MG 9087

Marta Košić, majka sisačkog biskupa Vlade Košića, preminula na Uskrs u 85. godini života, pokopana je u ponedjeljak, 1. travnja u Petrijancu. Sprovodne obrede na mjesnom groblju i nakon toga misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš. Uz biskupa Vladu koncelebrirali su i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, krčki biskup Ivica Petanjak, varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak i više od pedeset svećenika iz Zagrebačke nadbiskupije te Sisačke i Varaždinske biskupije, a nazočilo je i dvadesetak časnih sestara.

Na početku homilije izrazivši iskrenu sućut biskupu Košiću i njegovoj obitelji, biskup Radoš je poručio kako je Uskrsni ponedjeljak dan kada najčešće odlazimo u Emaus. „I danas su mnogi htjeli poći kod svojih prijatelja, roditelja ili na neko lijepo mjesto. Emaus je nešto idilično i želimo osjetiti Božju prisutnost na tom našem putu. Želimo osjetiti onu radost koja polako raste u nama, a da bi se radosni s puno snage vratili kući. Gospodin nam je danas dao da pođemo na jedan poseban Emaus. Dragi brate Vlado, kažu da su dvojica pošla tamo, baš kao što je i svaki od nas, danas pošao s tobom. Ti si onaj drugi, koji je naš prijatelj i s kojim Gospodin želi da danas pođemo u Emaus. Ne samo ti, nego i tvoja sestra, obitelj i rodbina. Znamo da ova slika i ono što nam je ispričao evanđelist Luka, zapravo je slika euharistije. To je slavlje koje je tako lijepo ispričano u ovom događaju u svim elementima sa životnošću učenika koji sudjeluju u Isusovom hodu, svjesni da je Emaus – euharistija, bit njihova života“, poručio je biskup Radoš.

U nastavku, rekao je i kako smrt, posebno roditelja ili djeteta, nosi ranu koja teško može biti zaliječena. „Ona nosi prazninu koja, ako ne ostane praznina, ne možemo ni razumjeti ni prihvatiti dar koji želi tu prazninu ispuniti i dati joj svjetlo koje nema. Prilika je kada ispraćamo svoje najdraže, kada ih stavimo u grob, da Gospodin ponovo otvori našu dušu, da iz toga groba naše duše pokupi ono što je mrtvo i da nam da radost uskrsa i života. To je prilika i izazov na koji nas Bog iznova poziva u ovakvim trenucima oproštaja od naših dragih. Danas smo dragi Vlado s tobom i tvojima na Emausu. Molimo Gospodina da vam bude na putu, da vam da svoje svjetlo i ražari nutrinu, a kako biste mogli njega prepoznati živog i prisutnog. Ako Krista takvog svi mi prepoznamo, prepoznat ćemo i da oni koji su otišli, žive u njemu i s njim“, zaključio je varaždinski biskup.

Nakon popričesne molitve svim okupljenima na riječima sućuti, molitvi i dolasku zahvalio je biskup Košić. Biskup je posebno zahvalio i liječnicima i medicinskim sestrama u Varaždinskoj bolnici, u Varaždinskim Toplicama i Bolnici Klenovnik na brizi za mamu koja je tri mjeseca bila na njihovoj skrbi, dok je posljednji mjesec bila kod kuće gdje je i preminula okružena brigom i ljubavlju svojih najmilijih.

Na groblju se od pokojnice oprostio i domaći župnik vlč. Ivan Sakač koji je posvjedočio kako je pokojnica imala dvije osobite vrline: ljubav i brigu prema obitelji te vjernost Kristu i Crkvi. Na kraju je vlč. Marko Vuković pročitao i sažalnicu zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše te prenio izraze sućuti kardinala Josipa Bozanića.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

09:00 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.