img 2024 026 001

Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, organiziralo je Državni stručni skup glazbenika, glazbenih pedagoga i crkvenih glazbenika u subotu 11. svibnja u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu, izvijestilo je Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika.

Tema susreta bila je „Rad s dječjim pjevačkim zborovima”. Susret je započeo molitvom. Okupljenima se obratila predsjednica Društva, prof. mr. art. s. Domagoja Ljubičić. „Poštovani glazbenici, glazbeni pedagozi i crkveni glazbenici, zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na početku ovako lijepog događaja. Kao predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika ističem našu zadaću koju imamo kao pravna osoba, a to je organizacija kulturnih i pedagoških susreta, seminara i tribina, jedan od takvih je i ovaj današnji koji je realiziran je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ispred Agencije osobito zahvaljujem odgovornoj profesorici Aniti Gergorić, višoj suradnici. Zahvaljujem se i ravnatelju škole koja nas je ugostila, profesoru Mariju Keča, inače zaljubljeniku u crkvenu glazbu. Pozdravljam i zahvaljujem za dolazak današnjim predavačima, profesorici Tatjani Gaćeša, profesorici Sunčici Kunić, profesoru Vinku Karmeliću, kao i profesorici s Muzičke akademije, pročelnici odsjeka za glazbenu pedagogiju i tambure Nikolini Matoš te njezinim studentima. Na poseban način pozdravljam mlade pjevače komornog dječjeg zbora glazbene škole Pavao Markovac. Želim nam svima lijep, plodonosan i blagoslovljen dan”, poručila je s. Domagoja.

Prvu radionicu održao je Vinko Karmelić, mag. mus., uz prisustvo pjevača komornog dječjeg zbora glazbene škole Pavao Markovac. Osim demonstracije vježbi za upjevavanje zbora, postavke tona zbora i radom na izabranom djelu, prof. Karmelić je istaknuo da kvalitetnim radom, uloženim vremenom, ljubavlju prema glazbi i pedagoškom procesu dječji glasovi mogu dostići razinu iznadprosječne profesionalnosti. Rušeći predrasude da je kvalitetno zborsko dječje pjevanje rezervirano samo za glazbene škole, prof. Karmelić uputio je prisutne na brojne glazbene materijale.

Nakon pjevača Glazbene škole Pavao Markovac i prof. Karmelića, predavanje o temi „Dramske tehnike u nastavi Glazbene kulture” održala je s. Sunčica Kunić, univ. spec. art. Ona je predstavila dramske i pedagoško tehnike u nastavi glazbe općenito. Izlaganje je bilo usmjereno na dramsko-pedagoške metode kao put poučavanja i razvoja socio-emocionalnih kompetencija kod učenika.

Radionicu „Od intonacije do meditacije: neke mogućnosti upjevavanja dječjeg zbora” održala je mr. sc. Tatjana Gaćeša. Prof. Gaćeša je predstavila brojne vježbe kojima se na već poznate napjeve i melodije mogu postići glazbeni rezultati. Svoje predavanje pretežito je usmjerila na napjeve duhovnih glazbenih vrsta koji su iskoristivi i u nastavi. Okupljeni su se složili da pojedine vježbe mogu poslužiti i kao koncertni materijal.

Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu predstavili su studentski projekt „Putevima glazbe” kao pomoćno nastavno sredstvo koje je nastalo na inicijativu VIII. odsjeka za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je nastao pod mentorskim vodstvom dr. sc. Nikoline Matoš, predstojnice VIII. odsjeka Muzičke akademije. Susret je moderirala Iva Denona, mag. mus. et mag. art. i Ivan Marčić, mag. theol. et univ. bacc. mus., izvijestilo je Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika.

Izvor: Klanjateljice.hr

Radio Marija

06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - V. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 5. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2025
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.