240410 OzaljBaksic 17

U srijedu 10. travnja 2024. godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastili su vjernici Ozaljsko Lipničkog dekanata predvođeni svojim svećenicima. Misno slavlje predvodio je dekan preč. Željko Bakšić, i župnik Ozlja, a koncelebrirali su vlč. Dragutin Goričance župnik Završja, vlč. Stjepan Jakov, župnik Kamanja, o. Marko Glogović župnik Svetica i mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali pjevači spomenutih župa uz orguljsku pratnju s. Blandine Rakarić. U prigodnoj homiliji preč. Bakšić je između ostalog kazao kako ovih dana slavimo našu najveću svetkovinu Isusovo uskrsnuće, jer ako Krist nije uskrsnuo uzaludna bi bila sva naša vjera. Ne da bi bila uzaludna nego je ne bi uopće ni bilo. Tko bi normalan iole mudar uopće htio gubiti vrijeme i slijediti nešto što je van svake pameti, neistinito, nestvarno i nepostojeće.

Zacijelo nitko. Naprotiv, trenutno milijarda i četiri stotine milijuna stanovnika našega planeta zemlje slijedi Krista uskrsnuloga, a još k tome nekoliko milijardi slijedi samoga Boga na razne načine u drugim velikim svjetskim religijama. Stoga je svako naše okupljanje, svaka naša zajednica vjernika, župa, svako slavljenje euharistije ili svete mise pa jednako tako i ovo večerašnje, svaki naš bogoslužni prostor, crkva, svetište ili katedrala zapravo potvrda istinitosti događaja Isusova uskrsnuća. A istina Isusova i našega Uskrsa važna nam je i potrebna jer su njome riješena mnoga inače neriješena pitanja života i smrti, tuge, patnje, bolesti i muka, nepravde i ljudske bijede, zločestoće i zloće kao i pitanje samoga zla koje mi vjernici uobličujemo u pojmu đavla, sotone ili vraga. Kao što primjećujemo život je neprekidna borba dobra i zla, naših plemenitih nastojanja napora i truda i naših puštanja u naručaj strujanja manjega otpora, ugode i lagode. Ako pogledamo suvremeni govor Crkve na vjetrometini svijeta kada npr. biskupska komisija Crkve "Iustita et pax", kako sam naziv kaže "Pravda i mir" želi svojim očitovanjem doprinijeti boljitku društva zauzimajući se za vladavinu prava i zakona i ustava, drugim riječima za mir onda će na sebe navući silan bijes, pogledamo li brojne komentare što se ispod objave te vijesti nižu.

240410 OzaljBaksic 2

Ako pogledamo najnoviji dokument učiteljstva crkve Deklaraciju Kongregacije za nauk vjere "Dignitas infinita" o "Ljudskome dostojanstvu" koje između ostalog progovara o pravu na život kao temeljnom ljudskom pravu iz kojega onda proizlaze i sva druga prava, onda će na sebe navući silan bijes zlih sila. Pogledamo li brojne komentare što se ispod objave vijesti na mnogim svjetovnim portalima nižu. I uvijek je tako i uvijek će biti tako. To trebamo prihvatiti, s time se znati nositi da će Crkva u svom zauzimanju za Božje stvari, za Božje vrednote, za istinu, život, pravdu, ljubav i mir uvijek na sebe navlačiti žestoki bijes protivnih sila. Ali ono što nas i u takvim trenucima tješi jest Božje obećanje da će u konačnici pobijediti dobro a ne zlo, mir a ne rat, pravda a ne nepravda i ugnjetavanja svake vrste. U tom bjesomučnom i neprestanom hrvanju dobra i zla mi ljudi, mi vjernici imamo sitne male točkice ili zvjezdice onih koje nazivamo sveticama i svecima, a čiji život nam želi biti smjernica, putokaz kamo poći, kako se ponijeti i kakav stav u određenoj životnoj situaciji zauzeti. Zato smo evo večeras došli jednoj takvoj točkici, jednoj takvoj zvjezdici, svecu našemu svetome Josipu. U našim župama danas je običan radni dan, ali dolazak na ovo hodočašće iz devet župa Lipničkog dekanata sa svojim svećenicima, ovo zajedništvo i ova svečanost slavlja čini ovaj radni dan u najmanju ruku blagdanom. Došli smo reći svetome Josipu da u burama i olujama života bude onaj koji će nas zagovarati pred Bogom i koji će nam svojom staloženošću i svojom poniznošću, svojom šutljivošću, nenametljivošću i samoćom izmoliti u životu bonacu, utjehu, sunce, sreću, radost i mir. Sveti Josipe moli za sve nas! zaključio je propovjednik.

Izvor: Nacionalno svetište svetog Josipa

Radio Marija

21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova; tema: Marija, Majka Crkve; gosti: Ljudevit Marija Jaroš, Ivan Parlov i Ante Nimac; ur. i vod.: Martin Radić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.