3 1

Nakon što je uoči proslave svetkovine sv. Josipa u župi Nova Vas u Porečkom dekanatu ove godine premijerno održan projekt „Tate ministriraju“, u nedjelju, 5. svibnja, ondje je, uz obilježavanje Majčinog dana, na poticaj majki djece koja pohađaju župnu katehezu, izveden drugi dio tog projekta pod nazivom „Mame ministriraju“. Na obilježavanje Majčinog dana nedjelju ranije odlučili su se zato što će 12. svibnja  u toj župi biti slavlje sakramenta svete potvrde.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik, vlč. Ivan Princ, a sve ostalo tijekom mise, čitanje, zvonjenje, ministriranje i sakupljanja milodara samoinicijativno su preuzele su mame. Misu je glazbeno animirao dječji zbor te župe, sastavljen mahom od prvopričesnika, kojeg vodi i instrumentalno prati Ivan Černac. U pričesnoj pjesmi dječjem su se zboru pridružile i mlade glazbene snage s klarinetom i violinom.

Na početku homilije, propovjednik je ukazao na misno evanđelje i Isusove riječi upućene učenicima, o onome što će biti najvažnije kad više ne bude s njima „Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi“ (Usp. Iv 15,9). A ta ljubav znači, da će njihova ljubav prema bližnjima donijeti radost.

„Radost ne ovisi o tome koliko tko ima novaca, koliko je bogat. Radost se nalazi negdje drugdje, a to je imati je u srcu, kao što kaže zapovijed ljubavi, da živimo za nešto više, ne za zemaljsko, jer zemaljsko ne može donijeti onu radost koju imaju oni koji su često skromniji i siromašniji, ali u duši imaju mir i radost, jer znaju da su zaista ljubljena djeca Božja. Zato prema zapovijedi ljubavi, tu ljubav moramo imati jedni za druge“ rekao je propovjednik.

5 1 768x1024

Nadalje je propovjednik podsjetio kako Isus svoje učenike zove prijateljima. „To je poziv i nama danas da budemo prijatelji Božji.“ Spomenuo je i važnost molitve, te u tom kontekstu naglasio kako je papa Franjo ovu godinu proglasio Godinom molitve. „No, ne molimo samo ovdje u crkvi. Kršćani mole ujutro, mole prije jela, mole u obitelji. Vjernikom se ne može smatrati netko tko više moli. Potrebno je preko molitve imati odnos s Bogom.“ Propovjednik je posebno istaknuo potrebu zajedničke obiteljske molitve. Potaknuo je vjernike, da u ovoj godinu pokušaju ugasiti televizore, odvojiti se od ekrana, te posvetiti trenutke zajedničkoj molitvi. 

Na kraju homilije propovjednik se osvrnuo na drugo misno čitanje „Ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga“ (usp. 1 Iv 4,7). „Bog sve ljubi, ljubi sve ljude, samo je pitanje prihvaćamo li mi to ili ne“.

Nakon mise djeca su otpjevala pjesmu „Mama“, upućenu majkama, veoma dirljivog teksta koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa se tako svima okupljenima zacakli pogled od ganuća, a napose mame koje su ministrirale pustile su i više no jednu suzu radosnicu.

4 1 1024x768

Župnik je u završnim zahvalama zahvalio svima koji su se angažirali u realizaciji projekta „Mame ministriraju“, pohvalivši kako je to zaista bila jedna lijepa gesta duboke simbolike i značaja.

Tekst: G. Krizman/Foto: Župa Nova Vas

Izvor: Porečka i Pulska biskupija

 

„Mama“, tekst pjesme

1. kitica

Volim mamu kada se smije,

volim njezin osmjeh koji me grije.

Mamine oči kao sunce sjaje,

ljubav i sreću svu meni daje.

2. kitica

Čuvaj je i pazi, o dragi Bože,

jer mamu mi zamjeniti nitko ne može.

Neću je naljutiti cjeloga tjedna,

mama je zauvijek samo jedna.

Refren:

Volim kad joj ruke prema meni lete,

ja ću uvijek biti mamino dijete.

Moju mamu razveseli i cvijetak mali,

uz mene mojoj mami ništa ne fali.

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Glazbene epizode s Marijom – ur. i vod.: Terezija Galić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.