martinezjose603 1592176447338 cathopic featured

Nakon jakosti, pravednosti i razboritosti, papa Franjo je danas, 17. travnja, na općoj audijenciji potaknuo da razmislimo o četvrtoj stožernoj kreposti: ona ide dobro uz evanđeosko ponašanje malenosti i blagosti. Ne čini čovjeka tmurnim; naprotiv, donosi mu radost jer "bolje uživa u životnim dobrima."

Mane i vrline – tema je o kojoj papa Franjo u kontinuitetu već neko vrijeme promišlja u katehezama kroz opće audijencije srijedom, a u najnovijoj govorio je o četvrtoj i posljednjoj stožernoj kreposti – umjerenost, dok je na samome kraju audijencije zavapio za oslobođenjem ratnih zarobljenika.

Kod kreposti umjerenosti – rekao je danas Papa u uvodu kateheze - riječ je tu o sposobnosti samokontrole, umijeću kako ne dopustiti da nas svladaju buntovne strasti, dok Katekizam Katoličke Crkve kaže se da je „umjerenost moralna krepost koja obuzdava privlačnost naslada i osposobljuje za ravnotežu u upotrebi stvorenih stvari“, rekao je uz ostalo Sveti Otac te naveo da umjerena osoba vlastite osjetne težnje usmjeruje prema dobru, čuva zdravu moć rasuđivanja i ne ide za vlastitim 'nagonom'.

Mudro i razborito ponašanje

Umjerena se osoba u svakoj situaciji ponaša mudro, nastavio je, navodeći da u svijetu u kojem se toliki hvale da govore što misle, umjerena osoba radije misli što govori. I umjerena osoba postupa razborito i kad je riječ o užicima. Koliki su samo halapljivo htjeli probati sve a na kraju izgubili želju za svim – upozorio je Papa, nastavljajući kako je stoga bolje tražiti pravu mjeru:

Umjerena osoba zna dobro odvagnuti i mjeriti riječi. Misli što će reći. Ne dopušta da trenutak ljutnje uništi odnose i prijateljstva koja se kasnije teško mogu ponovno izgraditi. Osobito u obiteljskom životu, gdje su inhibicije smanjene, svi se izlažemo opasnosti da ne držimo napetosti, razdražljivosti i ljutnje pod kontrolom. Postoji vrijeme za govor i vrijeme za šutnju, ali i jedno i drugo zahtijeva pravu mjeru.

Ukrotiti, ako je potrebno, ali s razumijevanjem i empatijom

Rekao je uz to da ako umjerena osoba zna obuzdati svoju razdražljivost, to ne znači da ćemo je uvijek vidjeti mirnog i nasmijanog lica. Ponekad se trebamo rasrditi i riječ prijekora ponekad je zdravija od ljutite i kivne šutnje. Spomenuo je i slučajeve kada  umjerena osoba uspijeva zajedno držati krajnosti: afirmira apsolutna načela, zalagati se za nepromjenjive vrijednosti, ali i razumjeti ljude i pokazati empatiju prema njima.

Umjerenost se slaže s malenošću i blagošću

Dar koji resi umjerenog čovjeka je, dakle, ravnoteža, ta osobina koliko dragocjena koliko i rijetka. Naime, sve u našem svijetu nas tjera u neumjerenost. Umjerenost se, međutim, dobro slaže s evanđeoskim stavovima kao što su malenost, diskretnost, skrovitost, krotkost. Onaj tko je umjeren cijeni poštovanje drugih, ali to za njega nije jedini kriterij svakog djela i svake riječi. Osjetljiv je, zna zaplakati i ne srami se toga, ali ne sažalijeva samoga sebe. Kad je poražen ponovno ustane; kad pobjeđuje zna se vratiti svom uobičajenom životu u skrovitosti. Ne traži odobravanja, no, zna da treba druge.

Umjerenost daje – zaključio je Papa - da bolje uživamo u životnim dobrima: zajedničkom blagovanju, nježnosti određenih prijateljstava, povjerljivosti s mudrim ljudima i zadivljenosti nad ljepotom stvorenog svijeta. I u molitvi je zavapio Gospodinu da nam podari dar zrelosti, zrelosti u osjećajima, i zrelosti društvenosti kako bismo živjeli krepost umjerenosti.

Mučenje je neljudsko

Na samome kraju u sklopu pozdrava vjernicima talijanskog govornog područja – kada u pravilu Sveti Otac upućuje apele svijetu - ovoga je puta zastao nad stanovništvom koje je pogodio rat, izričito u Svetoj zemlji, Palestini, Izraelu i mučeničkoj Ukrajini, a zavapio je i za oslobođenjem ratnih zarobljenika koji prolaze posebno tešku ljudsku patnju:

Neka Gospodin probudi spremnost da ih se sve pusti na slobodu. A kad smo kod zarobljenika padaju mi na pamet oni koji su mučeni. Mučenje zarobljenika je nešto jako brutalno, neljudsko. Mislimo na mnoga mučenja koja ranjavaju dostojanstvo osobe i mnoge koji su izloženi mučenjima. Neka Gospodin bude svima na pomoći i sve blagoslovi.

 


Tekst: Vatican News - an

Foto: Pixabay

Radio Marija

06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Žalosna otajstva
06:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.