kana

Lipanjski broj Kane donosi vrijedan sadržaj uz koji će čitatelj moći promišljati o vjerničkoj stvarnosti, o tome kako danas ostati kršćanin u ovome svijetu, a nije preskočena ni tema ovih dana osobito aktualnog nogometa: Tomislav Matić u rubrici Pogled u prošlost donosi povijesnu, ali vrlo aktualnu temu uz Europsko nogometno prvenstvo koje se održava upravo ovoga mjeseca – Postanak nogometa.

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac piše o vrlo osjetljivoj temi pod naslovom Djeca: bogatstvo ili 'Problem'? ističući da je naš odnos prema djeci najizrazitiji pokazatelj humanosti društva. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni bavi pak pitanjem Zašto nam treba teologija? referirajući se na vrijeme velikih promjena u životu i djelovanju Katoličke Crkve pred kojom su brojni izazovi. Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi u vrlo lijepom tekstu okrenutom duhovnosti podsjeća čitatelje da na to da nas Isus razumije i poučava da molimo za ono najteže, za svoje dužnike i neprijatelje. Duhovnošću u starosti bavi se u ovom broju Kane Slavica Dodig, autorica stalne Kanine rubrike posvećene starijima, Zlatno doba.

Čitajući Kanu, čovjek može osvijestiti i iskoristiti niz vrijednih naputaka iz tekstova istaknutih autora. Tako, primjerice, s. Veronika Mila Popić donosi zanimljiv tekst pod naslovom Sabranost, Josip Sanko Rabar Poziv pojedincu, a Martina Vuk Grgić u tekstu Čovjek unutar kulture nasilja upućuje na pitanje trebamo li samo zato što smo kršćani uvijek okretati drugi obraz ili se ponekad smijemo pitati: „Zašto me udaraš?“ (Iv 18,23). U kontekstu nošenja s problemima tu se zanimljivo nadovezuje tekst Brigojedac koji je za ovaj broj Kane napisala Sani Gilja. „Čak se i vrlim teolozima dogodi da nam vrtlog svakodnevice zamuti pogled“, piše autorica, koja je, opisujući dječje kreativne instalacije, Brigojedaca i Strahoždera, zaključila da uvijek treba tražiti ispravnu perspektivu na stvarnost te se prisjetiti Isusovih riječi o tjeskobnim brigama.

Lipanjsku Kanu obogaćuju i tri zanimljiva razgovora. S prof. Stephenom Bullivantom, ravnateljem Centra za religiju i društvo Benedikta XVI. u Velikoj Britaniji i profesorom teologije i sociologije religije na Sveučilištu St Mary's Twickenham razgovarale su prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac i sociologinja Paula Zujić. Dotaknuli su se tema ateizma i sekularizacije u suvremenim zapadnim društvima, religijske ravnodušnosti, suvremenih izazova Katoličke Crkve danas i niza drugih. Poseban razgovor smješten je u rubriku Iz misijskog života za koju je Trpimir Alajbeg razgovarao sa sestrama franjevkama Krista Kralja koje već 50 godina djeluju u Demokratskoj Republici Kongo, s. Mirabilis Višić i s. Blaženkom Barun. Treći razgovor vodila je Marija Perčić s mr. sc. Anom Marijom Dobronić, edukacijskom rehabilitatoricom (područje defektologije) koja već trideset godina radi s osobama s intelektualnim teškoćama.

Kana i ovoga puta na 60-ak prikladno opremljenih stranica donosi niz zanimljivih tema pouzdanih autora među kojima se nalaze i Ljiljana Matković-Vlašić (Naša civilizacija – brod koji tone), Aldo Sinković (Sinoda i Jubilej presudni za papu Franju), Krešimir Šimić (Teologika zova), Stipo Kljajić (Jedini Bog, učitelj naroda – Izaijin Bog) i drugi. Kanu možete pronaći u župama, kao i u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a na svoju je adresu možete primati uz pretplatu po cijeni od 22,00 EUR godišnje (e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na 01 6349 044).

Izvor: KS

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.