Obilježeno 30 godina postojanja Caritasove kuće Bl. Alojzije Stepinac u Brezovici2024 5 min

Obilježeno 30 godina osnutka kuće "Bl. Alojzije Stepinac" Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koja pruža skrb za djecu i odrasle osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem u srijedu 3. travnja u kući u Brezovici. Kuća Brezovica s radom je počela u listopadu 1994. godine, a u početku je bila namijenjena djeci žrtvama rata te se s vremenom transformirala u svom radu i djelovanju, a od 2007. godine je djeluje kao kuća za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem.

Na početku susreta ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar pozdravila je okupljene u ime zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, u ime svih korisnika, zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a osobito u ime najmanjih korisnika Caritasove kuće „Bl. Alojzije Stepinac".

"Korisnici su doista duša i razlog postojanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Skrb o korisnicima misija je i poslanje Caritasa kroz ovih devet desetljeća koja su iza nas, ali i u desetljećima i godinama koje su pred nama. U ovoj kući "Bl. Alojzije Stepinac" u kojoj se danas nalazimo, a koja je prije 30 godina osnovana zahvaljujući visokom pokroviteljstvu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa uzoritog kardinala Franje Kuharića kao kuća za djecu i žene žrtve rata", istaknula je s. Jelena te nadodala da je tijekom "ovih trideset godina kroz kuću "Bl. Alojzije Stepinac prošlo oko 1100 korisnika, puno korisnika. Puno djece, puno ljubavi. Rekla bih rijeke ljubavi su zaposlenici ove kuće darovali korisnicima od kojih, sada 70 na smještaju, samo njih 20-ak ima kontakt sa svojim roditeljima i sa svojim obiteljima."

"Naravno da je život satkan od suza i veselja. Tako je i život ove zajednice, ove kuće satkan i od lijepih i od tužnih trenutaka, od trenutaka dolaska, prilagodbe, rastanaka, ponekad i od trenutaka smrti, ali i od puno, puno trenutaka ljubavi. Zahvalni smo za svaku podršku koju imamo prije svega u našim zaposlenicima, ali i u volonterima, dobročiniteljima", rekla je s. Jelena i pozvala okupljene da od kuće i susreta s korisnicima ponesu dvije stvari, a to su radost susreta i zahvalnost.

Okupljenima se obratio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je izrazio zahvalnost za ljubav i požrtvovnost "prema onima koji su u našem društvu najranjiviji i kojima je potrebna posebna pomoć, pomoć koja dolazi ili od države u okviru sustava socijalne skrbi ili pak upravo od Caritasa s 90 godina tradicije, s posebnom toplinom koja reflektira ljudskost, humanost u nama, potporu onima kojima je ta pomoć najpotrebnija."

"Svaka je država i društvo onoliko snažno koliko u provedbi kršćanskog načela solidarnosti ima snage pomoći onima najslabijima. To nam je jedino mjerilo na kakvu razinu društvene odgovornosti smo došli. I zato smo mi u svim našim aktivnostima, a njih je bilo zaista jako puno proteklih godina, u vremenima teških i zahtjevnih kriza, posebnu brigu vodili o tome da u društvu sačuvamo socijalnu koheziju, da kroz krize prođemo skupa. Mi smo to činili u izvanrednim okolnostima i više nego što je to možda prirodno, a ono što vi radite - vi to radite stalno, radite svaki dan i podsjećate nas na bit humanosti, na bit ljubavi, na bit pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija", rekao je gospodin Plenković.

Uslijedio je susret s korisnicima te obilazak kuće.

Na proslavi su sudjelovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državne tajnice Margareta Mađerić i Marija Pletikosa, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, koordinatorica domova Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Suzana Horvat Kutle, voditelj Kuće Berislav Janjić, djelatnici Caritasa te ravnatelji škola koje pohađaju korisnici Kuće, kao i brojni korisnici.

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.