veseli kilometri

Igra je najvažniji posao! Mnogoj djeci diljem svijeta puno toga nije dostupno, pa tako nemaju ni igračke. Međutim, djeca su domišljata i kreativna. Nekoliko bobica utisnutih u koru banane je mobitel, a lutka od kore stabla banane ima i malenu bebu na leđima, kao što je primjerice u Ugandi svakodnevica da majke ili djeca nose bebe na taj način. Mi stariji sjećamo se kolačića od blata, neumorna kotrljanja starog kotača i još raznih drugih igara kojima smo se kao djeca zabavljali. Današnja djeca imaju neke nove igre i mnoga nikada ne će napraviti ni jedan kolačić od blata.

11. travnja obilježava se Svjetski dan društvenih igara. Društvene igre polako padaju u zaborav jer su djeca danas previše okupirana raznim elektroničkim napravama koje posjeduju. Međutim, igranje društvenih igara jako je važno jer tako djeca uče veseliti se, ali i gubiti, vježbaju komunikaciju i potaknuta su na razmišljanje. No ono najvažnije, druže se i zabavljaju u dobrom društvu.

Djeca danas imaju puno aktivnosti, ali premalo se igraju. Važno je djeci vratiti vjeru, darovati ljubav, probuditi u djeci nadu, omogućiti im znanje i ne prekidati ih u igri – to je ono što svako dijete treba! Svjesni važnosti igre, željeli smo pripremiti nešto vrijedno za obitelji s djecom i mlade. Stoga smo kreirali set kreativnih društvenih igara pod nazivom VESELI KILOMETRI.

VESELI KILOMETRI povezuju, donose radost, tjeraju dosadu, grade zajedništvo, potiču dobro u svakom čovjeku, razvijaju osjetljivost za potrebite i pomažu upoznati pravi smisao kršćanske vjere i ljubavi. Plod su suradnje ravnateljstva Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Željeli smo prirediti materijal koji će biti koristan obiteljima, ali i pomoći prikupljanju novčanih sredstava za nabavu misijskih vozila hrvatskim misionarima u svijetu u sklopu Akcije MIVA (Misijska vozila). VESELI KILOMETRI zamišljeni su tako da nisu potrebna nikakva dodatna pomagala. Potrebno je samo ponijeti vrećicu s karticama, izvući jednu po želji i ući u svijet igre i veselja.

Tema su VESELIH KILOMETARA plodovi Duha Svetoga, koji su nam nadahnuće i vodilja za život: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća. Aktivnosti na svakoj kartici podijeljene su na nekoliko rubrika: Razmišljamo, Učimo, Igramo se, Djelujemo i Molimo, da bi korištenje bilo jednostavnije i zabavnije. Ponuđeni sadržaj uvodi u misijski svijet i otvara vidike za stvarnost ljudi u misijskim zemljama te poziva na zajedničko razmišljanje, učenje, igranje, konkretno djelovanje i molitvu.

Kreativni tim koji je radio na pripremi VESELIH KILOMETARA pazio je na brojne detalje te je izrada ambalaže u obliku platnenih vrećica povjerena štićenicima Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje „Inpromo“, iz Labina. Marljive ruke osoba s invaliditetom s puno radosti i ljubavi, uz pomoć volontera, šivale su platnene vrećice. Tom vrstom ambalaže željeli smo skrenuti pozornost na važnost čuvanja prirode koja nam je darovana. Dodatni je materijal VESELIH KILOMETARA ilustrirana knjižica koja sadrži upute za korištenje, priču o plodovima Duha Svetoga, malu školu molitve te upoznavanje Misijske krunice, kao i priču o poznatim svetcima zaštitnicima misija i njihove molitve. U knjižici se nalazi i priča o misijskom djelovanju, koja potiče na promišljanje i djelovanje.

VESELI KILOMETRI pomažu u uspostavljanju boljih odnosa, potiču razvoj kreativnosti, jezičnih i socijalnih vještina, kritičkog razmišljanja, samopouzdanja i samopoštovanja, koncentracije i strpljenja. To nije samo igra, već je i vrijedan sadržaj za rad s prvopričesnicima i krizmanicima.

Želite li naručiti VESELE KILOMETRE i zabaviti se, a u isto vrijeme pomoći našim misionarima i misionarkama, javite nam se! Cijena jednog seta je 20 eura: https://misije.hr/artikli/veseli-kilometri/

Posjetite www.misije.hr i pratite aktivnosti na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr Za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte Papinska misijska djela u RH: 01/56 35 05; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radio Marija

19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.