postporođajna webinar

U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata održan je putem Zoom platforme sedmi webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“. Predavanje pod nazivom „Poslijeporođajna tuga ili depresija: koje su razlike i što učiniti?“ održano je 20. svibnja 2024. godine, a ovoga puta okupilo se oko 15 sudionika. O temi je govorila izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych. sa Sveučilišnog odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i predsjednica udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje.

Predavačica je na samom početku predavanja predstavila osnovne razlike između poslijeporođajne tuge s kojom se nosi oko 50% rodilja i peripartalne depresije koja ima neke svoje specifičnosti. Sudionici su upoznati s najčešćim simptomima koji moraju biti prisutni gotovo svaki dan tijekom razdoblja od 2 tjedna, pri čemu su najviše istaknuti umor, nedostatak energije, tjeskoba i briga te problemi koncentracije. Predavačica je sudionicima predstavila učestalost, negativne posljedice koje sa sobom nosi za samu majku, razvoj djeteta i partnerski odnos te prognozu samog tijeka i oporavka. Iako učinkoviti tretmani postoje kao što su lijekovi, psihoterapija i repetitivna transkranijalna magnetska stimulacija (rTMS), postoje i brojne prepreke u traženju pomoći u obliku psihosocijalnih, strukturalnih i instrumentalnih čimbenika. Kroz predavanje, sudionici su dobili i konkretne smjernice što je moguće učiniti pri suočavanju s peripartalnom depresijom, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za trudnice i majke. Majke i trudnice tako mogu poduzeti različite tjelesne i ponašajne korake (redoviti obroci, spavanje, druženje, itd.) te određene psihološke korake (vrijeme za sebe, pohvale i nagrade, stručna pomoć) kako bi si pomogle u tim životnim situacijama.

nakic rados 2 circle featured

Kroz predavanje je predstavljen i rad udruge Centar za reproduktivno mentalno zdravlje čiji je cilj upravo zaštita i unaprjeđenje zdravlja žena i njihovih partnera te roditelja i budućih roditelja. Djelatnosti putem kojih to nastoje postići su psihoedukacija javnosti, psihološko savjetovanje žena i parova te psihoedukacija zdravstvenih radnika.

Zaključeno je kako je moguće i nužno uvesti brojna poboljšanja kako bi se povećale mogućnosti podrške i pomoći trudnicama i majkama. Potrebno je kontinuirano raditi na podizanju svjesnosti, uvesti kliničke smjernice utemeljene na dokazima, uvesti preventivne programe, uvesti probir za poremećaje mentalnog zdravlja u trudnoći i nakon porođaja te učiniti tretman dostupnim i destigmatizirajućim.

Ovi webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 12. lipnja 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta. 


Tekst: Ivana Stvorić

Izvor: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Foto: dr. sc. Sandra Nakić Radoš (Hrvatsko Psihološko Društvo)

Radio Marija

00:30 Čuj nas Majko – tema: 850. obljetnica postojanja svetišta Kloštar kod Slavonskog Kobaša; gosti: vlč Goran Kovačević, župnik u Slavonskom Kobašu i čuvar kloštarskog svetišta i dr. Josip Jagodar
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2026
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.