Domzastarije VZ 26032024 7

Varaždinski biskup Bože Radoš pohodio je u utorak, 26. ožujka, korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i tom prigodom slavio misu u zajedništvu s gvardijanom franjevačkog samostana u Varaždinu fra Draganom Grizeljom, fra Lucijem Jagecom i tajnikom vlč. Markom Domiterom.
Na početku mise biskup je kazao kako u Domu nije bila prilika protekle nedjelje slaviti misu na Cvjetnicu pa je upriličen kratak spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem te je biskup blagoslovio maslinove grančice.

Mons. Radoš je u homiliji tumačio čitanja liturgije dana, počevši od Druge pjesme o Sluzi Jahvinom iz prvog čitanja. „Sluga Jahvin osjeća da je pritisnut izvana, ali dolazi do zaključka kako je jedino potrebno svoju parnicu prepustiti Bogu. Kad povjeri svoj život Bogu, tada je siguran. To je iskustvo svakoga od nas. Dok čvrsto u svojim rukama držimo svoj život, do tada smo u teškim mukama. Kad osjetimo da imamo Nekoga tko će se pobrinuta za nas, postajemo mirni i idemo putem slobode“, kazao je biskup te nastavio govoriti o razlozima muke i tjeskobe kroz koje Bog nekoga priprema za nešto više. Slikovito je to pojasnio kroz sliku sportaša koji prolaze razne muke do cilja. „Cilj je sluge Jahvinog nešto više“, naglasio je. Nadalje je upitao korisnike Doma kako doživljavaju svoju muku. „Prirodno je da odbacimo muku. Ali kad je stavimo u ruke Božje, tada znamo da nas Bog priprema za više i ljepše, za puninu života“, istaknuo je propovjednik.

„Isus se kroz muku priprema za više, za savršeno, a to je potpuna pobjeda nad trpljenjem, grijehom i smrću. Kao vjernici se u tom svjetlu približavamo Njegovoj muci, Njegovoj pripravi da uđe u carstvo mrtvih te da ustane iz groba kao pobjednik kojeg nitko ne može uništiti“, dodao je biskup te naglasio kako nam je Bog blizu dok trpimo jer nam šalje zrake svoje svjetlosti. „Ovo je vrijeme ozbiljnosti, ali i vrijeme radosti jer se ne zaustavljamo na kamenu koji je dokotrljan na Isusov grob. Isus ga je probio, otvorio. Konačan pečat ima samo Bog!“, naglasio je biskup te nastavio tumačiti evanđelje, napose lik Jude.

„Isus nam daje zalogaj koji je za prijelaz, za putovanje. To nazivamo popudbinom koja nas jača dok prelazimo iz ovoga života u vječni“, rekao je te tumačio što predstavlja zalogaj koji Isus daje Judi. Kazao je da Juda izbacuje (povraća) taj zalogaj, odnosno lijek te da zato neće dočekati Uskrs.

„Sa svojim patnjama ćemo se približiti Isusu. Trpljenjem Isus uništava ono smrtno, a oslobađa ono što je trajno i vječno. Nek nam Gospodin bude tako blizu da bude uvjerljiv u našem životu, a nas oslobodi onoga što je svojstveno Judi - da se odmičemo, da ga odbacujemo, da ga izdajemo. Nek nas hrani kroz ove dane, a posebno na uskrsno jutro kako bi se na našem licu blistala prava slika Sina Božjega“, zaključio je mons. Radoš.

Na kraju mise fra Dragan je zahvalio biskupu Radošu na redovitom pohodu ovom Domu te na brizi i zauzetosti za korisnike Doma. Zahvalio je i vodstvu Doma, djelatnicima koji skrbe o korisnicima. Zahvalio je uime franjevačkog samostana u Varaždinu i što se korisni redovito svakoga petka okupljaju na slavlje mise u Domu. Zahvalio je orguljašu, pjevačkom zboru i svima koji su pridonijeli svečanosti slavlja.

Uime korisnika Doma korisnica Magdalena Brajša zahvalila je mons. Radošu na dolasku i slavlju mise uoči Uskrsa. „Poruke koje ste nam uputili potaknut će nas na razmišljanje da događaj Velikog petka nije bio uzaludan. Nažalost, slabi smo. Nekad smo malodušni, nekad jadikujemo… Vaše poruke poticaj su nam da lakše podnosimo svoje tegobe, koje često nisu male“, poručila je Brajša te uručila biskupu dar i čestitala Uskrs.

Biskup je svima poželio blagoslovljen Veliki tjedan. „Ako s Isusom proživimo muku, onda će nam se pluća napuniti radosti pa ćemo jedni drugima moći od srca objaviti da je Bog živ i da je među nama“, rekao je biskup na kraju mise.

 

Tekst i foto: Branimir Gubić

Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.