devetnica gabric 2024 04 dan 2

Velika devetnica Sluzi Božjem o. Anti Gabriću

»Od zemaljskog do nebeskog rođendana«

Druga devetnica od 20. do 28. ožujka 2024.

2. dan

 

S pokislim jarcima

Korizma je. Gotovo sam stalno po udaljenim selima misije. Sve želim pohoditi i pripraviti za veliki uskrsni blagdan.
Ispržen sam kao rak. Vrućina je već pritisla i do 110 stupnjeva F u hladu. A i oluje iznenada dođu. Jedna takva oluja uhvatila me baš kad sam se približavao Piprekhalskoj rijeci. Druga misa bit će poslije podne u selu Šombhunogoru. Uputio sam se oko 11 sati. Bilo je oblačno, no ja skočim na bicikl, nadajući se da ću biti brži od crnih oblaka, koji su se na zapadu gomilali. Prispio sam do rijeke. Što bi čovjek rukom o ruku: lišće, slama, grane, da o prašini i ne govorim poče zviždati na nasipu rijeke. Kako sam mršav, u jedan čas sam bio na zemlji. Vjetar me jednostavno podigao i skotrljao niz nasip. Debele kapi kiše i tuče počele su udarati po licu. Guram bicikl uz nasip, pa što su me noge nosile, poletio sam prema jednoj maloj zapuštenoj kolibi. Tek kojih 200 do 300 metara, no i u to kratko vrijeme sasvim sam pokisnuo. Dršćući temperatura je zbog oluje naglo pala! I zablaćen, ugurao sam se u kolibicu, kad vidim: sve je već puno pokislih koza i jaraca. Be, be, beee! kao da me zovu. Pomislim: U dobro si društvo došao! Svoj k svome! Pa smo se nekako u kutu stisnuli, jer je posvuda curilo, a strašna oluja kao da je htjela i ono malo slame odnijeti. Veli naša narodna: »Iako je kuća tisna, nisu čeljad bisna!« pa smo se mi nekako složili...

Eto, kako vidite, metkovski rod nije tako loš ... No ne znam jeste li ikada morali čučati blizu mokrih koza. Ako, niste, bolje da vam ne opisujem taj »kozji miris«, a da vam o njihovim buhama i ne govorim.

Bicikl je, sasvim zablaćen, ležao uz nasip. Posvuda blato. Nema druge: bicikl na rame, pa uz rijeku put Šombhunogora. Iscrpljen sam bio. Nisam više mogao hodati. Srećom opazim na Gangesu la¬đicu. Kroz blato skotrljam se niz nasip. Uz rijeku je, međutim, blato bilo tako duboko, da sam se jedva mogao izvući. Pomogla su mi dva mladića što su bila na lađici. I oni su pokisli i uplašeni. Ona strašna oluja uhvatila ih na rijeci kod Šatkaure. Mislili su da će se utopiti. Lađica na sve strane curi. Sve je mokro, no mogao sam barem malo sjesti i odmoriti svoje jadne metkovske kosti.

Sretno smo stigli do Šombhunogora. Veslali su oni, veslao sam i ja. Kapelica je uz rijeku. To je jedno od najmanjih sela. Tek pet obitelji. Slamnata je kapelica jako oštećena. Oluja je odnijela dio slamnatog krova. Mislio sam služiti svetu misu poslije podne, no oko tri sata počelo je opet grmjeti, kao da su atomske bombe eksplodi¬rale. A onda se izlilo kao iz kabla. Krov je otišao ... Moj Ante, stišći se uz sjeverni zid, gdje je bilo još malo slame na krovu. Stari je Mati dotrčao s dvije poderane vreće: na jednoj ću sijedjeti, a drugu ću staviti preko glave. Nego, tužna godino: on je na tim vrećama sušio ribu, pa je bio krasan zadah gnjilih rakova. A kako sam već prokisao kao pijetao... sa zahvalnim osmijehom vratio sam mu »rakovske vreće«.

Valjalo je prospavati noć onako mokar. Ipak sam jednu vreću zadržao, da imam na čemu spavati.
Ujutro je bila rana misa, poslije mise čaša vode i ispržena riža. Onda misnu torbu na leđa, pa se uz veselu popijevku uputih prema Bošontiju...

Vaš otac Ante

 

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo… po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.