gospic spomen

Dana 3. travnja 2024. godine s početkom u 10 sati na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću održan je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Na posljednjem ispraćanju nazočio je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva branitelja Darko Nekić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Mario Kapulica, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, bivši gradonačelnik Karlo Starčević, vladin povjerenik za grad Gospić Josip Brozičević te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Komemorativni program započeo je svetom misom, a nakon prigodnog obraćanja govornika uslijedio je posljednji ispraćaj i pokop te polaganja vijenaca i paljenje svijeća.

Svetu misu zadušnicu, predvodio je dijecezanski upravitelj mons. dr. Richard Pavlić u zajedništvu s župnikom o. Antom Kneževićem, kancelarom preč. Mišelom Grgurićem te preč. Nikolom Turkaljom, biskupijskim ekonomom. U asistenciji bili su đakon vlč. Karlo Špoljarić, bogoslov Marko Butković te ministrant Mateo Devčić.

U svojoj propovijedi mons. Pavlić, spominjući starozavjetne tekstove, osvrtom na proroke, progovorio je o „tvrdom srcu”, tj. srcu koje je potrebno obraćenja. Naglasivši kako je izvor svih ratova i ljudskih stradanja, baš to tvrdo srce. Na to je ciljao i Isus kad je rekao kako je izvor sveg zla kod čovjeka, upravo u ljudskom srcu. Zato, Bog poziva svakog da „razdere” svoje srce te se vrati Njemu, Bogu milosrdnom. Nastavio je govorom kako ljudsko srce, ne samo u uskrsno vrijeme treba omekšati, već uvijek treba izgarati iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Nakon svete mise, svim prisutnim, obratila se gospođa Nada Rogić, koja je u emotivnom govoru uputila riječi svom pokojnom djedu, jednom od žrtava II. svjetskog rata. Zatim se prigodnim govorom obratio župan Ličko-senjske županije g. Ernest Petry, koji je zahvalio svim uključenima u traženje i iskapanje posmrtnih ostataka žrtava mučenih i ubijenih u gradu Gospiću. Zastupnik Hrvatskog Sabora, g. Mario Kapulica, riječima „Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu”, naglasio je kako zlo nema pobjedu nad dobrim. Spomenuo se režima u kojem je bio ugrađen zločin, a koji je htio izbrisati hrvatski narod, kako za vrijeme II. svj. rata, tako i u poslijeratnom razdoblju. Nisu uspjeli, zahvaljujući hrabrim ljudima i žrtvama koje se danas pokapaju. Kruna svih stradanja i svih žrtva je Hrvatska država, naglasio je g. Kapulica.

U svom obraćanju prisutnima, ministar branitelja Tomo Medved, osvrnuo se na broj muškaraca i žena ubijenih i zakopanih „pod cestu” pored groblja Marije Magdalene. Obratio se obiteljima žrtava ubijenih od 4. travnja do kasne jeseni 1945. i zahvalio na strpljenju kojeg su imali sve ove godine traženja svojih najmilijih. Žrtve ekshumirane pored groblja, njih 253 osobe, potvrđuju zločine na ovom mjestu. Govoreći o brojkama, među pokojnicima nalazi se 249 muškarca i 4 žene. Spomenuo se i riječi Alojzija Stepinaca koji je rekao: „Komunizam se u laži rodio, od laži je živio i u laži će i umrijeti!” Naglasio je kako se iza ovih brojeva nalaze imena i prezimena osoba, njihove sudbine, a isto tako i imena njihovih krvnika.

Ceremonija je završila pokopom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: Izbavi nas od zla i anksioznosti; gost: p. Antun Volenik; ur. i vod.: Ante Belić
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.