome i njihovo svjedočanstvo bilo vjerodostojno, obrazložio je Zgrablić dodajući da su dvojica su simbol množine, odnosno zajedništva.

CMS 3958 Custom

Zaključujući je poručio da Isus i nama danas govori da je ‘žetva velika’ i da Bog unatoč svemu, ne gleda na svijet s prezirom, nego pogledom bogatstva, vrijednosti, neizmjernog dostojanstva. Isus gleda i najmanje dobro koje svaka osoba u sebi nosi. On ne niječe postojanje ‘kukolja u žito’, ali gleda na žito i zna svaku vrijednost svakog zrna. „Poziva nas da u žetvi budemo dobri radnici koji ne rasipaju i uništavaju njivu, koji će znati prepoznati žito, odnosno dobro i u onima koji Krista nisu upoznali i onima koji ne misle kao mi, jer i njih Gospodar žetve nadahnjuje da čine dobro. Isus nas šalje da skupljamo dobro i da prođemo zemljom čineći dobro.“

Isus, nastavio je propovjednik, potiče na molitvu jer rad mora pratiti molitva, duboki osobni dijalog s Bogom. Samo kroz molitvu možemo spoznati koliko vrijedimo i koliko nam je dostojanstvo u Božjim očima. Samo u molitvi možemo primiti potrebnu snagu za biti dobar radnik na njivi Gospodnjoj. Sveti Vid, čija stabljika života je davno izrasla u vremenu, još uvijek rodi obilnim rodom primjera i zagovora. Neka nam bude poticaj da budemo dobri radnici u žetvi u koju nas Gospodin šalje, zaključio je Zgrablić.

Zahvalnu riječ svima koji su sudjelovali na misnom slavlju i učinili proslavu svečanom i dostojanstvenom, uputio je na kraju riječki nadbiskup Mate Uzinić. Istaknuo je da uz sv. Vid, slavimo i njegove odgojitelje, sv. Modesta i sv. Krescenciju. Njihovo ne isticanje nije zbog omalovažavanja navedenih svetaca, nego su se ‘odmaknuli’ jer su ispunili svoje poslanje koje su imali. Činili su dobro i ‘nestali’. To je potreba i našeg djelovanja – da činimo dobro, da ističemo druge i potičemo druge na dobro, a da se mi previše ne vidimo, rekao je Uzinić. Na kraju je svim vjernicima, kao i gradonačelniku Marku Filipoviću i svim građanima grada Rijeke čestitao blagdan nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada na Rječini.

CMS 3936 Custom 1

Na misi su pjevali članovi združenih zborova, Nadbiskupijskog zbora i katedralnog zbora “Cantores sancti Viti”, a prije mise, članovi Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka ispred riječke prvostolnice postavili su Kolo sv. Tripuna. Prijenos liturgijskog slavlja mogao se u izravnom prijenosu pratiti na facebook stranici Riječke nadbiskupije, kao i putem video zida ispred katedrale sv. Vida.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.