IMG 4465

Na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, 24. ožujka 2024. biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije te drugim vjernicima grada Požege predvodio je procesiju ulaska Gospodnjega u Jeruzalem i euharistijsko slavlje u Katedrali. Među brojnim sudionicima slavlja bili su učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke Gimnazije u Požegi te ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici Župe Sv. Terezije. Slavlje je započelo ispred crkve sv. Lovre s blagoslovom grančica i svečanom procesijom od spomenute crkve do Katedrale. Pozdravljajući nazočne svećenike, sestre redovnice i brojne vjernike, osobito djecu i mlade, biskup Antun je rekao da je znakovita njihova prisutnost i sudjelovanje na ovom slavlju, jer njime započinje Veliki ili Sveti tjedan Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Ustvrdivši da je Bog u Isusovu trpljenju prišao našim najtežim stanjima, uključujući i smrt koju je pobijedio, istaknuo je da ovim slavljem želimo ući u to otajstvo, da bismo ga svi, a osobito ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici u narednom tjednu, naročito u danima Svetog trodnevlja plodonosno slavili. Nakon što su blagoslovljene grančice i naviješten evanđeoski ulomak o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, krenula je procesija prema Katedrali. Po dolasku u Katedralu biskup je uputio Gospodinu Isusu tri poklika a nazočna djeca i svi drugi vjernici podižući maslinove grančice odgovorili su pjevajući „Hosana, hosana u visini, hosana, hosana Kralju kraljeva!“ a završni poklik popratili su pjevajući: „Boga slavimo mi, radosno srcem svim, budi slavljen o Bože naš! Hosana u visini“. Tri pjevača svečano su proglasili navještaj Muke po Marku.

U kratkoj homiliji biskup je kazao sudionicima slavlja kako su čuli potresni izvještaj o Jednome, koji je dragovoljno prihvatio trpjeti i umirati za nas, vršeći poslanje koje mu je povjerio nebeski Otac. Podsjetio je nazočnu djecu na iskustvo koje već imaju o trpljenju, te ih je upitao jesi li možda pokušali pronaći odgovor na pitanje što je to trpljenje. Sva naša nastojanja da si ga protumačimo ostaju uzaludna, ono nadilazi naše razumske mogućnosti, te ne možemo doumiti kamo nas to stanje vodi, do kamo po njem stižemo s obzirom na život i što trpljenje doprinosi životu i smrti. Pored toga, kad je trpljenje povezano s bolima, susrećemo se s još dubljim otajstvom našeg postojanja, te nam se valja zaustaviti pred Gospodinom Isusom i u njegovu trpljenju prepoznati Božji pristup toj stvarnosti. Naglasio je da Bog u Isusu Kristu nije odbio, nego prihvatio trpljenje za nas i radi nas da bi u sva naša trpljenja, naše boli i umiranja unio Božju pobjedničku snagu. Da nam Gospodin Isus nije svojim trpljenjem posvjedočio kako je Bog na strani naših trpljenja, mogli bismo zdvajati kad nas ono zahvati. Međutim, jer je On prihvatio trpljenje otkrivamo da se u njemu Božjom snagom ostvaruje preobrazba iz gubitničkog u pobjedničko stanje, ustvrdio je biskup. Spomenuo je kako se to zbiva u svakom trpljenju što ga prihvatimo za drugoga, poput majke koja trpi za svoju djecu, ili hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu svojim trpljenjem i spremnošću da i sam život polože za nas ostvarili našu slobodu. Svojom spremnošću trpjeti za druge ljude i za njihovo dobro ušli su u nama do kraja nedohvatljiv dinamizam života koji u bogočovjeku Isusu Kristu pobjeđuje i samu smrt, te su naše trpljenje i smrt dobili u njem sasvim novo značenje kojim smo ohrabreni.

IMG 4555

Pozvao je sudionike slavlja neka se u Velikom tjednu po godišnjem slavlju Isusove muke, smrti i uskrsnuća što dublje povežu s Isusom Kristom, da nitko od njih u svojim patnjama, trpljenjima, bolima i smrti ne bude izgubljen, nego njegovim putem poniženja stigne do proslave. Nazočnoj djeci poželio je da u Velikom tjednu promišljaju o tome, i donesu zaključke vjere s obzirom na trpljenje i smrt, i da nikad ne posumnjaju da su oni u Isusu Kristu dobili svoj smisao te u sve čvršćoj i dubljoj povezanosti s njime i oni budu pobjednici. Homiliju je biskup završio molitvom: «Gospodine Isuse, dok te gledamo kako patiš i trpiš, prepoznajemo sva naša ljudska trpljenja! Ti si na svom križnom putu prišao našim trpljenjima, našoj smrti, posvjedočio da si do kraja za nas. Daj da i mi po tvom primjeru pristupamo onima koji trpe i umiru, da bismo im bili pomoć, svjetlo i snaga iz onoga što o tebi vjerujemo i o tebi svjedočimo.»

Na koncu svete mise biskup je pozvao sudionike slavlja, osobito djecu da sljedećeg tjedna Isusovu trpljenju i smrti iskažu svoju pažnju. Zahvalio im je što su sudjelovanjem na ovom slavlju posvjedočili kako se pridružuju djeci koja su klicala Gospodinu pri njegovu svečanom ulasku u Jeruzalem prije muke i smrti. Kazao im je da blagoslovljene maslinove grančice ponesu u svoje domove i zataknu na križ ili stave na neko drugo časno mjesto kako bi ih podsjećale na ono što je Bog učinio za nas po ljubavi svoga Sina, kad je položio sebe za nas u smrt. Potaknuo ih je na sudjelovanje u liturgijskim slavljima vazmenog trodnevlja, posebno krizmanike na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak a prvopričesnike na Misi Večere Gospodnje.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.