danica širola 2024 naslovna

12. travnja održan je Okrugli stol Danice Širole u Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” u Bogovićevoj 1 u Zagrebu, povodom obljetnice rođenja ove djevojke sveta života koju nazivaju "hrvatskom Malom Terezijom."

danica širola 2024 1

Događanje su organizirali s. Slavica Buljan iz Družbe Kćeri Božje ljubavi i štovatelji Danice Širole, moderirala je Ivka Malkoč Bastašić s Radio Marije, a glazbeno obogatio zbor mladih Davidias koji ove godine obilježava dvadeset godina djelovanja u okrilju župe Duha Svetoga na Jarunu u Zagrebu.

danica širola 2024 3

Uz s. Slavicu, sudionici su bili s. Marina Kosina, karmelićanka BSI i učiteljica novakinja; dr.sc. Daniel Premerl, pranećak Danice Širole; Marina Katinić Pleić, novinarka Glasa Koncila, filozofkinja; Anja Mihanović, vjeroučiteljica i kolumnistica Bitno.net-a; Josipa Milić odgojiteljica djece predškolske dobi iz Solina i Branka Škugor Vlahović, utemeljiteljica Zaklade sv. Dominik Savio.

danica širola 2024 4

Prvi govornik, dr. sc. Daniel Premerl, publiku je uveo u obiteljsko okrilje Širola iz kojeg je Danica rođena kao četvrto od ukupno devetero djece. Dr.sc. Premerl otkrio je veličinu uloge i doprinosa hrvatskoj povijesti koju je dala obitelj Širola te nas je i pomalo emotivno uvukao u obiteljske zgode kojih se sjeća iz davnih priča njegove bake, sestre Danice Širole.

danica širola 2024 7

S. Slavica Buljan, bez koje Daničin život nikad ne bi bio rasvijetljen, istaknula je kako se sveci dva puta pokopavaju, jednom u zemlju iz koje će ih Uskrsli Gospodin uskrisiti, a drugi put kad završe u arhivu iz kojeg ih mi imamo dužnost izvući, oživjeti. Ona je to upravo učinila s Danicom, tiskajući danas rasprodani prvijenac Daničine biografije „Miomiris Božje ljubavi“, zatim malu knjižicu sažetog Daničinog života te na tisuće Daničinih sličica s molitvom za milost po zagovoru Danice Širole kojoj se sad već brojni štovatelji utječu, neumorno krčeći put prema otvaranju postupka za proglašenje Danice svetom. S. Slavica Danicu je otkrila „slučajno“ prije nekoliko godina kucajući na vrata Isusovačkog arhiva u potrazi za građom kada je pripremala upravo jednu od svojih brojnih biografskih knjiga koje čine bogato pisano stvaralaštvo ove sestre za koju štovatelji rado kaže - “..bez s. Slavice ne bi bilo ni Danice”.

danica širola 2024 9

Svi sudionici su govorili o jednoj Danici, ali na potpuno drugačiji način i s drugog stajališta. Posebno je bilo upečatljivo i izlaganje s. Marine Kosine, koja je potaknuta dubinama duhovnog predanja Danice Isusu, povukla paralele, uspoređujući duhovnost Danice Širole s Malom Terezijom od Djeteta Isusa i Svetoga Lica i sv. Terezijom Avilskom te je donijela snažni molitveni trenutak.

danica širola 2024 2

Branka Škugor Vlahović uputila je Danici i prvo intimno pismo s vruće izgovorenom željom da je mnoge duše upoznaju, da postane naš nacionalni ponos, naša svetica, naša „Mala Terezija“, zvijezda vodilja posebno mladima danas kada više nego ikada kako je istaknula trebamo takvog žara, nepokolebljivosti, jasnoće uma, odlučnosti da poput nje postanemo brojni mirisni pupoljci koji će resiti Presveto Srce Isusovo, koje je sama Danica najviše ljubila.

danica širola 2024 6

Spomenimo da je stiglo i više tekstova i priloga o Danici povodom ovoga skupa stoga je iznjedrena želja i nakana da svi doprinosi i izlaganja budu objavljeni i u zborniku.
Na to potiču i svjedočanstva. Pred kraj susreta bila su autentično izložena dva svjedočanstva ozdravljenja po zagovoru Danice Širole; gospodina čija je kćer po zagovoru Danice Širole ozdravila od multiple skleroze i gospođe koja je ozdravila od nesanice.

danica širola 2024 10

„Vi ste svi ovdje da promaknete svetost Danice Širola, da joj se molite da joj pohodite grob, da potaknete svoje prijatelje, rodbinu, dobročinitelje da se mole Danici. Danice, ti si svetica grada Zagreba i grad Zagreb mora te upoznati!“, poručila je na kraju Okrugloga stola s. Slavica Buljan.

Radio Marija

15:15 Krunica - Otajstva svjetla
15:45 Kulturno&aktualno – najavljujemo 5. Prandau festival; gost: Edmund Andler Borić, umjetnički ravnatelj; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.