1 1

Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije i duhovni centar sestara Služavki Maloga Isusa „Kuća Navještenja“ u Gromiljaku, u subotu 11. svibnja 2024., organizirali su obiteljski dan na temu „Obitelji postani to što jesi“. Voditelj duhovne obnove bili su dr. Ante Vrhovac povjerenika za pastoral braka i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj KŠC „Sveti Franjo u Tuzli i sestre Služavke Malog Isusa.

Susret je započeo molitvom u samostanskoj kapelici koju je animirala s. M. Marinela Zeko s naglaskom na Godinu molitve. Nakon molitve slijedio je prvi dio programa. Na samom početku don Ante je zamolio prisutne da se predstave, zatim je s. Marinela organizatorica ovog susreta predstavila predavače i program dana.

Iza kratkog upoznavanja slijedila je kateheza na temu 'Bez supružnika nema Crkve', koju je izložio don Ante. Predavač je govorio o kršćanskoj obitelji i biblijskim savjetima. Istaknuo je da su roditelji prvi pozvani pružiti djeci puninu kršćanskog života. U obitelji je potrebno moliti jedni za druge i moliti zajedno. Prisutnima je don Ante postavio pitanje i obrazložio što čini kršćanske supružnike različitim od svih drugih supružnika.

Poseban naglasak predavač je stavio na bit sakramenta ženidbe. Istaknuo je da sakrament znači sljedeće:

Ustanovio sam Krist;
Božje remek - djelo;
Djelotvorni znak milosti, kojim nam se podjeljuje božanski život;
Naša vjera kaže da je jedan od tih sedam sakramenata i brak;
To je ono što razlikuje kršćanski brak od svake druge bračne veze;
Jednostavno rečeno - ljubav između muškarca i žene koji su kršteni postoji za njih spasonosno mjesto posvećenja i spasenja, put u nebo.
Iz sakramenta braka rađa se obitelj.

2 1
Iz ovog se vidi da je obitelj povlašteno mjesto u kojem supružnici rastu u zrelosti i svetosti, te odgajaju djecu u vjeri i osposobljavaju ih za životne izazove. Predavač je dalje u svom izlaganju istaknuo kako Krist ljubi crkvu, tako muž treba ljubiti svoju ženu i žena muža. To je uistinu veliko otajstvo. Brak je poziv na ljubav i život. Svoje bogato izlaganje don Ante je završio pozivom da kršćanski supružnici u istinu žive sakramentalnost braka.

Iza kateheze slijedilo je svjedočanstvo obitelji Želje i Vikice Garić župe Gromiljak, te roditelja troje djece i četvrto na putu. Govorili su o svom iskustvu vjere te o življenju obiteljskih vrednota. Prisutne su ohrabrili i posvjedočili kako je u molitvi izvor snage. Naglasili su da ćemo Boga naći ako ga istinski tražimo i prihvaćamo njegovu volju. Iskustvo vjere bračnih supružnika Garić dotaknulo je nazočne, te ih potaknulo na zauzetost i predanje Bogu. Na kraju su poručili: Imate križ volite ga, imate Sveto Pismo čitajte ga, jer Bog nam govori kroz svoju riječ.

Iza odmora i ručka slijedio je drugi dio programa obiteljskog dana. Predavanje na temu Komunikacija unutar braka koje je održala psihologinja Ana Katavić. U svom izlaganju Dr. Ana govorila je sa psihološkog stajališta uz teološko biblijsko stajalište. Poseban naglasak stavila je na važnost komunikacije i obrazložila zašto je dobro komunicirati:

Dobra komunikacija postavlja temelje odnosa;
Otvoren i iskren razgovor između supružnika – kamena temeljac sretnog i dugovječnog braka.
Nadalje govorila je kako poboljšati komunikaciju i riješiti bračne konflikte. Prisutne obitelji imale su mogućnost bolje upoznati kako ispravno komunicirati u braku. Svoje izlaganje dr. Ana je završila vježbom rada u parovima. Supružnici su bili otvoreni za suradnju.

7 1

Dok su roditelji imali svoj program za program s djecom pobrinule su sestre i animatori župe Imena Marijina Gromiljak. Sestre i animatori provodili su vrijeme s djecom potičući ih na kreativnost uz pjesmu i razne društvene igre. Djeca su svoje doživljaje prenijela na papir. Vrijeme koje su djeca provela sa sestrama i animatorima imali su mogućnost to predstaviti svojim roditeljima. Nakon što su djeca pokazala što su radili s. Nikolina Džavić je u kratkim crtama predstavila Papinu poruku za prvi svjetski dan djece koji će se slaviti u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine.

Na samom kraju programa don Davor Topić zamolio je prisutne da daju svoje svjedočanstvo. Okupljeni nisu krili zadovoljstvo bogatog programa i želje da se nastavi sa ovakvim susretima.

Susret je završen euharistijskim slavljem kojeg je slavio don Davor Topić župnik župe svetog Josipa iz Zenice. U prigodnoj homiliji naglasio je kako nema savršene obitelji, te kako je obitelj mjesto gdje se svi međusobno posvećuju jedni preko drugih i kako je važno svoje uzore tražiti u svecima i svetoj obitelji. Euharistijsko slavlje bilo je obogaćeno, pjevanjem, čitanje, te molitvom vjernih koju su čitali ministranti. Na samom kraju svete mise svi prisutni su od organizatora dobili blagoslovljene krunice koje će ih podsjećati na ovaj dan i Godinu Molitve.

Tekst i foto: s. M. Marinela Zeko

Izvor: ssmi.hr

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Krunica i litanije svetome Josipu u 20:15h

Srijeda je dan u tjednu posvećen sv. Josipu. Na taj se dan posebno spominjemo tog slavnog zaručnika Bl. Djevice Marije i poočima našega Spasitelja,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2018
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.