cvjetnica 24 003

Vjernici grada Šibenika Nedjelju muke Gospodnje proslavili su zajedno 24. ožujka. Tradicionalno su se okupili na Trgu Pavla Šubića s maslinovim grančicama u rukama. Nakon blagoslova grančica, procesija predvođena biskupom i svećenicima krenula je prema katedrali sv. Jakova u kojoj je biskup Rogić predvodio misno slavlje. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U homiliji biskup Tomislav Rogić vjernicima je približio evanđeoski ulomak koji donosi Muku po Marku. Kazao je kako Božji Sin, proživljava svu dubinu patnje, patnje koja pomišlja da ga je Bog napustio, a potom Ocu predaje duh svoj. Ispunio je Očevu volju, namirio neizmjernu mjeru ljubavi koja se daje do kraja. Zaslužio je oproštenje za svoje neprijatelje. Umire da bi mi živjeli i Boga spoznali, Bogu došli, u Bogu se pronašli i zauvijek spasili od ništavila. Razmišljamo o ljudskoj patnji: ratovi, nesreće, bolesti, stradanja. Tražimo smisao i odgovor zašto se to mora događati, zapitao je biskup Tomislav Rogić.

Upravljamo svoj pogled prema Isusu Kristu. U njegovu patničkom kriku: »Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?« izrečene su i zbijene sve patnje i boli čovječanstva. Krik s križa i uskrsnuće vrhunac su Kristova utjelovljenja i poistovjećenja sa svakim čovjekom u njegovim patnjama. U Kristovu uskrsnuću odgovor je i na sve naše sadašnje boli i tjeskobe… Hramska zavjesa, kida se odozgo do dolje. Bog para pregradu razdvojnicu između Boga i čovjeka. U Kristovoj patnji vrhunac je Božjeg učovječenja, utjelovljenja. Krist se poistovjećuje sa svakim čovjekom patnikom, poručio je biskup Rogić.

Naglasio je kako Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje na što je Bog bio spreman da bi nam pokazao koliko nas voli, koliko želi naše spasenje. Koliki je to za čovjeka znak da se Božja svemoć, svemogući Bog oblači u nemoć ljudsku, ljudima u ruke predaje, ulazi u samu smrt da bi nam podario život i oproštenje. Da bi izbrisao naše grijehe, da bi nas privukao k sebi očišćene, oslobođene od prolaznosti, sebičnosti i besmisla. Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje do kuda je čovjek sposoban ići u svojoj bezumnosti, oholosti, nadutosti – sve do suprotstavljanja Bogu. Pokazuje čovjeka u svoj svojoj prevrtljivosti i nestalnosti, a sa velikom željom živjeti po svoju a ne po Božju. Sam sebi biti bog. Kristova muka sudar je čovjekove oholosti i Božje poniznosti, čovjekove okrutnosti i Božjeg milosrđa, čovjekove zarobljenosti, ograničenosti i Božje beskrajne otvorenosti da pridigne palog čovjeka. Sudar je to mržnje i Ljubavi!

Biskup je kazao kako Muka Gospodina našega Isusa Krista pokazuje što Bog od čovjeka očekuje: da uvidi koliko je Bog na njegovoj strani i da ga poziva da se promijeni, ne silom zakona nego uzvraćene ljubavi. Bože, daj da shvatimo vrijednost Muke tvoga Sina. Svemogući, nauči nas naše nevolje i križeve nositi s pouzdanjem i ugradi ih u spasonosnu Muku Isusa Krista po kojoj smo spašeni, zaključio je biskup Rogić homiliju.

 

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

00:30 Velikani hrvatske povijesti - tema: Ferdo Rožić i njegovi doprinosi duhovnoj obnovi naroda na područjma kulture i prosvjete; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.