Iako su oblaci prijetili zapljusnuti ‘Grad koji teče’, veliki broj hodočasnika to nije obeshrabrilo da u subotu 23. ožujka, 20. godinu u kontinuitetu prođu poznatu stazu Riječkog planinarskog križnog puta. Događaj je organiziralo Akademsko katoličko društvo „Jeronim“ u suradnji s Povjerenstvom za pastoral Riječke nadbiskupije i na poseban način bilo je posvećeno dvadeset godina ove oživljene pobožnosti puta križa (riječkom Kalvarijom) kojim su hodale brojne generacije starih Riječana časteći spomen na čudo krvarenja Čudotvornog raspela u katedrali sv. Vida.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić prvi je ponio križ iz katedrale sv. Vida, za kojim su se mnogobrojni vjernici zaputili prema prvim postajama na riječkoj Kalvariji, a zatim i ostalima preko Kozale do Svete Katarine gdje su se okrijepili zahvaljujući dobročinstvu župljana Župe sv. Luke koji svake godine, sa svojim župnikom, s ljubavlju dočekuju hodočasnike. Nakon okrijepe, duhovni nagovor dao je nekadašnji član Akademskog katoličkog društva „Jeronim“, a sada župni upravitelj riječke Župe sv. Nikole Tavelića, Siniša Pucić, koji je do katedrale, otkuda se krenulo, pješice došao sa svojim župljanima s riječkog Krnjeva.

zajednicka scaled

Tekst križnoga puta pripremio je također nekadašnji član Društva, a sada svećenik i profesor crkvene povijesti, Danijel Patafta. Okrijepljeni, hodočasnici su nastavili prema Velom vrhu od kuda su se spustili na Donju Drenovu do župne crkve BDM Karmelske u kojoj je nadbiskup služio misu. Zajedno sa župnikom Micheleom Cittadinom, suslavilo je 12 svećenika uz asistenciju 2 đakona.

1 4

Potrebno je usvojiti logiku križa i živjeti tu logiku u međusobnim odnosima

Nadbiskup je u propovijedi, osvrčući se na pročitani evanđeoski ulomak, izdvojio misao vezanu uz odluku o Isusovom pogubljenju. „U ulomku otkrivamo pravi razlog odluke da se Isus ubije. Jučer su govorili da je to zbog toga se pravio sinom Božjim i kršio subotu, a sada je razlog to što svojim djelovanjem počinje smetati eliti u izraelskom narodu koja je sebe smatrala narodom i ako oni propadnu, propast će narod. Da bi ‘sačuvali’ narod, a da bi zapravo sačuvali sebe i svoj položaj, odlučili su ubiti Isusa.“ Upozorio je da se ne moramo vraćati 2000 godina unatrag u Izrael da bismo uočili da na isti način svijet funkcionira i danas. U tom smislu spomenuo je Ukrajinku koja je čitala jednu od postaja održanog križnog puta kazavši da je ona, na žalost, zbog takvih razloga morala doći u Hrvatsku.

 naslovna 1 scaled

„Vidjet ćemo da ista logika vrijedi kod nekih koji sebe smatraju spasiteljima i misle da o njima ovisi narod. Da bi spasili sebe i svoje pozicije, ne prežu od ničega. U Isusovom slučaju – ubili su Isusa, onoga kojega su smatrali konkurencijom. Ubili su pravednika, ubili su Boga.. Ali Isus i danas stradava.. u licima onih koji su ubijeni, koji gladuju, koji su ostali bez svojih najbližih, koji pate zbog straha od neizvjesnosti. U njima uvijek možemo prepoznati Isusovo lice.“

Prihvatimo li logiku da su nam drugi neprijatelji, stradat će cijeli narod, upozorio je nadbiskup i potaknuo hodočasnike na molitvu Gospodinu da iz onoga što se u prošlosti dogodilo, nauče lekciju. Sveto pismo jest povijest spasenja i kao povijest spasenja može biti protegnuta na svaku povijest. Isus na mržnju ne odgovara mržnjom, na ubojstvo ne odgovara ubojstvom. On na sve to odgovara ljubavlju. Želimo li biti njegovi, nije dovoljno samo jednom godišnje krenuti za njegovim križem ulicama našega grada i brdima, nego je potrebno usvojiti logiku križa i živjeti tu logiku u međusobnim odnosima, poručio je nadbiskup.

Potaknuo je sve, da po uzoru na Isusa, ne gledaju sebe i svoj interes, nego stavljaju se u službu drugih, u službu svojih braće i sestara. Za Isusa, staviti se u službu drugome nema granica i to pokazuje njegov križ. On to čini do smrti na križu, iz ljubavi. Pokušajmo ga nasljedovati. Bolje je umrijeti ljubeći, nego živjeti mrzeći. Isus je umro ljubeći da bi nas naučio ljubiti i opraštati. Pokušajmo naš put križa nastaviti živjeti unutar svojih obitelji, župnih zajednica, redovničkih zajednica, unutar naše mjesne Crkve, ali pokušajmo to kao kršćani, kao svoju vrijednost utkati ovo naše društvo i u svijet u kojemu živimo, zaključio je nadbiskup.

Na kraju, zahvalio je organizatorima događaja, kao i sestrama iz duhovne obitelji Omnia Deo koje su tijekom križnoga puta predvodile pjevanje između postaja, te mladima iz zbora Majke Milosti koji su glazbeno animirali misu. Nakon mise, zahvaljujući dobročinstvu župnika i župljana Donje Drenove, za sve hodočasnike pripremljena je okrijepa.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

16:15 Glazba
16:30 Kronika tjedna
16:40 Glazba
17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.