1

Volim svoju obitelj – geslo je Prvog obiteljskog dana Drenovačkog dekanata održanog u nedjelju, 9. lipnja 2024. u popodnevnim satima u svetištu Gospe Šumanovačke u Šumanovcima. Na početku programa obiteljskog dana sve prisutne obitelji pozdravio je i izrekao im dobrodošlicu, Ivan Živić župnik u Gunji i upravitelj svetišta Šumanovci, naglasivši da je svrha susreta učvrstiti se u povezanosti s Bogom, u obiteljskom zajedništvu i u međusobnom zajedništvu jednih s drugima.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je zajednička molitvom Gospine krunice koju su animirala djeca, roditelji i stariji članovi obitelji. Mnogi članovi obitelji su pristupili i sakramentu ispovijedi, a na raspolaganju su bili Željko Šimić, dekan Drenovačkog dekanata i župnik u Drenovcima te župni upravitelj u Račinovcima, Marko Mikić, župnik u Posavskim Podgajcima i župni upravitelj u Rajevom Selu i Strošincima, Matija Aušić, župni upravitelj u Vrbanji i Soljanima i dr. Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uslijedilo je izlaganje dr. sc. Anite Dukčić Sertić, voditeljice Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu o temi Volim svoju obitelj. Predavačica je u svojem izlaganju sa stručne strane progovorila o profilu muškarca i žene koji čine stupove obitelji i iz čije ljubavi izvire novi život, djeca. Nadalje je kroz svoje izlaganje izanalizirala mnoge konkretne životne situacije koje se događaju na relaciji muž i žena, te na relaciji roditelji i stariji u odnosu na djecu. Geslo i tema obiteljskog dana Volim svoju obitelj bila je inspiracija upravo dr. Dukčić Sertić da kroz svoje izlaganje pomogne obiteljima da se još više učvrste u međusobnoj ljubavi i zajedništvu, te kvalitetnije žive svoje odnose unutar obitelji.

2

Vrhunac obiteljskog dana bilo je euharistijsko slavlje koje su pjevanjem animirali mladi župe svetoga Jakova apostola iz Gunje, a predslavio ga je dr. Kunčević. U svojem tumačenju Božje riječi predslavitelj se osvrnuo na liturgijska čitanja dana i na taj način približio Božju poruku slušateljima. U drugom djelu svoje homilije obratio se ponajviše mužu i ženi i njihovu odnosu. Citirao je jednog talijanskog svećenika sa dugogodišnjim iskustvom rada sa obiteljima. Taj svećenik iz iskustava kaže da muž i žena moraju dnevno naći petnaest minuta jedno za drugo, zatim, tjedno jedan sat, mjesečno jedan dan, a godišnje sedam dana da bi obitelj normalno i zdravo funkcionirala.

Nakon cjelokupnog molitveno-poticajnog i euharistijskog slavlja, uslijedio je drugi dio obiteljskog dana u Gospinom parku mira. Uz osvježavajuće piće, tri skupine žena iz Drenovaca, Račinovaca i Gunje pekle su lepinjice za sve prisutne obitelji. Djeca su bila razigrana po čitavom parku, a njih je ponajviše animirao Zlatko Nikolić koji je bio u liku maskote. Povlačilo se uže između župa, a pobjednici su bili, u muškoj konkurenciji iz župe Vrbanja, a u ženskoj iz župe Gunja. Prvi obiteljski dan Drenovačkog dekanata na kojem je sudjelovalo oko 200 članova obitelji završio je u večernjim satima i to u radosti, dječjem smjehu koji se orio svetištem i željom koju su mnogi izrazili s riječima: Vjerujemo da se na godinu vidimo na II. obiteljskom danu Drenovačkog dekanata.

Tekst: Ivan Živić/ Foto: Zlatko Nikolić
Izvor: djos.hr

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.