cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 33

Primivši veliku skupinu mađarskih hodočasnika papa Franjo se spomenuo apostolskoga putovanja u njihovu zemlju na kojemu je bio prije otprilike godinu dana. Uputio je snažan apel da budu muškarci i žene mira po uzoru na svece: "Zahvaljujem vam jer imate otvoreno srce prema ukrajinskim izbjeglicama"
Papa Franjo primio je u četvrtak 25. travnja mađarske hodočasnike na čelu s primasom Mađarske kardinalom Péterom Erdőom, predsjednikom Mađarske biskupske konferencije Andrásom Veresom i novim mađarskim predsjednikom Tamásom Sulyokom.

Nakon uvodnog pozdrava podsjetio je da se hodočašće održava godinu dana nakon njegova apostolskog putovanja u Mađarsku, koje, kako je rekao, nosi u srcu s velikom zahvalnošću. „Zato se toga danas rado prisjećam, sjećajući se da sam među vas došao kao hodočasnik, kao brat i kao prijatelj“, rekao je.

Poručio je da je u Budimpešti bio hodočasnik kako bi zajedno molio s njima.

U molitvi je moguće uvijek nalaziti snagu i odlučnost da slijedite, čak i u sadašnjem povijesnom kontekstu, primjer svetaca i blaženika rođenih u vašem narodu.

Sveti je Otac kazao da je Uskrsli Isus darovao mir svojim učenicima. „Ne zaboravimo, braćo i sestre, da ostvarenje ovog velikog dara počinje u srcu svakoga od nas; počinje pred vratima moje kuće kada prije izlaska odlučujem želim li taj dan proživjeti kao muškarac ili žena mira, odnosno živjeti u miru s drugima. Mir se rađa kada odlučim oprostiti, čak i ako je teško, i to ispunjava srce radošću“, istaknuo je.

Okupljenim hodočasnicima Papa je poručio da je među njih želio doći i kao brat.

Potaknuo sam vas da kao stav i stil života usvojite ‘Božji stil’ koji se sastoji od nježnosti, bliskosti i suosjećanja. Ne zaboravite ovo: Božji stil je nježnost, blizina i suosjećanje.

Pritom se prisjetio bl. Vilmosa Apora, Zoltána Meszlényija, Jánosa Brennera i Sare Salkaházi, nazvavši ih primjerima iz vremena progona. „Neka vas ovi primjeri potaknu da imate iste stavove prema onima koji su povjereni vašoj brizi“, dodao je.

Također je nazočnima rekao da im je htio biti prijatelj te da se s posebno velikom radošću sjeća susreta s mladima. „Još vas želim ohrabriti da hodate u dijalogu s generacijama koje su vam prethodile, da razgovarate s djedovima i bakama, sa starijima iz svog naroda; da tražite korijene, jer ćete tako postaviti čvrste temelje za budućnost. Čuvajući svoje korijene moći ćete s povjerenjem gledati naprijed, jačajući se u vrijednostima koje daju život: obitelji, jedinstvu, miru“, naglasio je.

Papa je posebno spomenuo izbjeglice, siromašne i marginalizirane te zahvalio hodočasnicima na otvorenom srcu prema ljudima u potrebi, kao i na njihovoj blizini i ljubavi. „Hodimo zajedno Gospodnjim putem kao ‘uskrsni’ muškarci i žene i prepoznajmo ga u lomljenju kruha, za euharistijskim stolom i za stolom gladnih; u njegovoj Riječi i u susretu s drugima“, potaknuo je prisutne i zamolio ih da nastave moliti za njega.

Izvor: Vatican news

Radio Marija

10:00 Fides per musicam - gost: Luka Marković; ur. i vod.: Katarina Perić
11:00 Glazba
11:30 Sveta misa - prijenos iz kapele Ranjenoga Isusa u Zagrebu
12:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.