vlč. Karlo Prpić misionar u Kamerunu 5

Vjernicima će se svidjeti podatak i tvrdnja brojnih ozbiljnih bibličara i teologa da su Djela apostolska kao nezamjenjivi dio Novoga zavjeta i cjelokupno Svetoga pisma, od samih početaka nove kršćanske zajednice u Jeruzalemu i šire, zapravo bila vrlo cijenjeno i rado razmatrano duhovno štivo.

vlč. Karlo Prpić misionar u Kamerunu 31

Pod vještim perom liječnika i umjetnika, kroničara i obraćenika sv. Luke, mlada kršćanska zajednica je nakon Duhova dobila neke od najljepših stranica nadahnute Božje riječi za sva vremena. Smatra se da su dijelovi ove novozavjetne knjige redovito služili kao obavezna duhovna hrana pojedincima, grupama i zajednicama prvih kršćana upravo u višetjednoj bližoj pripravi za veliku svetkovinu Uskrsa.

vlč. Karlo Prpić misionar u Kamerunu 1

U drugom poglavlju Djela apostolskih (ukupno ih je 28), od 42. do 47. retka, otkrivamo u sažetom i zbijenom obliku jednu od najsnažnijih poruka i precizan opis života i djelovanja muškaraca i žena iz druge polovice prvog stoljeća, koji sami sebe nazivaju "izabranim sljedbenicima Puta". Drugim riječima, bezuvjetnim pristašama djela i nauka Isusa Krista. Spomenimo da se konačni, ustaljeni i prihvaćeni tekst ovoga djela sv. Luke (ujedno i evanđeliste!) smješta negdje izmedju 70-ih i 80-ih godina naše nove ere. A to je otprilike barem 40 godina od prve Pedesetnice u Jeruzalemu. 

vlč. Karlo Prpić misionar u Kamerunu 2

Njihov zanos i zalaganje te čvrsta vjera u Uskrsnuloga i upravo herojsko svjedočanstvo bratstva i dobrotvornosti, u djelima i riječima, još uvijek u to vrijeme i za života pisca i sastavljača ovoga naslova, nikako ne jenjava niti slabi.

Stručnjaci su oduvijek u ovih nekoliko rečenica iščitavali pravu sliku i model jedne idealne zajednice vjernika. Svojedobno se u biblijskim krugovima i tumačenjima govorilo o četiri glavna stupa ili potpornja, a danas neki predlažu, više opisne, 4 "vjernosti" prvog naraštaja mlade nastajuće crkve u Svetoj zemlji. Bili su, govori nam autor i svjedok osobno, redoviti i vjerni u slušanju apostolskog nauka (katehete, pouke, nagovori). Uz velike osobne i obiteljske žrtve predani djelima "karitasa", nesebične ljubavi bez granica. Velika im je duhovna utjeha od samih početaka bila zajedništvo u "lomljenju kruha," a to znači sudjelovanje u nedjeljnoj euharistiji - (dies Dominica- dan Gospodnji). I konačno, međusobnu potporu za snagu, utjehu i izdržljivost, crpili bi, u ono vrijeme u jednom još uvijek većinski nesklonom okruženju, u čestim zajedničkim molitvenim sastancima.

vlč. Karlo Prpić misionar u Kamerunu 4

Možemo i danas potvrditi iz naše daleke vremenske i prostorne udaljenosti da su ove 4 velike vjernosti još uvijek nezaobilazne u stvaranju i napredovanju svake ozbiljnije kršćanske zajednice širom svijeta. Istini za volju, neki smatraju i u crkvenim krugovima da se jedna takva idealna vjernička matrica u naše doba više ne može u potpunosti predlagati kao uzor jednom novom naraštaju, kako kažu, posvjetovnjačene post-kršćanske civilizacije, nažalost. S tim se ne možemo u cjelosti složiti. Možda djelomično imaju pravo, ali to, nas vjernike ovoga stoljeća i podneblja, nipošto ne oslobađa moralne obveze da naše pretke u vjeri barem nastojimo nasljedovati u jednom ili drugom obrascu ako ne i u svima prema duhovnim, intelektualnim i materijalnim mogućnostima.

I mi današnji kršćani primamo brojne darove Duha Svetoga i karizme koje valja usmjeriti na najveće dobro bližnjega i u vidu spasenja mnogih. 

U tom pogledu i Djela.., 2, 42 - 47, izgledaju između ostaloga, kao sasvim prikladni ispit savjesti u svakodnevici, a posebice o ovoj korizmenoj "četrdesetnici".


Posjetite stranicu www.misije.hr i pratite aktivnosti Papinskih misijskih djela u RH na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr.

Za sve dodatne informacije slobodno se javite na telefon: 01/ 56 35 055 ili e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radio Marija

09:45 Glazba
10:30 Razgovor o književnom djelu - tema: „Pisma iz tamnice“ - prikaz knjige dr. sc. Anđelka Mijatovića; ur. i vod.: Dorotea Milas, prof. i Vesela Mađerić, prof.
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.